Bilgi
CNG Nedir?
“Compressed Natural Gas” yani “Sıkıştırılmış Doğal Gaz” diye adlandırılan CNG, doğal gazın belli prosesler neticesinde yüksek basınçlara sıkıştırılmış halidir. CNG’ nin kullanımı, doğal gazı depolama kapasitesini arttırmak için 200-300 bara kadar sıkıştırmak suretiyle olmaktadır. Doğalgaz dağıtım şebekesinden alınan gaz, kompresör ünitesi ile 300 bar basınca kadar sıkıştırılıp değişik kapasitede seri bağlanmış tüplerde veya daha geniş hacimli yüksek basınç tanklarında depolanır. Enerjiye ihitiyaç duyulan tüm alanlarında uygulanan CNG, büyük sanayi kuruluşlarından küçük işletmelere, toplu konutlar ve villalara, otellere,jeneratörler ,araçlara kadar geniş bir yelpazede rahatlıkla kullanılabilir.
Yaklaşık olarak 2000-3600 psi basınca kadar sıkıştırılarak basınçlı kaplarda saklanan ve kullanıma sunulan “yoğunlaştırılmış” CNG (Compressed natural gas) genleştirilerek basıncı düşürüldükten sonra doğal gazın kullanıldığı her yerde ve şekilde kullanılabilir. CNG benzin ile kıyaslandığında daha düşük emisyon değerlerine sahip olduğundan yaygın olarak taşıt araçlarında kullanılır.
Dünya’da sıkıştırılmış doğal gazın en yoğun kullanıldığı alan taşımacılık alanıdır. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, oktan değerinin 120-125 oktan olması, temiz ve tam yanmanın sağlanması, yağ ile karışmaması sonucu motorun ömrünü uzatması, zamanla yakıt tüketimi artışına neden olmaması, patlama tehlikesinin (%5 -%15 Hava-Gaz karışım oranı) diğer yakıtlara oranla düşük olması CNG’ nin teşvik edilen bir yakıt olmasını sağlamıştır.
CNG’nin Avantajları
►Doğalgaz çevreyi etkileyici toksik ve korozif ürünler üretmediğinden diğer fosil
yakıtlara göre en temiz yakıttır.
►Motora direkt gaz olarak girdiğinden soğuk havalarda dahi kolayca yanar.
►Doğal gazın tutuşma sıcaklığı 650 ºC; benzininki ise 350 ºC’ dir.
►Benzinde olduğu gibi katkı maddeleri içermediğinden, yanma sonrası motorda daha az atık madde bırakır. Bu özelliğinden dolayı motor ömrünü uzatır diyebiliriz.
►Oktan sayısının yüksek olmasından dolayı motor yanma verimi daha yüksektir ve bu açıdan motora faydalı bir yakıttır.
►Doğalgaz boru hatları ile taşındığından, karayolu ile taşınan akaryakıt ve LPG göre otoyollarda tehlike unsuru, ekstra masraf ve kirlilik oluşturmamaktadır.
►Daha güvenli ve risk seviyesi diğer yakıtlara göre minimumdur.