Bilgi
En İyi Kamp Çadırı Tavsiyesi | Öneri ve Yorum!
Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere lafı dolandırmadan, fazla uzatmadan “kamp çadırı tavsiyesi” ile ilgili kısaca bilgi vermeye çalışacağım. Biliyorsunuz bu koronavirüs salgınından sonra çadır kampı popüler hale gelmeye başladı. Çoğu kişi -özellikle virüse yakalanırım korkusuyla- kapalı alanlardan kaçarak tatilini çadır kamplarında geçirmeye başladı. Haliyle bu durumda çadırlara rağbet arttı diyebilirim. Tabi söz konusu çadır olunca karşımıza birçok farklı marka modelde çadır seçenekleri çıkıyor. İlk kez kamp yapmayı planlıyorsanız elbette bazı endişelerinizin olması normal. Şahsen ilk kez yapmayı planladığımda çevremden, forumlardan ve özellikle kamp konusunda deneyimli arkadaşlardan bilgi alarak bir “Husky Bizon 3 Plus” kamp çadırı almıştım. Üç kişilik aile için oldukça ideal olan bu kamp çadırını daha sonra Letgo’da satıp biraz daha büyüğü olan ““Husky Bigless 5” kamp çadırına geçiş yaptım.
Kamp çadırları konusu ilk başta biraz kafa karıştırıcı olsa da temelde çoğu aynı yapıda olan benzer malzemeden üretiliyor. Buradaki ana iki faktör aslında kalite ve konfordan ibaret. Kalite ve konfor arttıkça haliyle fiyat artıyor. Ucuza çadır diye bir şey var ama ucuz çadırında kendine göre birçok olumsuzluğu bulunuyor. Mesela marketlerde satılan 100-200 TL’lik bir kamp çadırında yağmur, fırtına görmeyen bir alanda 1-2 gün kalabilirsiniz. Ancak en ufak kar, yağmur veya rüzgârda pişman olabileceğiniz sonuçları doğurabilir. Bu nedenle eğer 3 gün veya üzerinde bir kamp çadırı yapma planınız varsa biraz paraya kıyıp kaliteli bir çadır almanızda fayda var. Böylece adeta evinizdeymiş gibi bir rahatlıkla uyuyabilir, tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz.
1- Kamp Çadırı Türleri (Üç, Dört, Beş Mevsim Çadırlar)
Kamp çadırları genel olarak üç mevsim, dört mevsim, beş mevsim şeklinde kategorilere ayrılıyor. Her çadır türünün kendine has özelliği bulunuyor ve buna göre isimlendiriliyor. Örneğin; üç mevsim çadırları sadece yaz gibi sıcak havalarda veya normal yağışın az olduğu/olabileceği zamanlarda kullanabilirsiniz. Şiddetli kar ve rüzgâr alan yerlere uygun bir çadır çeşidi değildir. Üç mevsim çadırlar, dört ve beş mevsim çadırlara göre daha hafif ağırlıkta ve yapıda oldukları için daha normal hava koşullarının beklendiği durumlara uygundurlar. Dört mevsim çadırlar ise daha tırmanış, trekking, dağcılık sporu da dahil olmak üzere kar, tipi gibi her türlü hava koşuluna uygun tasarlanmış olan çadır türleridir. Dört mevsim çadırlarda kullanılan kumaşlar, çadır polleri ve diğer çadır malzemeler zorlu hava koşullara uygun olarak üretilir. Tabi eğer söz konusu yüksek irtifa dağcılığı olacaksa bu durumda beş mevsim çadırlar tercih edilmelidir. Beş mevsim çadırlar ise; yüksek irtifalar için tasarlanmış olup expedisyon dağcılığında kullanılan çok güçlü kamp çadırı türleridir.
Buradaki püf nokta aslında şu; siz üç mevsim bir çadırı alıp şiddetli kar, fırtına olan bir yerde kullanamazsınız. Çünkü hem çadırın kendi yapısı uygun değil, hem direkleri (poller) zayıf kalabilir, hem de etekleri (yanları) kapanmadığından soğuktan oldukça fazla etkilenirsiniz. Ayrıca bu çadır çok fazla yağış alan bir bölgede bir süre sonra içeriye yağmur alabilir. Çadırın dış tentesi nefes alma oranı arttığında yağmuru geçirme oranı artıyor, bununla beraber daha serin oluyor. Bunun için bu çadırlar yaz mevsimi ve az yağış alan yerler için tasarlanmış hafif yapıdaki kamp çadırlarıdır. Tam tersine dört mevsim bir çadırın polleri oldukça güçlüdür ve kar etekleri bulunur. Yağmur geçirme oranı az olduğundan nefes alma değeri düşüktür. Buradaki amaç ortam ısısını maksimum seviyede korumak ve fırtınaya, rüzgâra karşı daha dirençli olmaktır. Şimdi siz dört mevsim çadırı alıp bir sahil kentinde açarsanız içi çok sıcak olacak, konforsuz bir ortama maruz kalacaksınız. Burada güneşi hesaba katarsanız dört, beş mevsim çadırın normal bir iklim ortamına uygun olmadığını, olamayacağını göreceksiniz. Zaten hali hazırda bu çadırların daha pahalı çadır türleri olduğunu hatırlatalım.
Bu çadır türleri dışında plaj çadırı gibi çadırlarda bulunuyor. Bu çadır türleri özellikle bahar ve yaz ayı gibi havaların sıcak olduğu zamanlarda, festivallerde, günübirlik kamplarda ve plajda kullanıma uygundurlar. Tek tenteli bir yapıya sahip olduklarından sadece günübirlik zamanlarda kullanılabilirler. Yağışlı günlerde kullanımı pek tavsiye edilmez.
2- Tek ve Çift Tenteli Çadır Seçimi
Çadır satın alma işlemlerin konfor arıyorsanız mümkünse çift tenteli bir çadır tercih edin ki zaten konforlu bir çadır çift tenteli olmalıdır. Tek tenteli çadırlarda sabahları uyandığınızda veya içerdeki ısı durumuna göre üzerinize su damlacıkları damlayabiliyor. Çift tenteli çadırlarda genel olarak bu durumu yaşamazsınız. Ayrıca çift tentelilerde yaşam alanı daha korunaklı olduğundan içeriye börtü, böcek, sinek, haşere girmesi imkânsız oluyor. İç tente üzerinde ince perde gibi sineklik bulunuyor. Bu perdeler hem kapı hem de havalandırma olarak kullanıldığında oldukça işlevsel oluyor. Elbette ki tek tentelilerde de sineklik var ama çift tente gibi olmadığını belirtelim. Tabi kalitesiz markaların sinekliklerinden çok küçük böceklerin girebildiğini, ancak kaliteli markalarda bu durumun söz konusu bile olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.
3- Çadır Ağırlıkları
Çadırlarda ağırlık söz konusu olduğunda kullanacağınız buna göre bir kamp çadırı tercih etmelisiniz. Örneğin sırt çantası ile taşıyacağınız bir çadır olacaksa olabildiğince hafif bir çadır tercih etmeniz gerekiyor. Tabi araç ile yapılacak kamplarda ağırlığın pek bir önemi olmadığından mümkünse kişi sayısına +1 kişi ekleyerek çadır seçin. Örneğin; iki kişi için üç kişilik bir çadır, üç kişi için dört kişilik bir çadır, dört kişi için beş kişilik bir çadır konfor ve ferahlık açısından oldukça önemli. Eğer üst düzey çadır arıyorsanız o zaman kanvas denilen çadırlara geçiş yapabilirsiniz. Kanvas çadır, ülkemizde profesyonel çadır kamp seçeneğinde tercih edilmesi ile kullanılmaya başlanan ve gün geçtikçe talepleri artmakta olan bir çadır türüdür. Türkiye’de birçok firma tarafından satılmaya başlanmıştır. Ancak fiyatının yüksek olması, ağırlığı ve kurulumdaki zorluğu nedeniyle sadece ileri düzey kampçıların tercihidir. Eğer kamp hayatına ilk kez veya yeni başlayan biriyseniz size üç mevsim bir çadır ile başlamanızı tavsiye ediyorum. Bunların ağırlıkları 3 kg ile 7 kg arasında değişiyor. Kurulumu oldukça basit olan bu çadırlarda önce yaşam alanı dediğimiz iç tente pollerle (esnek direklerle) kuruluyor ve devamında dış tente bu iç tentenin üzerine geçirilerek kurulum tamamlanıyor. Kurulumları maksimum 5 dakika süren bu çadır tipleri hali hazırda en çok tercih edilen ve tavsiye edilen çadır modellerini barındırıyor. Aile çadırı olarak değerlendirilen 5 kişi veya üzerindeki çadırlar ise ağırlıkları 7-10 kg arasında değişiyor. Bunlarda ise tam tersine önce dış tente pollerle kuruluyor, ardından iç tente dış tentenin içine kuruluyor. Bunlarında kurulumu 20 dk sürebiliyor. Tek kişi ile kurulumu biraz zor olan aile çadırlarının küçük çadırlardan farkı çadır hacmi ve yükseklikten kaynaklanıyor. Daha önceden kullandığım Husky Bizon 3 Plus çadırda yükseklik 125 cm civarındaydı. Üst değişimlerinde veya elbise giyerken biraz zor oluyordu. Bunu satarak Husky Bigless 5 çadıra geçiş yaptım. Bu çadır hem geniş hem de içerisinde rahatlıkla ayakta durabilecek bir yüksekliği (190 cm) bulunuyor. Ancak ağırlık olarak 10 kg geldiğini ve kendisine ait bir balkonu olduğunu belirteyim. Otomatik kurulan hafif çadırlarda var. Genelde halka şeklindeki bu çadırlar 10 saniyede hazır hale gelebiliyor. Ancak bunların toplanması biraz zahmetli olduğundan incelemeden satın almanızı tavsiye etmiyorum.
4- Bütçe
Elbette ki en önemlisi bütçenize göre bir çadır bakmalısınız. Temelde tüm kaliteli çadırlar benzer özelliklere sahiptir. Ancak ucuz etin yahnisi olmadığından, eğer uzun süreli kamp yapanlardan olacaksanız ucuz çadırlardan uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Yağmurda, rüzgarda, fırtınada nasıl tepki vereceğini tam olarak kestirmek zor olduğundan (poller kırılabilir, içerisine su veya böcekler girebilir) pişmanlık duyabilirsiniz. Ama sırf paranız var diye gidip 5 mevsim bir çadırı alıp sahil kenarına konmayın. Yoksa yukarıda bahsettiğim üzere içinde sıcaktan bunalırsınız. Sahil kentinde tavsiye edilen 3-4 kişilik 3 mevsim çadırlar 500-1500 TL arasında değişen fiyat etiketleri bulunuyor. Aile çadırları (4 kişi ve üzerinde) ise daha çok 1500 TL ile 3000 TL arasında değişen fiyat etiketleri var.
5- Yükseklik, Genişlik ve Ölçüler
Alacağınız çadırın yüksekliği, genişliği, yaşam alanı hakkında bilgi sahibi olarak çadır seçimi yapın. Çok büyük çadırın dezavantajı olabileceği gibi küçük çadırında konforu rahatsız edebilir. Genel olarak hızlı kurulan, ortalama bir çadır en ideal olanıdır. Normalde kamp yaparken çadırlar sadece uyumak, dinlenmek ve olumsuz bir havadan kaçınmak için kullanılır. Zamanın geri kalanını isteseniz çadır içinde geçirmek biraz sıkıcı olabilir. Youtube kanallarında gördüğünüz o büyük dev kanvas çadırlar profesyonellere yönelik olduğundan ilk aşama için deneyimlemeden büyük çadırlara geçmemenizi tavsiye ediyorum. Çadırlarda bagaj olmasına dikkat edin. Böylece kap, kaçak, çanta vs. koyacak yeriniz olsun. Hem yağmurda vs. hemde güvelik amacıyla çadırınızda bulunması en doğru alan oluyor. Ayrıca şunu unutmayın iç klimanın oluşması ve çadırınızın terleme yapmaması için çadırın tam olarak kurulması oldukça önemlidir.
6- Çadır Koruyucu Ekipmanlar
Çadırın delinmesi, yırtılması, pollerin kırılması vs. halinde kaliteli markalarda tamir kitleri bulunuyor. Bu tamir kitlerini kullanarak çadırınızı hızlıca tamir edebilirsiniz. Ayrıca çadırın altına çadır ölçüsünde bir branda, tente satın almanız çadırınızın korunması açısından oldukça önemli. Bunun dışında çadır içerisine, yaşam alanına bir kilim, hasır vs. sererek soğuk havalarda ekstra bir izolasyon sağlayabilirsiniz. Tabi üzerinde uyumak için, şişen veya şişmeyen bir mat almanız gerekiyor. Doğrudan yaşam alanında mat olmadan uyumanız imkânsız. Bu arada hatırlatalım. Çadır içerisinde mum, ateş, ısıtıcı vs. kesinlikle ama kesinlikle kullanmayın! İçerisinde sigara içmeye kalkmayın! Isınacağım diye de havalandırmalarını kapatmayın. Her zaman için üst havalandırmaları açık olmalıdır. Yaz, kış fark etmez. Havalandırma birden fazla ise rüzgâr yönüne göre bir tanesini kapatabilirsiniz.
7- Uyku Tulum Seçimi
Kamp çadırında içinde uyumak için tulum almadan önce hangi mevsimde nerede, hangi bölgede kamp yapacağınızı öğrenmeniz gerekiyor. Eğer bisikletli veya sırt çantalı bir kamp yapıyorsanız, nereye gidiyorsanız gidin tulum şart. Eğer otomobille yazın (Temmuz, Ağustos, Eylül vs.) Akdeniz ve Ege bölgesinde bir sahilde vs. kamp yapacaksanız; mat ile birlikte yastığınız, battaniyeniz sizin için yeter hatta artar bile. Bu mevsimlerde ve bölgelerde hava çok sıcak olacağından uyku tulumu kullanmanız biraz zor. Ancak sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde ve mevsimler yanınızda muhakkak bir uyku tulumu bulunsun. Uyku tulumlarının üzerinde yer alan en önemli değer comfort değeridir. Bu değer bu sıcaklıkta rahat bir uyku çekebileceğiniz anlamına geliyor. Comfort değerinin altında sıcaklığın olduğu bölgede uyku tulumu sizi ısıtmayabilir. Alçağınız uyku tulumun şekli, boyu, kilonuz, dolgu malzemesi, cinsiyet, ıslanmaya dayanıklılık, taşıma tipi gibi özelliklere bakarak satın alınız.
8- Kaliteli Çadır Markaları
Bilinen en kaliteli markalar Decathlon (Arpenaz), Evolite, Quechua, Ferrino, Guntack, Hannah, Husky, Marmot gibi markaların modelleri oluşturuyor. Tabi burada adını unuttuğum bir sürü marka daha bulunuyor. Çadırı almadan önce Youtube’den kurulumlarını ve değerlendirmelerini izlemeyi, dinlemeyi unutmayın. Ben şahsen Husky ürünlerini beğeniyorum. Belki de ilk aldığım kamp çadırı bu olduğu içindir. Hangi markayla başladıysanız öyle devam ediyor sanırım.
Sonuç olarak çadır aldığınız karşılaştırma yapacaksanız; fiyatı, genişliği, yüksekliği, konforu, polelerinin yapısı, ağırlığı, katman yapısı (çift-tek), mm/cm² cinsinden dış ve alt yapısının su geçirmemezlik değeri, giriş kapı sayısı, kurulum süresi, dikişlerinin bantlanmış olup olmadığı, hangi mevsimler için uygun olduğu, çadırda konaklayacak kişi sayısı, kubbe veya tünel şeklinde olması gibi özelliklere dikkat ederek alın.
Bilgi Notu: 4000 mm/cm² su basıcı, yaklaşık olarak iki saatlik kesintisiz sağanak yağmura eşdeğerdir. Çadır açıklamalarında gördüğünüz 190T, 185T gibi değerler ise Thread Per İnch anlamına gelir. Bu değerler yükseldikçe kalite ve su geçirmezlik oranı artıyor güçleniyor. 210D, 300D, 420D gibi değerlerde dokuma sıklığını belirtiyor. Değer ne kadar yüksekse o kadar sık olduğunu düşünebilirsiniz.
Son olarak çadırı aldıktan sonra evde vs. deneyin ve bir süre kurulu bir şekilde kalmasını sağlayın. Böylece hem de içindeki plastik kokusu gidecek hem de alışma süreci yaşamış olacaksınız.
Belki daha çok detay var ama benim anlatacaklarım bu kadar. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Son olarak yorum kısmına kişi sayısı, bütçe, bölge, mevsim gibi değerler yazarsanız tavsiye niteliğinde çadır önerebilirim.
Oğuzhan
11 Haziran 2021 at 17:05
İyi günler yazınız gerçekten çok kapsamlı olmuş teşekürler. Ben milasda yaşıyorum ağaçlık deniz kenarı niyete gittiğimde bebeğim ve 2 yaşında kızım için uyurlarken dinlenirken kalmalari için çadır almayı düşünüyorum tabi gittiğim yerde tam güneş altı olmucak ama yinede güneş altindada güzel performans vermesini isterim çok profesyonel olmasına gerek yok dediğim gibi arada kendim asıl amaç çocuklar için alicamşimdiden teşekkürler önerilerin icin