Bilgi
Araç Satın Alırken Para Ne Zaman Verilmeli?
Bir araç satın almak istediğinizde kuşkusuz kafanıza ilk takılan soru paranın ne zaman teslim edilmesi gerektiğidir. Özellikle büyük meblağlar söz konusu olduğunda işin ciddiyeti dahada artar. Özellikle dolandırılma olasılığı her zaman ön planda tutarak işlemlerinizi gerçekleştirmede fayda var. Kim olursa olsun eğer aracı satın alacaksanız paranın ne şekilde teslim edilebileceği konusunda -deneyimlerime dayanarak- size az biraz fikir vermeye çalışayım.
İlk Yöntem: Paranın nakit bir şekilde NOTER’de elden teslim edilmesi. NOTER’de işlemler başlatıldığında NOTER’deki görevli aracın satılması için bir sorun yoktur dediğinde para teslim edilir ve imzalar atılır. Ancak burada alıcı veya satıcı için biraz yük bir işlem söz konusu. Paranın sayılması veya paraların içinde sahte paraların olabileceği ihtimali düşünülmelidir. Her ne kadar bankadan bile çekseniz nihayetinde geçersiz bir paranın araya karışabileceğini hesap etmenizde fayda var. Düşük meblağlar için 0-20.000 TL sayımı zor değildir. Ve bu olabildiğince kolay ve güvenilir bir yöntemdir. Bu yöntemde para miktarı düşük ise tercih edilebilecek en doğru yöntemdir.
İkinci Yöntem: En çok yapılan işlemlerden bir tanesi. Özellikle –akıllı telefon ile- MOBİL Bankacılık işlemi yapıyorsanız tavsiye edeceğim yöntemlerden. Şöyle ki aynı şekilde NOTER’e gidildiğinde NOTER’de bulunan görevli aracın satışı ile ilgili problem yok dediğinde telefonunuzu çıkarıp verdiği hesaba EFT/Havale yaparsanız. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken EFT/Havale yapıldığında açıklama kısmına araç plakası, isim v.s yazılmalıdır. Örneğin: 34 XX 1234 plakalı araç bedeli gibi. Ayrıca bankanızdan mümkünse transfer edeceğiniz limit veya satış hakkında bilgilendirmelisiniz. Aksi taktirde belirli bir ücreti transfer etmenize izin vermeyecektir. Her bankanın belirli bir limitte EFT/Havale transferi olduğunu unutmayın. Bazıları 15.000 TL iken bazılarında bu meblağ 40.000 TL’ye çıkabilmektedir. Öyle yada böyle bankanızla irtitabata geçerek önceden bu satış işlemi ile ilgili bilgi vermelisiniz. EFT/Havale Transferi gerçekleştiğinde (Tahmini 5 dk-30 dk) imzalar atılır ve satış gerçekleştirilir.
Üçüncü Yöntem: Bu yöntemde daha çok bloke çek kullanılır. Bloke çek ile karşılıklı taraflar bankaya gider satan kişi bloke çeki alır ve satış işlemi NOTER’de gerçekleştiğinde ilgili belge ile şahıs gider bankadan parayı çeker. Bu yöntem en güvenilir yöntemlerden biridir. Ancak bir çok kişi kesintisi/ücreti yüksek die pek kullanmamaktadır. Aslında pekte bilinen bir yöntem değildir.
Sonuç: Bu tip satış işlemlerinde kendinize pek güvenmiyorsanız satış işlemine yakın bir arkadaşınızla gitmenizde fayda var. Ayrıca para teslimatı veya transferinde NOTER’de işlem yaparken NOTER görevlisinin “SATIŞ İŞLEMİNDE BİR SORUN YOKTUR, SATIŞI GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ” demeyene kadar parayı teslim etmemenizde fayda var. Aksi halde çıkabilecek bir sorunda başınız ağrıyabilir. İşinizi her zaman sağlama alın. Çünkü parayı teslim ettiğinizde eğer satışta bir sorun çıkması halinde bu kez aklınızı karıştıracak bir sürü soru ile boğuşarak geçirirsiniz. Bu tarz işlemlerde her ne kadar güven esas olsada resmi bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirin.
Önemli NOT: Araç satın alma işleminde özellikle muhattabınızın adını, soyadını, araç ruhsat bilgilerini ve şase numarasını satın almadan önce kontrol edin. Tutarsızlık olduğunda nedenlerini öğrenin. Doğrudan her zaman için aracın yasal sahibi ile muhattap olun. 3. Kişiler (Araç ile ilgisi olmayan) NOTER’de işlem yapmaya kalkışmayın.
Ahmet
23 Ağustos 2017 at 19:37
Elinize sağlık, çok iyi bir makale olmuş.
Cüneyt Çağala
27 Ağustos 2017 at 15:07
teşekkür ederiz.