Bilgi
Araç Cam Değişiminde Kasko ve Tramer Konusu Üzerine
Araç sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan biri olan “araç cam değişimi kaskoyu bozar mı? kasko ile cam değişimi tramer kaydına işlenir mi?” konusu ile ilgili kısaca bilgi vermeye çalışacağım.
Öncelikle herhangi bir nedenden dolayı araç camının –taş çarpması, sıcak-soğuktan çatlaması vs.-sonucunda zarar görmesi durumunda kırılan alan çok önemli değilse -görüş açınızı etkilemiyorsa- değiştirmemenizi tavsiye ediyorum. Cam değişim işlemi profesyonel bir şekilde yapılmadığı sürece cam yanlarından su ve hava kaçırma durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dikkat ederseniz profesyonel diyorum, çünkü her ustayım diyen serviste cam değiştirmek istediğinizde işçiliği beğenmemek gibi bir sonuç ortaya çıkabilir. Ancak şunu unutmayın, bir aracın ön camlarının değişmesi aracın değerine çok ciddi bir etki etmeyecektir. Günlük hayatta her zaman karşılaşabileceğimiz bir olay olarak düşündüğünde piyasadaki birçok aracın bu şekilde -ön cam değişimi- yaptıklarına tanık olacaksınız.
Öncelikle zorunlu trafik sigortasının cam değişimini bireysel hatanız söz konusu ise kabul etmediklerini belirtelim. Yani rutin seyahat halinde iken cama gelen bir taş, camın kırılmasına neden olduysa zorunlu trafik sigortası cam değişimi yapmayacaktır. Burada değişim yapacak olan kara taşıtları sigortası dediğimiz kasko olacaktır. Aracınız için kasko yaptırmadıysanız cam değişim hakkına sahip olmayacaksınız ve bu ücreti cebinizden karşılamanız gerekiyor. Kaskonuz bulunuyorsa ve ücretsiz değişim hakkınız varsa kasko şirketinin gösterdiği yerden ücretsiz değişim yaparsınız.
Trafik sigortası trafiğe çıkan tüm araçlar için zorunludur ve her yıl yenilenmesi gereklidir. Yapılmaması halinde cezai sorumluluğu vardır. Trafik sigortasında amaç karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları karşılamaktır. Zorunlu olmasının nedeni de budur. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir hasar durumunda karşılıklı tarafların kusurlarına bakarak zararı karşılar ve karşılanacak olan zararın limitleri her yıl resmen belirlenir. Kasko sigortası ise aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları karşılar ve ancak araç sahibi isterse bu sigortayı yaptırarak kendini güvence altına alır. Yani kasko yaptırmak isteğe bağlıdır.
Aslında full kaskoların bir çoğun da yıllık en az 1 cam ücretsiz değişim (bazılarında bu sayı artabilir) hakkı bulunuyor. Kaskoyu bozmadan sigorta şirketinin yönlendirdiği yetkili bir serviste bu işlemi yapabiliyorsunuz. Bu ücretsiz değişim hakkı tamamen sahip olduğunuz kasko şirketi ile ilgilidir. Ayrıca ücretsiz cam değişimine sahip olup olmadığınızı kaskoyu yaptırdığınız sigorta şirketinin size verdiği kasko belgesinde yer almaktadır. Kasko şirketlerinin bazıları cam değişim ile ilgili probleminizi yokuşa sürebilir ve ücretsiz cam değişimi ile ilgili pürüzler ortaya çıkarabilir. Normal şartlarda aracınızla ilgili birçok sorunu kasko ile karşılayabiliyorsunuz. Ancak buradaki püf nokta yapılacak olan tamiratın kaskoyu delip, delmeyeceği ve tramer kaydına işlenip işlenmeyeceği ile ilgilidir.
Diyelim ki aracınızın ön camı herhangi bir nedenle kırıldı. Burada camın nasıl kırıldığı ile ilgilide kasko şirketi sorun çıkarabilir. Örneğin araç camı araç içinden atılan bir cisim vs. ile kırıldıysa şirket size sizin hatanız olduğunu belirterek değişimi kabul edip, kaskonuzu delebilir. Bu durum tramer kaydına yansıtılır. Cam değişimi ile hem kaskonun delinmesi (hasarsızlığın bozulması) hem de tramere işlenmesi birçok sürücü için istenmeyen bir durumdur. Çünkü daha sonra aracı satın alacak kişi tramer kaydına baktığında 2500 TL ile 5000 TL değerinde bir değer görecektir. Buda alıcıda olumsuz bir algı oluşturacaktır.
Normal şartlardan seyahat halinde iken aracın camına taş gelmesi sonucu en ufak bir kırılma meydana geldiyse ve kaskodan ücretsiz cam değişim hakkınız varsa, kasko sigorta şirketini telefonla arıyorsunuz. Kasko şirketi sizi en yakın yetkili olan bir servise yönlendirir. Serviste cam değişiminiz 1 gün içinde tamamlanır. Kaskodan ücretsiz cam değişim hakkında genel olarak “tramere” işlenmez. Yani 5664’ten araç hasar sorgulama yaptığınızda herhangi bir kayıt bulunmaz. Ancak bazı şirketlerin hasar miktarını yansıttığını söyleyelim. Bu nedenle kesin olarak bedel tramere işlenmiyor cümlesi hatalı olacaktır. Bu bilgiyi doğrudan kasko şirketi size söyleyecektir. Tramere bedel işlenme durumu daha çok bireysel kazalarda cam değişimi yapmak istediğinizde ortaya çıkıyor.
Bu farklılık elbette biraz saçma gelebilir ancak başta dediğim üzere profesyonel kişilerce cam değişimi yapıldığında camın değişmiş olması çok önemli bir konu değildir. İkinci önemli husus ise cam değişiminde mümkünse orijinal birebir aynı cam ile değişimi yapmanız. Hatta mümkünse doğrudan bir markanın VW, Fiat, Opel, Ford gibi yetkili servislerinde yapmanızı tavsiye ediyorum. Böylece hem içiniz rahat olacak hem de aracınızın orjinalliği bozulmamış olacaktır. Tabi aracınızı satın alacak kişi yetkili servise gittiğinde aracınızın bakım periyotlarını, garanti durumunu, hangi arızalar için işlem yaptığınızı ve hangi tamirler yaptığınızı görecektir. Bu nedenle satış esnasında hem kendinizi hem de alıcıyı kandırmamak için, aracınızla ilgili ne sorun varsa belirtmeniz en doğrusu olacaktır. En önemlisi değişimden önce mutlaka araç camının fotoğraflarını çekin ve satmak istediğinizde alıcıya gösterin.