Bilgi

Ekran Kartı Alırken Bilinmesi Gerekenler

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere ekran kartı satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı konularda bilgi vermeye başlayacağım. Ekran kartını kısaca bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan bir donanım birimidir.

Ekran kartları bir çok bilgisayarın anakartı üzerinde ekran kartları dahili olarak bulunabileceği gibi harici olarak ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express portlarını kullanabilir. Günümüzde ekran kartlarını yaygın olarak bütün anakartlarda PCI-Express veriyollarını kullanmaktadır. Ancak bazı eski anakartlarda halen AGP veriyolu kullanan anakartlara rastlamaktayız.

Ekran kartları için GPU üreten iki büyük firma bulunmaktadır. Bunlar NVIDIA ve AMD firmalarıdır. Bu firmaların ürettiği ekran kartları DDR3, GDDR3, GDDR5, GDDR5X gibi bellek tiplerine sahiptirler ve hepsi PCI-Express veriyoluna sahip anakartlarda çalışabilmektedirler. Yani DDR3, GDDR3, GDDR5 veya GDDR5X bellek tipindeki bir ekran kartı eğer anakart üzerinde PCI-Express portu varsa takılıp çalışabilirler.

Bazen Ekran Kartları RAM Belleklerle karıştırılır. Mesela DDR2, DDR3, DDR4 RAM’ler birbirinden farklıdır ve aynı anakarta takılmazlar. Anakartlar bunlardan sadece birini destekler. Oysaki günümüzdeki anakartların hemen hemen hepsi DDR3, GDDR3, GDDR5 veya GDDR5X ekran kartlarından hepsini destekler.

Ekran kartı alırken bilmeniz gereken temel kavramlar; bellek tipi, bellek miktarı, bellek arayüzü, çekirdek hızı ve bellek hızıdır. Bunlar ekran kartının performansını belirleyen değerlerdir. Tek başına bellek miktarı (2 GB, 3 GB veya 4 GB gibi) bir şey ifade etmez. Yada 4 GB ekran kartı 2 GB ekran kartından daha performanslıdır gibi bir sonuca ulaşmak tamamen yanlıştır.

Bellek arayüzü grafik verilerinin işlem sırasında belleğe alınma hızı yani yazma silme hızıdır. Bellek miktarı olan1 GB yada 2 GB ise tamamen çözünürlükle ilgilidir. Çekirdek hızı gelen veriyi işleme görevi üstlenir. Bellek Frekansı ise işlenen verinin tutulduğu belleğin çalışma frekansıdır. Sonuç olarak bellek tipi, bellek miktarı, bellek arayüzü, çekirdek hızı ve bellek hızı en yüksek olan ekran kartı en iyi ekran kartıdır. Sadece bir değere bakarak ekran kartının performansı ölçülemez.

Burada bilinmesi gereken diğer bir husus; anakart, işlemci, ram gibi donanımlarında birbirini dengeleyen ölçekte bulunması gerekmektedir. Aksi halde çok kaliteli bir ekran kartı almanın bir mantığı yoktur. Hatta donanım birimlerinin birbirini darboğaz etme durumu ortaya çıkar ki bu hiç istenmeyecek bir sorundur. Bu nedenle şu ekran kartı iyidir bunu alın demek yanlış bir tavsiye olacaktır. Donanım birimlerinizi tanıyarak buna göre bir ekran kartı seçmeniz en doğru olandır.

Örneğin; MSI GeForce GTX1050 2GB Ekran Kartı

  • Grafik Moturu: NVIDIA GeForce GTX 1050
  • Veriyolu Standardı: PCI Express x16 3.0
  • Bellek Tipi: GDDR5
  • Bellek Miktarı: 2048 MB/ 2 GB
  • Bellek Arayüzü: 128 BİT
  • Çekirdek Hızı: 1417-1556 Mhz (Karışık Mod)
  • Bellek Hızı: 7000 Mhz (Genel)

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version