Bilgi

Dünyanın En Hızlı 10 Kuşu

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda dünyanın en hızlı kuşları hakkında -kısaca- bilgi vermeye çalışacağız. Kuşlar (Aves), tüylü, kanatlı, sıcakkanlı, yumurta ile üreyen, omurgalı hayvanlardır. Yaklaşık 10.000 civarında yaşayan türüyle en kalabalık tetrapod omurgalıları oluştururlar. Kuzey Kutbundan Güney Kutbuna dünya üzerindeki tüm ekosistemlerde yaşarlar. Boyutları arı sinek kuşunda 5 cm ile deve kuşunda 2.7 m‘ye kadar değişir. Kuşlar, diğer canlı alemlerinden farklı olarak bazı özelliklere sahiptir. İlk sabit sıcaklıklı canlılar olma özelliğini taşırlar. Belirgin özellik olarak, üyelerinin tümü, diğer hiçbir hayvan grubunda görülmeyen tüylerle kaplıdır.

Sıralama Kuş Türü Saatteki Hızı
1 Bayağı Doğan 389 km
2 Kaya Kartalı 320 km
3 Beyaz Boyunlu Needletail 170 km
4 Delice Doğan 160 km
5 Serbest Kuyruklu Yarasa 160 km
6 Fregat Kuşu 153 km
7 Kaya Güvercini 148 km
8 Mahmuzlu Kaz 142 km
9 Ak Sungur 128 km
10 Gri Başlı Albatros 127 km

1- Bayağı Doğan | Saatteki Hızı 389 Km

Bayağı doğan (Falco peregrinus), gökdoğan, alaca doğan ya da yalnızca doğan, doğangiller (Falconidae) familyasından oldukça yaygın bir gündüz yırtıcı kuş türüdür. Büyük bir kuş olan gökdoğanın sırtı kül grisi, başı kara ve alt kısımları beyaz üzerine çubukludur. Kuşlarla beslenen yırtıcı kuşlarda görüldüğü üzere, gökdoğan eşeysel dimorfizm sergiler ve dişileri erkek bireylerden biraz daha büyüktür. Gökdoğan hızıyla tanınır; avına doğru yaptığı kendine özgü dalış sırasında maksimum hızının anlık olarak saatte 389 km’nin üzerine çıkabildiği tahmin edilmektedir. Bu hız gökdoğanı hayvanlar âleminin en hızlı türü yapmaktadır.

2- Kaya Kartalı | Saatteki Hızı 320 Km

Kaya kartalı (Aquila chrysaetos), atmacagiller (Accipitridae) familyasından büyük ve kahverengi bir kartal türüdür. Gencinin gövdesi siyaha yakındır, uçuşta beyaz kanat içi ve kuyruk dibiyle rahatça ayrılır. Başını ve boynunu ileri uzatır, kanadı gövdesine doğru daralır, kuyruğu diğer kartallardan uzun ve deniz kartalları gibi kamalı değil, küttür. Tüm yaşamları boyunca bir tek eşleri olur ve genellikle her yıl aynı yuvayı tercih ederler, genellikle zor erişilen yerlerdedir. Ötüşü şahin gibi bir “tuii-u” olup diğer bir ötüşü havlamaya benzer. Kayalık dağlarda ve dağlık ormanlarda yaşar. Uçuşta görkemli ve zariftir, gerektiğinde avına ilerlerken pike yaparak saatte 320 km hıza ulaşabilir, bu da onu gökdoğandan sonra en hızlı kuş yapar. Diğer kartallardan farklı olarak süzülürken ve dönerek yükselirken kanatlarını yukarı kaldırır.

3- Beyaz Boyunlu Needletail | Saatteki Hızı 170 Km

Beyaz Boyunlu Needletail (Hirundapus caudacutus), yatay uçuşta saatte 170 km ulaşan hızlara sahip olduğu bilinmektedir, ancak hızını ölçmek için kullanılan yöntemler yayınlanmadığı için bu doğrulanmamıştır. Yuvalarını uçurumlardaki veya oyuk ağaçlardaki kaya oyuklarında oluştururlar. Yerde oturmayı ve zamanlarının çoğunu havada geçirmeyi pek sevmiyeyen bu tür; böcekler , sinekler, arılar ve güveler gibi küçük, uçan böceklerle beslenirler.

4- Delice Doğan | Saatteki Hızı 160 Km

Delice doğan (Falco subbuteo), doğangiller (Falconidae) familyasından yaklaşık 30 cm boyunda ince bir doğan türüdür. Bu tür, Avrupa ve Asya’nın her yerinde bulunur. Uzun süreli göçmendir, kışları Afrika’ya göçer. Yetişkinlerin üstü kurşuni-gri renkli ve boğazına kadar beyaz çizgilidir. Oldukça belirgin kırmızı pantolon tüyleri vardır. Eşeyler benzerdir, fakat genç yavrular genellikle daha kahverengidir. Bu kuş, daha çok açık arazilerde, savanalarda bulunur. Koruluk ve yaygın küçük çalılılarda da yașar. Delice doğan, avcı kuşların zarif bir türüdür. Uçarken orağa benzer görüntüsü ve uzun sivri kanatları ve kare kuyruğuyla tanınır.

5- Serbest Kuyruklu Yarasa | Saatteki Hızı 160 Km

Serbest Kuyruklu Yarasa (Tadarida brasiliensis), orta büyüklükte bir olan yarasa türü olup, Molossidae ailesinde yer almaktadır. Bu familyada yer alan yarasa türü dünya üzerinde çoğunlukla Amerika kıtasında yaşar.  Ortalama oyları 9 cm olup saatteki hızının 160 km olduğu tahmin edilmektedir.

6- Fregat Kuşu | Saatteki Hızı 153 Km

Fregat kuşları, bütün tropik ve subtropik okyanuslarda bulunan ve monotipik Fregat kuşugiller (Fregatidae) familyasında sınıflandırılan deniz kuşlarıdır. Yaşayan beş türün tamamı Fregata cinsinde yer alır. Tamamının tüyleri ana olarak siyah renklidir, kuyrukları uzun ve çatallıdır, gagaları ise uzun kanca şeklindedir. Dişilerin karınaltı tüyleri beyaz renklidir. Erkekler çok belirgin kızıl boğaz derilerini üreme mevsiminde dişileri çekmek için şişirirler. Uzun kanatlarının açıklığı 2,3 m.’ye kadar uzanabilir. Kuşlar arasında vücut ağırlığına göre en büyük kanar alanına sahiptirler.

7- Kaya Güvercini | Saatteki Hızı 148 Km

Kaya güvercini, yabani güvercin ya da bayağı güvercin Güvercingiller familyasında yer alan bir kuştur. Günlük konuşma dilinde bu kuş yalnızca “güvercin” olarak anılır. Evcil güvercin bu türden gelmektedir. Doğaya kaçan evcil güvercinler dünya üzerinde yabani güvercin popülasyonunu artırmaktadır. Kaya güvercinleri her iki kanadında iki siyah çubuk dışında soluk gri renklidir. Ancak evcil güvercinler renk ve desen olarak çok farklılıklar gösterirler. Dişi ve erkek arasında çok az farklılık vardır. Tür genellikle tek eşlidir ve her ailenin iki yavrusu vardır. Ebeveyn yavruların bakımını bir süre birlikte gerçekleştirir. Habitatları açık ve yarı açık alanlardır. Yaban ortamında kayalıklar yuvalama ve üreme için kullanılır. Kökeni Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın batısına dayanan kaya güvercini dünya üzerinde şehirlere yerleşmiştir. Dünya popülasyonu çok büyüktür, yalnızca Avrupa’da 17 ila 28 milyon arasında oldukları tahmin edilmektedir.

8- Mahmuzlu Kaz | Saatteki Hızı 142 Km

Mahmuzlu Kaz (Plectropterus gambensis), bir büyük kuş ailesi olan Anatidae familyasının bir üyesidir. Sahra altı Afrika boyunca sulak alanlarda görülmektedirler. Yetişkinler 75–115 cm uzunluğundadır ve ortalama 4–10 kg ağırlığındadırlar. Bu türler genellikle göller, mevsimsel havuzlar, nehirler, bataklıklar ve nehir deltaları olan açık çayırlarda görülür.

9- Ak Sungur | Saatteki Hızı 128 Km

Ak Sungur veya Akdoğan (Falco rusticolus), doğangiller (Falconidae) familyasından Doğan (Falco) cinsi çok büyük, iri ve geniş gövdeli yırtıcı bir kuş türüdür. Kanatlarını genellikle düz tutar. Normal uçuşu alçaktan, düz ve neredeyse hantal sayılabilecek kadar ağırdır; ancak kanat vuruşları oldukça esnektir ve avını kovalarken çok büyük hız kazanır. 48–65 cm uzunluğunda ve 160–220 cm kanat genişliğindedir. Kuzey Amerika adaları, Avrupa ve Asya’da dağılım gösterir. Çoğunlukla yerlidir ama bazı ak sungurlar üreme mevsimi dışında göçebedir.

10- Gri Başlı Albatros | Saatteki Hızı 127 Km

Gri Başlı Albatros (Thalassarche chrysostoma), albatros familyasından gelen bir deniz kuşudur. Gri başlı albatrosun uzunluğu 81 cm ve kanat açıklığında ise 2.2 metre’dir. Ağırlık, ortalama 3.65 kg ila 4.4 kg arasında değişebilir. Koyu renkli bir kül rengi gri kafalı, boğazı ve üst boynu vardır ve üst kanatları, mantosu ve kuyruğu neredeyse siyahtır. Beyaz bir yumru, alt kısımları ve gözlerinin arkasında beyaz bir hilal bulunmaktadır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version