Bilgi

Aşırı Uyuma: Hipersomnia

Tarih |

İnsanlar da dahil olmak üzere binlerce farklı hayvan türlerinin her gün saatlerce yaptığı olgu olan uyku sağlığımız açısından yemek içmek kadar önemlidir. Birçok tanımı yapılsa da Türk Dil Kurumu Dış uyaranlara karşı bilincin, bütünüyle veya bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumu” olarak tanımlamaktadır.

Uyku süresi kişiden kişiye, yaş dönemine göre farklılık gösterir. Genç bir bireyin uyku ihtiyacı 8 saattir, yeni doğanlarda bu süre 14-16 saattir. Aslında kişinin ihtiyacı olan uyku süresi onun için yeterli olan saat kadardır.  Yeterince uyumak zihinsel ve fiziksel açıdan oldukça önemlidir. İşlevi bozulan uyku ise yaşam kalitesini hızla düşürerek bedensel ve ruhsal problemlere yol açar. 85 türde uyku hastalığı olduğu bilinmektedir. Hepimiz hayatımızın bir döneminde mutlaka bu uyku sorunlarından biriyle karşılaşmışızdır. İşte bugünkü yazımızda sizlere bu uyku sorunlarından biri olan hipersomnia’dan bahsetmeye çalışacağız.

Hipersomnia, aşırı uyuma hastalığıdır. Gün içerisinde uyanık kalmada güçlük çeken bu hastalar beklenmedik bir anda uykuya dalabilir. Aşırı gündüz uykusuzluğu olarak da isimlendirilen bu durum uzun süren uykudan sonra bile gün boyunca aşırı uykulu hissetmenizi sağlar. Kapsadığı diğer uyku problemlerini ele alarak hipersomnia’nın ne demek olduğunu daha  iyi anlayabiliriz:

Narkolepsi-Katapleksi: Narkolepside gün içerisinde farklı zaman dilimlerinde uyku atakları oluşur. Bu ataklar yemek yeme, toplantı vs. gibi monotonlaşmış olan ortamlarda görülür. Katapleksi ani sevinç, korku, heyecan gibi durumlarda oluşan kas gerginliğindeki azalmadır. Kasların ani gevşemesinden dolayı olduğu yere yığılma, hareketsiz kalma durumu gözlenir. Uyku atağından bağımsız olarak oluşan katapleksi birkaç dakika içinde ortadan kalkar.

İdiyopatik Hipersomnia: Gece uykusu uzun ve kesintisiz olmasına rağmen günlük performansı olumsuz etkileyecek şekilde gündüz uykululuk durumu gözlenir. Sabah uyanmada zorluk, yorgun uyanma, yorgun hissetme durumları gözlenir. İlerleyen zamanlarda idiyopatik hipersomnia hastaları uzun süreli gündüz uykuları yerine sürekli bir uykululuktan yakınmaya başlar.

Kleine-Levin (Uyuyan Güzel) Sendromu: Halk arasında uyuyan güzel sendromu olarak bilinen bu hastalık nörolojik bir bozukluk olup ergenlikte ortaya çıkar. Bu hastaların hiç uyanmadan bir hafta uyuduğu bilinmektedir. Sadece yemek yemek ya da tuvalet ihtiyacını karşılamak için uyanıyorlar sonra tekrar uyku haline geçiyorlar.

Her hastalığın mutlaka bir belirtisi olduğu gibi bu hastalığında elbette belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler neler mi?

  • Gece uzun saatler uyunsa bile gündüzleri uyuma isteği
  • Geçmeyen baş ağrısı, mide bulantısı
  • Bir işe uzun süre odaklanamama
  • Uyku saati 9 saati geçtiği halde sürekli uykulu hissetmek
  • Sabahları yataktan çıkmada zorlanma
  • Düşük enerji, iştah kaybı, sinirlilik, huzursuzluk

Eğer bu belirtilerin sizde de var olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvurun. Çünkü hipersomnia ev, iş, trafik kazalarına yol açan, kişilerin performansını, yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır ve ihmal etmeye gelmez!

Sağlıklı uykular…

1 Yorum

  1. Omar

    30 Kasım 2020 at 14:13

    ilginç makale için teşekkürler! uyku sağlığımız için çok önemli

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version