Bilgi

En İyi Modem Hangisidir? Hangi Modemi Almalıyım?

Tarih |

Bir modem almaya karar verdiğinizde elbette her kafadan bir ses çıkacaktır. Modem gibi elektronik ürünler normal şartlar altında bozulma eğilimi göstermezler. Ancak kullanılan ortamın hava ve sıcaklık dengesi problemli ise kısa sürede modem işlevsiz hale gelecektir. Bir çok kişi genellikle hatalı kullanım nedeniyle aldığı modemden şikayet ettiğini hatırlatmakta fayda var.

Tavsiye söz konusu olduğunda bile modem alırken ihtiyaca göre almak en mantıklısı. Şahsen yıllardır kullandığım ve oldukça basit/en ucuz yapıda olan Airties Air serisinden modemimden oldukça memnunum.

Bir diğer konu ise kullanılan intermet hızınız! İnternet paketinize tanımlı olan internet hızınız ne ise ancak o kadar hızda bir bağlantı sağlarsınız. Mesela 1200 Mbps hızında bir modem ile 1200 Mbps ile internete bağlanamazsınız! İnternet firmasının (TTNET, Superonline, Smile ADSL, Metronet, Uydunet) size tanımlamış olduğu hızınız ne ise ancak o kadar faydalabilirsiniz. Bu genelde 8-24 Mbps oluyor.

Kablolu modem devri artık kapandı diyebiliriz. Artık bir çok kişi Kablosuz modem kullanıyor. Özellikle akıllı telefon, tablet ve laptopların yaygınlaşması ile kablosuz modem kullanmak zorunlu bir hale geldi. Bu nedenle modem alırken kablosuz olmasına özen gösterin. Kablosuz özelliğini kullanmak istemiyorsanız ayarlarından kapatabilirsiniz.

Modemler fiyat olarak bakıldığında 75-500 TL arasında değişen bir fiyata sahip. Ortalama bir Modem için bu fiyat 150 TL civarında olduğunu söyleyebilirim. Ancak başta dediğim gibi modemler temel olarak ana donanım birimleri birbirine benzer. Ancak yinede bilinen ve markalaşmış ürünleri almakta fayda var. 

Piyasada daha çok Airties, TP Link, Asus, Zyxel, Netis, Draytek gibi Modemler tercih ediliyor. Piyasaya hakimiyet açısından Airties ve TP-Link en önde. Ülkemizde özellikle bu iki model çok tercih edilmekte ve satılmakta.

Anten olayına gelince. Çok veya hiç anten olmaması bir modem için pek önemli olmadığını söyleyebilirim. Bir modemde anten sayısının az, çok veya hiç olmaması daha uzağa yayın yaptığı anlamına hiç gelmiyor. Uzağa etki konusu tamamen ana donanımsal birimlerin bir biri ile olan ilişkisine dayanıyor. Mesela 1200 Mbps kavramı tamamen aktarım hızı ile ilgilidir. Yani 1200 Mbps 600 Mbps göre daha uzağa yayın yapıyor demek yanlış olur. Bir çok kişi sanki Mbps özelliği yükske olunca daha uzağa yayın yapıyormuş gibi yanlış bir fikre sahip oluyor.

Aklınıza “iyide daha uzak mesafelere etkili olan modemi nasıl anlarım” sorusu gelebilir. O zaman işte teknik detay gerekiyor. Bir modemin üzerinde veya etiketinde bu detay yazmayabilir. Bu nedenle sitesine gidip yada google’de arama yapıp aşağıdaki özelliklere bakmak gerekiyor.

  • Kablosuz Standartlar: IEEE 802.11b, 802.11g, 802.11a, 802.11n, 802.11ac, 802.11d, 802.11e, 802.11i gibi
  • Kablosuz Band Aralığı: 20MHz, 40MHz, 80MHz, 160MHz gibi
  • Kablosuz İletişim Hızları: 802.11a/b/g: 1, 2, 5.5, 6, 9, 11, 12, 18, 24, 36, 48, 54. 802.11n: 6,5 to 300. 802.11ac: 6,5 to 1300 gibi
  • Kablosuz Frekansları: 2.4000 GHz to 2.4835 GHz , 5.150GHz to 5.250GHz, 5.250GHz to 5.350GHz, 5.470GHz to 5.725GHz gibi
  • Kablosuz Aktarım Gücü: Max 20 dBm EIRP @ 2.4GHz, Max 23dBm EIRP @5GHz  gibi

Neyse bununla kafanızı fazla karıştırmayalım.

Doğrudan konunun özetini yazayım. Teknik detaylara inildiğinde kafa karışabiliyor. Hangi modemi alırsanız alın temel işlevinin aynı olduğunu unutmayın. Modem kutusu üzerinde veya özelliklerinde yer alan Mbps aktarım hızıdır. Mesafe ile ilgisi yoktur. Modemdeki Mbps’nin 1200 Mbps olması o hızda internet erişimi sağlayacağınız anlamına gelmez. Servis sağlayacının size tanımladığı hız ne ise ancak o hızda alırsınız. Sadece kurumsal yapılarda 100 Mbps ve üzerinde internet erişimi söz konusu olduğunda bu tip yerler için üst düzey modemler alınması gerektiğini unutmayın. Antenin olması veya olmaması hiçbir şey değiştirmez. Bazı modemlerde çok sayıda anten olması tamemen müşteri çekmek için tasarlanmıştır. Sonuç olarak gömülü halde her modemde anten zaten vardır. Çubuk şeklinde olması daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Aldığınız modemin Airties, TP Link, Asus, Zyxel, Netis, Draytek markası olması özlelikle tavsiyem. Bu modeller oldukça tutulan ve sorunsuz çalışan modeller. Ayrıca evinizde/işyerinizde modemin kurulduğu yerin ortam sıcaklığının ve hava durumunun standar olması gerekiyor. Aksi halde çok soğuk veya çok sıcak olması modemin arızalanmasına neden olacaktır. Kablosuz özelliği kullanacaksanız mümkünse evin orta noktası ve önü açık bir yere konumlandırın. Evin uç noktalarına, kolon köşelerine v.s. kullandığınızda binanın beton yapısına bağlı olarak diğer odalarda daha az çekim gücüne sahip olacaktır. Bir binada bir modem her odada maximum düzeyde bir çekim sağlarken farklı bir binada kullanılan beton yapısından dolayı hiç çekmeyebilir. Bu nedenle bir kişinin size tavsiye ettiği modemi alırken dikkat etmeniz ve buna göre konumlandırmanız gerekiyor.

İnternetinizi bir ve bir kaç kişi kullanıyorsa standart bir modem rahatlıkla işinizi görecektir. Yok eğer birden fazla kişi kullanacaksa (işyeri gibi) o zaman daha üst düzey bir modem almanızda fayda var. Her halükarda işyeri için kaliteli bir modem almanızda fayda var. Şimdi size bir kaç modem tavsiyesinde bulunalım. Önreceğim modemler piayasada en çok satılan ve tavsiye edilen kendini kanıtlamış modem modelleridir.

TP-Link TD-W8961N ADSL Modem | 80 TL Civarında

Kablosuz, Bağlantı Çeşidi: ADSL, Bağlantı Hızı: 300 Mbps, Ethernet Sayısı: 4 Port, Firewall, Sökülebilir Anten, Anten Sayısı: 2

Airties Air-5760 ADSL Modem | 300 TL Civarında

Kablosuz, USB, Bağlantı Çeşidi: VDSL2, Bağlantı Hızı: 1600 Mbps, Ethernet Sayısı: 4 Port, Dual Band

TP-Link TD-W9970 ADSL Modem | 150 TL Civarında

Kablosuz, USB, Bağlantı Çeşidi: VDSL2, Bağlantı Hızı: 300 Mbps, Ethernet Sayısı: 4 Port, Firewall, Anten Sayısı: 2

Asus DSL-AC68U ADSL Modem | 700 TL Civarında

Kablosuz, USB, Bağlantı Çeşidi: VDSL2, Bağlantı Hızı: 1900 Mbps, Ethernet Sayısı: 4 Port, Firewall, Sökülebilir Anten, Anten Sayısı: 3, Dual Band

TP-Link TD-W9980 ADSL Modem | 250 TL Civarında

Kablosuz, USB, Bağlantı Çeşidi: VDSL2, Bağlantı Hızı: 600 Mbps, Ethernet Sayısı: 4 Port, Firewall, Sökülebilir Anten, Anten Sayısı: 3, Dual Band

TP-Link Archer VR200 ADSL Modem | 200 TL Civarında

Kablosuz, USB, Bağlantı Çeşidi: VDSL2, Bağlantı Hızı: 750 Mbps, Ethernet Sayısı: 4 Port, Firewall, Sökülebilir Anten, Anten Sayısı: 3

Asus DSL-N16 ADSL Modem | 200 TL Civarında

Kablosuz, USB, Bağlantı Çeşidi: VDSL2, Bağlantı Hızı: 300 Mbps, Ethernet Sayısı: 4 Port, Anten Sayısı: 2

Zyxel VMG3312-B10A V2 ADSL Modem | 250 TL Civarında

Kablosuz, USB, Bağlantı Çeşidi: VDSL2, Bağlantı Hızı: 300 Mbps, Ethernet Sayısı: 4 Port, Firewall, Anten Sayısı: 2

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version