Bilgi

Bilgisayar Özellikleri Öğrenme & Bakma – Windows 10 İşlemci, RAM ve Ekran Kartına Nasıl Bakılır?

Tarih |

Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda “Bilgisayarın Özelliklerine Nasıl Bakılır?” sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Bir bilgisayarın özelliklerine birden fazla yöntemle bakabilmeniz mümkün. Programsız bir şekilde bilgisayarın özelliklerine bakabileceğiniz gibi; Speccy, CPU-Z gibi bazı paket programlar kullanarak bilgisayarınızla ilgili daha detaylı bilgilere erişebilmeniz mümkün.

Bizler bir bilgisayarın karşısına geçtiğimizde özelliklerine bakmak için ilk yaptığımız işlem “Görev Yöneticisine” bakmak oluyor. Görev yöneticisinden işlemci, ram, ekran kartı ve depolama aygıtları gibi ana donanım birimleri hakkında hızlıca bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bunun için ilk olarak fare imlecini görev çubuğu üzerine getirip sağ tıklıyoruz ve açılan panelden “Görev Yöneticisini” seçiyoruz. Gelen pencereden “Performans” kısmına gidiyoruz.

Burada CPU (İşlemci), Bellek (RAM), Disk (HDD-SSD gibi Depolama Birimi) ve GPU (Ekran Kartı) özelliklerini net bir şekilde görebilirsiniz.

İkinci yöntemimizde ise Speccy, CPU-Z gibi bazı üçüncü party programlar kullanarak bilgisayarınızın özellikleri hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Bu programlar çok küçük kapasitede olup hızlı bir şekilde bilgisayarınıza indirip karabilirsiniz.

Hemen altta Speccy ve CPU-Z gibi programların ara yüzlerini görüyorsunuz. Burada bilgisayarınızın işletim sistemi, ram, anakart, ekran kartı, depolama aygıtları, optik sürücüler gibi donanım özelliklerini detaylı bir şekilde öğrenmeniz mümkün.

Yine farklı bir şekilde klavyeden Windows ve R tuşuna bastıktan sonra gelen çalıştır penceresine msinfo32.exe yazıp “Tamam” dediğinizde karşınıza gelen “Sistem Bilgisi” sayfasından donanım özelliklerine hızlıca erişmeniz mümkün.

Yine alternatif olarak İşlemci ve RAM özelliklerine hızlı bir şekilde bakmak için “Bilgisayarım” simgesini sağ tıkladıktan sonra “Özellikler” dediğimizde; karşımıza gelen pencereden bilgisayarın adı, işlemci özellikleri, ram miktarı ve sistem türü (kaç bit olduğu) hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version