Bilgi
Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?
Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere kısa-öz bir şekilde herhangi bir bankadan çektiğiniz krediye ait DOSYA MASRAFI’nı nasıl geri alabileceğinize dair bilgi vermeye çalışacağım. Dosya Masrafını geri almak aslında oldukça basit. Bunun için çok teferruatlı bir işlem söz konusu değil. Ancak bilmeniz gereken birkaç noktayı hatırlatmakta fayda var.
3 Ekim 2014 tarihinden sonra kullanılan ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi için Yargıtay çekilen tutar üzerinden binde beş oranında dosya masrafı kesintisini yasal olarak kabul etmiştir. Eğer 3 Ekim 2014 tarihinden önce kredi kullandıysanız dosya masrafı kesintilerinin hepsini, eğer bu tarihten sonra kredi kullandıysanız binde beş’den fazla alınan dosya masrafı kesintilerini talep etme hakkınız bulunmaktadır.
Örnek vermek gerekirse 3 Ekim 2014 tarihinden sonra 100 bin tl kredi kullanmış iseniz 500 tl’ye kadar dosya masrafı kesintisi yasal olup, geri iadesi yapılmamaktadır, 500 tl’den fazla kesinti yapılmış ise, 500 tl’den fazla kesilen kısmın iadesi yapılmaktadır. 3 Ekim 2014’ten önce sizden alınan tüm dosya masrafını alabiliyorsunuz.
Dosya masrafı iadesinde Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’nin karar verme süresi yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. İadesini istediğiniz dosya masrafı kesintisi miktarı biraz fazla ise banka bu durumu doğrudan mahkeme kanalına götürmektedir. Ancak çoğunlukla lehinize sonuçlandığı içinbu durumda bile yılmamanızı öneriyoruz.
Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?
Kredi kullandığınız zaman size verilen makbuz, dekont, ödeme belgeleri vb. tüm belgelerinizi bir araya getirin. Yada Online İnternet Bankacılığı kullanarak da yapılan işlemlerinizi bilgisayarınıza indirerek bunları dekont amaçlı kullanabilirsiniz. Bu belgeler içinde adı “ Dosya Masrafı, kredi dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, kredi kullandırım ücreti, kredi dosya ücreti vb.” geçen kesintiler olup olmadığını kontrol ediniz. Varsa bu kesintiler dosya masrafı kesintilerdir ve bu ücretleri bankadan geri alabilirsiniz.
En kolay yolu ise bankanızın MÜŞTERİ HİZMETLERİ’ni arayıp kredi extresini istemenizdir. Mail adresinize gelen extrede “ Dosya Masrafı, kredi dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, kredi kullandırma ücreti, kredi dosya ücreti vb.” şeklinde olanlar DOSYA MASRAFINIZI belirten miktardır. Sadece bu belge ile başvuruda bulunabilirsiniz.
Şahsen Şöyle Yaptım: Çektiğim 90.000 TL’lik kredinin dosya masrafı için bankamın müşteri hizmetlerini aradım. Müşteri hizmetlerine 90 bin TL kredi çektiğimi ve bu krediye ait extreyi mail adresime göndermesini istedim. Mailime 24 saat içerisinde gelen 1 (bir) sayfa extreyi incelediğimde 1500 TL kredi kullandırma ücreti adı altında dosya masrafı alındığı gördüm.
Ardından bu belgenin çıktısını alıp nüfus cüzdanı/ehliyet ile birlikte KAYMAKAMLIK içerisinde yer alan İlçe Hakem Heyetine gittim. Hakem heyetinde ki görevliye kredi çektiğimi ve bu krediye ait dosya masrafını geri almak istediğimi söyledim. Onlarda bana bir form doldurtup ikametgahımın kendi kaymakamlıklarına bağlı olup olmadığını kontrol ettikten sonra kimlik/ehliyet fotokopisini ve getirdiğim belgeyi alıp dilekçe yazdırdılar. Belgeleri aldıktan sonra 1-6 ay içerisinde sonuçlanacağını söylediler. İşlemler tamamlandıktan sonra verdikleri belge ile bankaya gidip verdiğim dosya masrafının hesabıma yatırılmasını sağladım.
Bu işlemleri yaparken hiçbir yere bir kuruş ödeme yapmadım.
Dosya masrafı iadesi için nereye başvurulur? Kredi tutarına göre bu değişiyor.
- 0-2000 TL arasındaki krediler için ilçe hakem heyetlerine
- 2000-3000 TL arasındaki krediler için il hakem heyetlerine
- 3000 TL üzeri krediler için tüketici mahkemelerine başvurmak gerekiyor.
ÖNEMLİ NOT: Yaptığınız başvurunun sonucunu e-DEVLET (https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayet-sorgulama?submit) veya tuketicisikayeti.tuketici.gov.tr üzerinden Online Tüketici Şikayet Sorgulama kısmından takip edebilirsiniz.