Bilgi
Bilgisayarın Özelliklerine Nasıl Bakılır?
Bir bilgisayarın başına geçtiniz zaman donanım özelliklerine (RAM, İşlemci, Ekran Kartı, Anakart vb.) bakmak için birden çok yol bulunuyor. Bilgisayarın donanım özellikleri bildiğiniz üzere bilgisayarın performansı hakkında bize bilgi veren değerleri içeriyor. Şimdi sizlere basit bir şekilde “Bilgisayarın Özelliklerine Nasıl Bakılır?” Sorusuna cevap vermeye çalışalım.
1- Bir bilgisayara ait temel özelliklere ilk olarak masaüstünden Bilgisayarım simgesine sağ klikleyerek açılan panelden Özellikler sekmesine klikleyerek öğrenilir. Bu kısımda bize yüklü olan işletim sistemi türü, bilgisayarın işlemcisi, RAM’i, sistem türü, bilgisayar adı türü hakkında bilgi verilir.
2- İkinci yöntem bilgisayarın DOS ekranından yapılır. Bunun için Windows+R tuşuna basılır. Karşımıza çıkan panele cmd yazıp ENTER yapılır. Açılan siyah ekran systeminfo yazıp ENTER yapıyoruz. Burada ise karşımıza bilgisayarın adı, bilgisayara yüklü olan işletim sistemi türü, işletim sisteminin yüklendiği tarih, bilgisayarın açılma zamanı, anakart modeli, yüklü RAM miktarı gibi değer bilgileri gelir.
3- Bu yolda ise benim şahsen daha çok kullandığım yöntemlerden bir tanesidir. Burada aynı şekilde Windows+R tuşuna basılır. Karşımıza çıkan panele dxdiag yazıp ENTER yapılır. Açılan pencerede bilgisayarımıza ait istediğiniz bilgilerin neredeyse tamamı yer alıyor.
4- Son yöntemimizde ise bir program kullanarak yapıyoruz. CPU-Z isimli program bize bilgisayarımız hakkında aradığımız tüm bilgileri gösteren basit yapılı bir uygulama. Bu programı burada bulunan gezginler.com sayfasından indirebilirsiniz. Programı kurup çalıştırdığınızda karşınıza bilgisayarınızın tüm donanımsal özellikleri ekrana yansıtılır.
61LoRd16
26 Mayıs 2019 at 14:33
onlarla uğraşmadan windows+pause break yaparak direkt olarak aynı sayfayı açarsınız
gizem
12 Eylül 2020 at 20:33
iyi
Kaan
23 Aralık 2020 at 20:30
CMD üzerinden systeminfo ile bilgisayar özelliklerine bakılabildiğini bilmiyordum öğrenmiş oldum. Paylaşım için gerçekten teşekkürler. En azından benim işime yaramış oldu. 🙂