Bilgi
Facebook Tarihçesi
Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde A.B.D’nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrindeki Harvard Üniversitesi’nde okumakta olan Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. Okuduğu bölümden dolayı (Bilgisayar Bilimi) bu tarz siteler üzerinde yoğunlaşmıştır. O zaman 19 yaşında olan M. Zuckerberg’in kurmuş olduğu 2. site ve büyük bir başarı sağlayacağı site olacaktır. İlk kurmuş olduğu sosyal sitesi “facemash” adlı Harvard üniversitesi öğrencilerinin ortaklaşa kullandığı bir portal olup öğrencilerin bilgilerini ve resimleri okul idaresinden izinsiz alınıp yayınladığından okul yönetimi tarafından kapatılmıştır. Tabii hepimizin hemen hemen üye olduğu Facebook bizim kişisel bilgilerimizi izinsiz alıp paylaşmadığı meçhul bir durum.. Bu olaydan sonra M. Zuckerberg insanların birbiriyle etkileşim içinde olacakları, birlikte sanal oyun oynayacakları, kişilerin fotoğrafları, kişisel bilgileri, meraklarının yer alacağı bir sosyal ağ sitesini kurmak, projesini hayata geçirmek için eğitimine 1 yıl ara verir ve yurt odasında kendisine destek olan 2 arkadaşıyla birlikte oturup Facebook’un temellerini kodlamaya başlar. Bitirdiği sırada bizim bildiğimiz gibi ismi “Facebook” değil “TheFacebook” idi. Facebook kelimesinin kaynağı ise “paper facebook” teriminden geliyor. Bu terim ABD’deki üniversite öğrencilerinin, öğretim görevlerinin ve çalışanların kendini tanıtmak amaçlı doldurdukları bir formdur. Öncelikle Facebook, Harvard Üniversitesi öğrencilerinin kullanımına sunulmuş kayıt olması ücretsiz bir sosyal ağ idi. İlk kurulduğu andan itibaren bütün kullanıcıların beğenisini toplamış, kısa sürede çevre okullarda da yaygınlaşarak bölgede popüler hale gelmiştir. Sadece çevre okullara da sıçramakla kalmamış bölgedeki şirketler, liselere kadar yayılmıştır. Bir yıl içinde A.B.D.’nde olan tüm okullar thefacebook’ta mevcut hale gelmiştir. Aynı yılın Eylül ayında “duvar” özelliği getirilerek Facebook, daha 1. Yılında 1 milyon üye sayısına ulaştı. Bu dönemde “Paypal” ile ortaklık yapıp maddi destek aldı. Aralık ayı itibari ile 1 yılı dolmadan üye sayısı 1 milyonu aştı.
2005 yılında Facebook: Mark, tüm işleri yoluna koyup sitesinin keyfini çıkarmaya devam etti, herhangi bir değişiklik yapmadı; ta ki ConnectU sitesinin sahipleri Mark’ı makhekemeye verene kadar. Gerekçeleri ise Mark Zuckerberg’in kendileri için yazmış olduğu açık kaynak kodları Facebook’ta kullandığı iddiasıydı. Bu olaydan sonra Ağustos ayında “TheFacebook” yerini “Facebook” ismine bıraktı. Eylül ayında ise lise öğrencileri arasında aşırı rağbet gösteren sosyal ağ sitesi Ekim ayında fotoğraf yükleme hizmetini kullanıcılara sundu. Yine aynı ayda Ekim ayı itibariyle Facebook’un genişlemesi artık küçük üniversitelere kadar inmişti. A.B.D. , Kanada, ve İngiltere üniversitelerine 11 Aralık 2005’te Avustralya üniversiteleri, Yeni Zenlanda üniversiteleri ağa katıldı ve böylece Facebook’ta kayıtlı olan üniversite sayısı 2.000’i lise sayısı ise 25.000’i aşarak İrlanda’ya kadar yayıldı. 2005 yılını da yaklaşık 5.5 milyon üye sayısına ulaşarak kapattı.
2006 yılında Facebook: Facebook’un büyük bir sosyal ağ gelmesinde en etkili dönemdir. Mobil Facebook’un temelleri Nisan ayında atılmaya başlandı. Sitenin haftalık reklam gelirlerinin 1.5 milyon dolara ulaştığı söylenmektedir. Ağustos ayında “not” uygulaması getirerek Microsoft ile işbirliği yapmaya başladı. Eylül ayında ise “News Feed” yani “haber kaynağı” özelliği getiren Facebook yönetimi kullanıcıların büyük tepkisini aldı. Çünkü Facebook, güvenliği sıfıra indirerek bütün kullanıcıların birbirini görebilmesine neden oldu. Şubat ayında ise Facebook, kullanıcılarının isteği üzerine üniversite öğrencileri ve lise öğrencilerininin birbirini arkadaş olarak eklemesine müsaade etmeye başladı. Eylül ayında ise tüm internet kullanıcılarına açıldı. Lakin mevcut kullanıcı bu durumu hoşnut karşılamadı ve protesto yükseldi. 2 hafta içinde ise Facebook bu tepkilere geri dönüş yaparak şartlar ortaya koydu. İlk öncelik bir e-posta adresiydi diğer şart ise 13 yaşından büyük olmak idi. Günden güne büyüyen Facebook 2006 yılını yaklaşık 12 milyon kullanıcı ile kapattı.
2007 yılında Facebook: Mayıs ayında Mark F8 Geliştiricileri Konferansına katılarak burada platformun ve uygulamalarının tanıtımını yaparak ağustos ayında İphone ile tam uyumlu hale geldi. Pazar uygulamasını kullanıcılarına duyurdu. Bu uygulama sayesinde kullanıcılar ücretsiz olarak ev, araba ve iş ilanları verebiliyorlardı. Bu gelişimler ve girişimcilik başarılı bir şekil alınca bazı şirketlerin ilgisini çekti ve Facebook’u satın alabilmek için Mark Zuckerberg’e yüksek tekliflerde bulundular ama Mark siteyi satmamakta kararlıydı. Bu davranışı gazete ve dergilerde geleceğin en büyük şirketi olmaya aday gösterildi ve 2007 yılını 50 milyon üye ile kapattı.
2008 yılında Facebook: Mart ayında arkadaş listesinde güvenlik kontrolü özelliği getirerek istenmeyen kişilere karşı korunma amaçlı özellik getirdi. Nisan ayında ise sohbet uygulaması getirildi. Yıl sonlarında üye sayısı 100 milyonu gösteriyordu.
2009 yılında Facebook: Yıla hızla giriş yaparak Şubat ayında üyelerine “Like” özelliğiyle tanıştırdı. Ekim ayında güvenlik ayarlarını değiştirdi ve 2009 yılını başarıyla 350 milyon üyeye ulaşarak kapattı. Dünyada en çok tıklanan 3. Sitesi olma özelliğini taşıdı.
2011 yılında Facebook: Yılın ilk ayında değerinin 50 milyar dolar olduğu açıklandı.
2012 yılında Facebook: Beyaz Saray’da toplantılara çağrılabilecek gücü elinde bulunduruyordu. Bu güç parayla satın alınabilecek bir değer değildi. Bu nedenle dünyanın saygın liderleri arasında yerini almıştır.
2015 yılında Facebook: Kullanıcı sayısının 1 milyarı geçtiği bu kullanıcıların %60 ı günlük olarak, %85’i en az haftada bir, %95’i ise en az ayda bir çevrimiçi olmaktadır. Türkçe, Almanca, İngilizce, Çince, Felemenkçe dahil 19 dil seçeneğiyle erişim sağlanabilmektedir.