Bilgi

Ekran Kartı Nedir?

Tarih |

Ekran kartı görüntünün bilgisayara daha iyi yansıtılmasını sağlayarak görüntünün kalitesini arttırır fakat görüntü kalitesi sırf ekran kartına bağlı değildir. Görüntünün kalitesi hem monitöre hem de ekran kartına bağlıdır kaliteli bir ekran kartı olup monitörün özelliklerinin düşük olduğundan iyi bir görüntü ortaya çıkarması beklememek lazım. İyi görüntü olması için hem ekran kartının kaliteli olması hem de monitörün özelliklerinin kaliteli olması gerekmektedir.

Birçok farklı tipte üretilen ekran kartları özelliklerine göre farklı video modları sunarak ihtiyaçlarımıza göre çeşitlendirilmiştir. Ekranlar görüntüleri göstermek için analog sinyallerden faydalanırlar Ekran kartlarıysa ekrana yansıtılacak olan görüntünün dijital bilgisini alarak, kendi belleğinde depolamak için analog sinyallere çevirir ve ekrana yansıtır. Ekran kartlarının kendine özel bir belleği olduğundan bilgisayar görüntüleri depolamak zorunda kalmaz. Ekran kartlarında bulunan bu özellik ve işlevsellik aynı oranda güce ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir ve kaliteli ekran kartları yüksek ölçüde güç tüketir.

Ekran kartları, ana kart, mikro işlemci, bellek ve monitörü kullanırlar. İlk ekran kartları bilgileri işlemek için bilgisayarın işlemcisini kullanırdı şuan ki  ekran kartları ise artarak kendini sürekli geliştirip yenileyen teknoloji ve bilim sayesinde artık bilgileri kendileri üzerinde işleyebilecekleri grafik işlemcilerine sahip olmuşlardır .Değişik özelliklere sahip olan ekran kartları 128, 256, 512MB ve 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12GB kapasitelerindedirler.

Bellek tiplerine göre ekran kartları DDR2, DDR3, GDDR3 ve GDDR5 olarak sınıflandırılır. Bu kartların veri yolu genişlikleri ise 64, 128, 256, 384, 512, 768 ve 1024bittir.

Ekran kartı yani grafik kartları, bilgisayarın monitördeki yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapar.  Monitörlerde görülen her çeşit çıkışlar ekran kartından gelen bilgileri bulundurmaktadır. Değişik bir şekilde ekrana yansıtılacak olan görüntünün işlemci ve mönitör arasında birim olarak bulunan ekran kartı üzerinden toplanarak bilgisayarın oluşturduğu bilgiler ekran kartının sayesinde monitöre video sinyali olarak gönderilir.

Ekran kartları ihtiyaçlar üzerine göre çeşit çeşit ve kalitede üretildikleri için, ekran kartları üzerinde ki tercihler ve standartlar geliştirilmiştir. Bu çeşitler; MDA (monochrome display adapter); Bilgisayar ekranında sadece harfleri, sayıları, özel karakterleri ve ASCII karakter özel grafik simgelerini görebilir. CGA (colar graphics adapter); İlk renkli ekran kartıdır. 16 renk gösterir, yazı, grafik ve renk olmak üzere üç ayrı modda çalışır. Şu anda kullanılmamaktadır. Hercules mono graphics; Tek renkli olmasına rağmen renkleri grinin tonlarıyla gösterilmekte ve grafikleri de desteklemektedir. 720×348 piksellik çözünürlüğü ile CGA’dan daha iyi bir görüntü sunmaktadır. Bu ekran kartı da şuanda kullanılmamaktadır. Günümüzde kullanılan ekran kartları grafik standardı VGA kartıdır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version