Bilgi
FreeDOS Nedir? FreeDOS Bilgisayar Alınır mı?
FreeDOS, Microsoft’un 1999’da MS-DOS’u geliştirmeyi durdurması üzerine serbest DOS’u yaşatmak için doğmuş GNU (Genel Kamu Lisansı) kapsamında açık kaynaklı gelişmiş bir DOS tabanlı işletim sistemidir. Amacı DOS ile %100 uyumlu olmaktır ve bu hedefe neredeyse tümüyle ulaşılmıştır. Bu işletim sistemi ile yine açık kaynaklı Arachne web tarayıcısını kullanarak, çok eski bilgisayarlar ile internete bağlanmak mümkündür.
Piyasada herhangi bir işletim sistemi yüklenmeyerek satılan bilgisayarlar da FreeDos olarak sunulmaktadır. Bazı kullanıcılar FreeDos’un ücretsiz olmasından dolayı daha ucuz fiyata satılan FreeDos yüklü masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlara rağbet göstermektedir.
FreeDOS Tarihçesi ve Gelişimi
Microsoft, MS-DOS’u artık satamayacağını veya desteklemeyeceğini açıkladıktan sonra FreeDOS projesi 29 Haziran 1994’te başladı. O zamanlar bir öğrenci olan Jim Hall, açık kaynak kodlu bir yedek geliştirmeyi öneren bir manifesto yayınladı. Birkaç hafta içinde, Pat Villani ve Tim Norman dahil olmak üzere diğer programcılar projeye katıldı. Aralarında, bir kernel (Villani tarafından), COMMAND.COM komut satırı tercümanı (Villani ve Norman tarafından) ve çekirdek araçları (Hall tarafından), yazdıkları veya mevcut bulunan kodları bir araya getirerek oluşturulmuştur. FreeDOS 1.0 dağıtımından önce FreeDOS’un resmî yayın öncesi dağıtımları yapıldı. FreeDOS’un gayriresmî bir dağıtımı olan GNU / DOS, 1.0 sürümü piyasaya sürüldükten sonra kaldırıldı.
FreeDOS Bilgisayar Alınır mı?
Bir bilgisayar (laptop, dizüstü veya masaüstü) almaya karar verdiğinizde alacağınız bilgisayarın özellikleri arasında İşletim Sistemi: Free Dos diye belirtilir. Bunun anlamı şudur. Bu alacağınız bilgisayar üzerinde herhangi bir işletim sistemi kurulu değildir. Yani kullandığımız Windows 7, Windows 8, Windows 10 gibi işletim sistemlerinden biri yoktur. Aslında FreeDos olan bilgisayarlar daha ucuzdur. Bunun nedeni satışı yapan şirket/firma işletim sistemine ücret ödemediği için 500-750 TL arasında bir tasarruf elde eder ve daha düşük fiyata satar. Bazen 2.000 TL’ye bir bilgisayarın 1500 TL’ye satılması bu yüzdendir.
FreeDOS Bir bilgisayarı açtığınız simsiyah ekranda FreeDOS yazılı bir ekrandan başka bir şey görünmez ve FreeDOS olan bir bilgisayarda hiçbir şey yapılamaz. Bilgisayarı kullanmaya başlamanız için Windows 7, Windows 8, Windows 10 gibi işletim sistemlerinden birini yüklemeniz gerekir. Buna aslında kısaca Format Çekme denir. Bilgisayarınıza bir işletim sistemi yüklediğinizde bilgisayarı normal olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
FreeDOS bilgisayar almalı mıyım? Elbette. Normal bir bilgisayardan hiçbir farkı yoktur. Format atmasını bilen bilgi işlemden anlayan bir tanıdığınız varsa bir saatlik bir zaman zarfında format atabilir, yani bilgisayarınızı hazır hale getirebilir. Yani önce işletim sistemini yükleyecek, sonra driverlarını yüklecek ve ardından gerekli olan programlar (word,excel, adobe reader, gom player v.s gibi) yüklemesi gerekecek. Bunlar yapıldıktan sonra bilgisayarı kullanmaya başlayabilirsiniz.
FreeDOS Özellikleri
- Ücretsizdir.
- %100 açık kaynaklıdır. (GNU Lisansı ile dağıtılmaktadır.)
- DOS tabanlıdır.
- DOSBOX veya DOSEMU (GNU/Linux altında dos emülatörü) altında çalışabilmektedir.
- İşletim sistemi yazmak isteyenler için 16 bitlik bir deneysel ortam ve örnek kaynak kodları vardır.
- Eski DOS uygulamalarını sorunsuz çalıştırabilir.
- Uzun dosya isimleri ve FAT32 desteği vardır.
- 1.0 sürümünden itibaren HTML gösterici, HTML tarayıcı Arachne, dosya arşivleme programı ve müzik çalar bulunmaktadır.
- USB desteği vardır.
- 32 bitlik sürümü vardır.