Bilgi
Bankacılıkta SWİFT Nedir? SWİFT Kodu Nedir? Ne Anlama Geliyor?
SWİFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication)
SWİFT; Bankacılık işlemlerinde “özellikle uluslararası işlemlerde” döviz cinsinden elektronik fon transferi standardını sağlayan bir kod sistemidir. Bu sistem sayesinde tüm dünyadaki bankalar arasında “elektronik fon transferi standardı” sağlanmaktadır. SWİFT, bankalar arasındaki ödeme transferlerinin oldukça kısa bir sürede gerçekleşmesini sağlar.
Yurtdışında veya yurtiçinde yabancı para cinsinden yapılan transferlerde yurtdışı hesap muhabirlerinin devreye girdiği SWIFT ödeme sistemi kullanılmaktadır.
Sistem ayrıca BIC (Bank Identifier Codes) kodu yani banka tanımlama kodu sayesinde her bankayı tanımlamaktadır. Swift Kod sistemi 1973 yılında kuruldu, 1977 yılında ise fiilen çalışmaya başladı.
Swift kodu herhangi bir bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan meydana gelmektedir. Tüm dünya bankacılık sisteminde Swift kodları değişmez ve standarttır. Özellikle uluslararası para gönderimlerinde kullanılan bu kodlar sayesinde bankalar tanınmaktadır. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti Garanti Bankası demek para transferlerinde bir anlam ifade etmeyebilir ancak TGBATRIS denildiği zaman, paranın gideceği hesabın bir Türkiye’den T.C Garanti Bankası olduğu anlaşılacaktır.
Kısaca: TL için EFT, döviz için SWIFT; yurt içi-yurt dışı fark etmez.
Örnek: Garanti Bankası Swift Kodu: TGBATRIS
Bir Swift Kodu Örneği:
- İlk 4 Harf – Banka Kodunu Belirtir.
- Sonraki 2 Harf – ISO Ülke Kodunu Belirtir (Türkiye için TR)
- Sonraki 2 Harf – Yerel Kodunu Belirtir (Bazı Ülkelerde 3 Karakter Olabilir)
- Son 3 Harf – Bankanın Şube kodunu Belirtir. (IS: İstanbul)
- Not – Bazı ülkeler de son basamak 3 karakter olabilmektedir.
SWİFT işlemleri girişinizi saat 17:00’dan önce yaparsanız transferiniz iki iş günü içinde, 17:00’dan sonra yaparsanız 3 iş günü içinde karşı bankadaki hesaba ulaşır.