Bilgi

Bilgisayar Nedir? Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?

Tarih |

Bilgisayar; aldığı verileri (bilgileri), önceden yüklenmiş belirli programlara göre, mantıksal ve aritmetiksel işlemleri kullanarak işleyen, bilginin sonucunu çıkartan ve bu verileri uygun ortamlarda saklayabilen ve yine istenildiğinde geri getirebilen elektronik bir cihazdır.

Bilgisayarlar günümüzde pek çok farklı kullanım amacına hizmet etmektedirler. Bu kullanım amacına göre bilgisayar çeşitleri de aşağıdaki gibidir.

  1. Kişisel(Masaüstü) Bilgisayar
  2. Dizüstü Bilgisayar
  3. Ağ Bilgisayarı
  4. Ana / Sunucu Bilgisayar
  5. Mini Bilgisayar
  6. Tablet Bilgisayar
  7. Avuçiçi / Pocket Bilgisayar
  1. Kişisel(Masaüstü) Bilgisayar

Masaüstü bilgisayar ya da PC (Personel Computer) de denilebilir. Genellikle evde veya işyerinde kullandığımız kişisel bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlar bulundukları mekanda sabit olarak kalırlar ve taşınmazlar. Günümüzde bilgisayarın içinde bulunabilecek parçaların en iyileri seçilerek ir Masaüstü Bilgisayar oluşturulabilir. Bu tip bilgisayarlara toplama bilgisayar da denilmektedir. En kaliteli tip bilgisayarlardır.

  1. Dizüstü Bilgisayar

Kolayca taşınan küçük bilgisayarlardır. Bir masaüstü bilgisayarda bulunan parçaların aynısı daha da küçültülerek bu bilgisayarlara yerleştirilmiştir. Küçültme işlemi ileri bir teknoloji gerektirir. Dolayısıyla ileri teknoloji kullanılan bu bilgisayarlar aynı özellikteki bir Masaüstü bilgisayardan pahalıdır! Dizüstü bilgisayarlar küçüldükçe fiyatları artmaktadır.

  1. Ağ Bilgisayarı

Ağ nedir? Bilgi paylaşmak amacıyla eğer bilgisayarlar birbirine kablolar yardımıyla bağlanmışsa, bu bilgisayarlar arasında ağ var denilir. Bilgisayar sınıfımızda, İnternet cafelerdeki bilgisayarlar birbirine ağ ile bağlıdır.

İşte; bir ağa bağlı olan bilgisayarların her birisine Ağ Bilgisayarı denir. Oyun oynamak için iki oyuncunun birbirine bağlanması da ancak ağ kurulmuşsa mümkündür.

  1. Ana / Sunucu Bilgisayar

Bilgisayarlar arasında ağ kurulduğunda bazı sorunlar oluşur. Örneğin internet cafede bulunan 20 tane bilgisayarın sakıncalı olmayan sitelerde gezinmesini önlemek amacıyla onları takip etmek gerekir. Ancak yerimizden kalkarak bu bilgisayarların başında sürekli gezemeyiz. Diğerlerine göre güçlü ve özel işletim sistemlerinin kurulu olduğu bilgisayar(Ana Bilgisayar) sayesinde diğer bilgisayarların ne yaptığını görebilir, bazı işlemleri yapmalarını da engelleyebiliriz. Bilgisayar sınıfında, internet cafelerde,… kısacası ağ kurulu olan mekanlarda mutlaka ana bilgisayar olmak zorundadır.

  1. Mini Bilgisayar

Bazı işyerlerinde; Devlet Kurumlarında, Bankalarda,…bilgisayar kullanan çalışanların, kendi işleri dışında başka bir işle meşgul olmamaları istenir.

İnternete girmelerine, oyun oynamalarına, eğlence uygulamaları kullanmalarına gerek yoktur. İşte, sadece belli uygulamaları çalıştıran ve gerek duyduğu programları da bir Ana Bilgisayar üzerinden çalıştıran Bilgisayarlara Mini Bilgisayar denir. Boyutları çok küçüktür.

  1. Tablet Bilgisayar

Taşınabilir bilgisayarların son örneğidir. Piyasada 5,5 inç büyüklükten 13 inç büyüklüğe kadar tablet bilgisayarlar bulabiliriz.

Bu bilgisayarlar, dokunmatik ekranlı, küçük, taşınabilir ve internete bağlanabilir özelliktedir. Yeni üretilen bazı tablet bilgisayarlara klavye de takılabilmektedir. Bu tür tabletlere Transformer tipi Tablet denir.

  1. Avuçiçi / Pocket Bilgisayar

Akıllı telefonlara oldukça benzerler. Basit işlemler için kullanılan ve her yerden internete bağlanabilen cihazlardır. Lokantalarda garsonların siparişlerimizi kaydetmesi, Marketlerde yeni gelen ürünlerin kaydedilmesi gibi işlemler için hep bu bilgisayarlar kullanılır. Çok farklı tasarımlara sahip olabilirler. Genellikle avuç içine sığabilecek kadar küçük olduklarından bu isim verilmiştir. Özel İşletim sistemleri vardır. Microsoft firmasının Windows CE İşletim Sistemi örnek verilebilir.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version