Bilgi
DDR4 RAM Nedir? Teknik Özellikleri ve Bilmeniz Gerekenler
DDR4’ün bir önceki versiyonu olan DDR3’ler 2007 yılında piyasaya çıkmasına rağmen üreticiler 2005 yılında DDR4 üzerinde AR-GE (Araştırma-Geliştirme) çalışmalara başlamıştı. 2011 yılına gelindiğinde Samsung ilk kez aktif olarak DDR4 RAM Belleğini üretti. Bu gelişme teknoloji bilişim dünyasındaki en büyük gelişmelerden bir tanesidir.
DDR4 SDRAM 4. Nesil senkronize ve dinamik RAM olarak isimlendirilmektedir. Çift veri hızlı ve gerilimi azaltılmış, yüksek transfer oranları ve hızı ile çok daha verimli bir duruma getirilmiştir. DDR4 RAM 2133-4266 MT/s hızına enerji olarak 1.05 Volt kullanıyor. DDR3 RAM ile karşılaştırıldığında DDR4 Mekanik olarak anakart üzerinde ki RAM Slotlarında çentik farkı olması ve yapısal farklılığı düşünüldüğünde beraber veya aynı kartta çalışması söz konusu değildir. Anakart üzerinde hem DDR3 ve hem DDR4 slotu bulunması bu durumu değiştirmez.
DDR4 yongaları 2133MT/s ve 4266MT/s (MT/s=saniyede milyon transfer) arasında transfer hızına sahip. DDR3 teknolojisi ile karşılaştırıldığında DDR3 RAM 800-2133MT/s’ye sahip. Durum böyle olunca DDR4 gibi bir RAM’i kullanabilmek için çok daha güçlü bilgisayarlar ve işlemciler gerekecektir. Ancak hali hazırda DDR4 Teknolojisi yeni olduğu için yeni üretilen anakartlar ve teknolojiler buna uygun olarak üretildiğini söyleyebilirim.
DDR4 Bellek DDR3’e göre çok az güç kullanır. Bu düşük düzeydeki güç tüketimi telefon ve tabletler gibi taşınabilir aygıtlarda daha iyi pil ömrüne olanak sağlayacaktır.
AMD ve İntel gibi büyük teknoloji üreticileri kendi kullandıkları ürünlerde DDR4 yongalarını kullanmaya başladı bile. Bu rekabet elbette teknolojinin hızına gölge düşürmeyecek. Şimdiden DDR5’lere hazır olun.
Falcon Northwest başkanı Kelt Reeves DDR4’ün yüksek hızı şu anda sahip olduğumuz işlemciler için herhangi bir anlam ifade etmediğini belirtmiş. Reeves günümüz işlemcileri 1866 MHz üstü DDR3 belleklerden bile yüksek bir performans alamazken DDR4’ün sunduğu minimum 2133 MHz saat hızı sadece göstermelik olacak şeklinde açıklamasında haklı olduğunu söylemekte yarar var.