Bilgi
Araba Gösterge Panelindeki İşaretler Ne Anlama Geliyor?
Kontrol panelinizde araba uyarı ışıklarını görmek endişe verici olabilir, ancak tam olarak ne anlama geldiklerini bilmek, sakin kalmanıza ve sonraki adımları çözmenize yardımcı olacaktır.
Düşük yakıt ışığı gibi bir çok sembol oldukça açık bir şekilde tanımlanabilir. Burada vereceğimiz bilgiler en yaygın araba uyarı ışıklarından bazılarını, onları neyin tetiklediğini ve kaybolmaları için ne yapmanız gerektiğini öğrenmenize yardımcı olacaktır.
Hakkında daha fazla bilgi edinmek için görmekte olduğunuz sembole dokunmanız veya tıklamanız yeterlidir. Makalede aşağıda yer alan tüm göstergelerin anlamlarına yer verilmiştir.
UYARI IŞIKLARI
Uyarı ışıkları genellikle kırmızıdır ve ani arızaya veya diğer güvenlik endişelerine neden olabilecek olası bir sorunu belirtir. Bunları hemen kontrol ettirmek en iyisidir.
Akü’de Sorun Var | Akü Yetersiz Uyarısı
Dikdörtgenin içerisinde artı (+) ve eksi (-) işaretleri ile gösterilen akü ikaz ışığı yandığında bu, aküde bir sorun olduğunu ve aracınızın elektrik gücünü kaybedebileceği anlamına gelebiliyor. Bu ışık yanıyorsa aküde bir sorun var demektir. Tüm elektrikli ekipmanı kapatın ve bir profesyonel tarafından kontrol edilmesini sağlayın. Alternatör kayışı veya akü kutup başları ile ilgili bir sorun olduğunda da akü ışığı yanabilir. Arabada akü bitmesinin çoğu soğuk hava, zaman, aşınma, elektronik tahliye ve parazit kanalları gibi beş nedenden kaynaklanabilir. Akü şarj ikaz ışığının yandığını gördüğünüzde aracınızı park etmeli ve yetkili servis ya da bir çekiciden yardım almalısınız. Böyle durumlar muhtemelen aracınız çalışmayacaktır veya çalışmakta zorlanacaktır. Akünüz bittiğinde veya bitmeye yakın bu şekilde yanabilir. Uzun süredir aracınızı kullanmıyorsanız bu simge yanacaktır.
Fren Sisteminde Sorun Var | Fren Sistemi Uyarı Simgesi
Bu ışık, fren sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Bu, bileşenlerin kendisinde bir sorun olduğu veya hidrolik sıvısının düşük olduğu anlamına gelebilir. Bazı temel sorun giderme adımları, fren hidroliğinin yanı sıra fren balataları ve sensörlerini kontrol etmek olabilir. Ancak frenler kesinlikle kritik bir bileşendir. Bu nedenle soruna neyin neden olduğundan emin değilseniz sürüşten önce bunu bir tamirciye kontrol ettirmeniz en iyisidir.
Soğutma Sıvısı Seviyesi veya Motor Sıcaklığı
Soğutma sıvısı seviyesi ışığı genellikle motorunuz aşırı ısındığında yanar. Aracın soğumasını sağlamak için mümkün olan en kısa sürede aracı durdurmaya çalışın. Motor soğuduğunda, soğutma sıvısı seviyesini kontrol edin ve olası sızıntılara bakın. Sızdırdığından şüpheleniyorsanız, bir tamirciye götürmek isteyeceksiniz. Ancak soğutma sıvısı seviyesi düşükse, kılavuzunuzda önerildiği gibi uygun türde soğutma sıvısı ekleyebilirsiniz. Soğutma sıvısının değiştirilmesinin üzerinden uzun bir süre geçtiyse, soğutma sıvısı sistemini profesyonelce yıkatmak isteyebilirsiniz. Veya biraz mekanik yeteneğiniz varsa, bunu kendiniz yapabilirsiniz.
Motor Yağı Uyarısı | Yağ Simgesi
Motor yağı lambası, yağ basıncında bir sorun olduğunu gösterir. Basınç kaybı, motorunuzun ihtiyaç duyduğu uygun yağlamayı almayacağı anlamına gelir. Seviyeler normal görünse bile, yine de kontrol ettirmelisiniz. Oldukça önemli bir uyarı işaretidir. Bu uyarı simgesi sadece yanıyorsa hemen güvenli bir yere çekmeli ve tamirci çağırmalısınız.
GÜVENLİK SEMBOLLERİ
Bu göstergeler farklı renklerde olabilir. İster kırmızı ister sarı olsunlar, yine de incelenmeleri ve hızlı bir şekilde ele alınmaları gerekir.
Hava Yastığı Göstergesi
Bu ışık yanarsa hava yastıklarında sorun olabilir. Uyarı lambası yanıyorsa, bunlar devreye girmezler ve bir kaza durumunda doğru şekilde açılmazlar. Buna hatalı sensörler, boşalmış bir akü veya su hasarı gibi birkaç şey neden olabilir. Hava yastıkları yasal olarak zorunludur ve güvenlik açısından çok önemlidir. Bu nedenle hemen bir tamirciye veya bayiinizin servis merkezine kontrol ettirmek isteyeceksiniz.
Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi | ABS Simgesi
ABS uyarı ışığı, kilitlenmeyi önleyici fren fisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Fren arızası anlamına gelmez, ancak ABS ışığının yanabilmesinin birkaç nedeni vardır . Çok sert durup frenleri kilitleyerek ışığı tetiklemiş olabilirsiniz. Buna rağmen, kontrol ettirmek yine de iyi bir fikirdir. ABS ışığının yanmasının bir veya birden fazla nedeni olabilir. Özellikle fren sıvısının eksik olması, arızalı hız sensörü, ABS modülünde sorun olması, aşınan hidrolik pompa ve sigorta atması gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
ABS ışığı yanarken aracın çalıştırılmasında herhangi bir problem yoktur. Bu gibi durumlarda kişilerin paniğe kapılması yersizdir. Pek çok farklı durum sebebi ile ABS ışığı yansa da kişiler araç sürmeye devam edebilir. Fren pedalı çalışmaya devam ediyorsa ABS sistemi olmaması aracın sürülmesine engel bir durum değildir. Sonrasında yetkili bir servise giderek aracın ABS sistemleri kontrol ettirilmelidir.
Ancak ABS uyarı ışığının yanması bazı durumlarda tehlikeli olabilir. ABS ışığı ile aynı anda fren uyarı ışığı da yanıyorsa o zaman araç çalışır halde olsa bile durdurulmalıdır. Daha ciddi problemler ile karşılaşmamak için aracı derhal bir servise götürülmesi gerekir.
ABS uyarı ışığı, ABS sisteminde ya da araç beyninde herhangi bir sorun olması halinde gösterge panelinde yanar. Bu ışık sürücüleri ikaz niteliğindedir. ABS uyarı ışığının yanması aracın ABS sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelir. Herhangi bir kaza durumu yaşanmaması adına bu uyarı ışığının yanması halinde vakit kaybetmeden aracın servise götürülmesi son derece önemlidir.
Motor Uyarı Işığını Kontrol Edin | Motor Arıza Işığı
Çoğu kişi motor kontrol uyarı ışığına aşinadır. Çok çeşitli sorunlar tetikleyebilir, ancak yine de kontrol ettirmek isteyeceksiniz. Gevşek bir gaz kapağı veya hatta nemdeki bir değişiklik gibi bazı nedenler önemli değildir. Ancak çoğu zaman, emisyon kontrolüyle ilgili bir sensörün veya başka bir motor bileşeninin değiştirilmesi gerektiğini belirtir. Işık yanıp sönüyorsa, hemen bir tamirciye gitmelisiniz. Yanıp sönen bir motor kontrol ışığı genellikle, motorun teklemesi gibi ciddi hasara yol açabilecek çok daha acil bir şeyi gösterir.
Motor ışıklarının diyagnostik sorun kodları veya DTC‘lerle ilişkili olup olmadığını kontrol edin. Aracın yerleşik teşhis sistemine bir OBD2 cihazı takarak hangi DTC’nin kontrol motoru ışığını tetiklediğini öğrenebilirsiniz. Eğer sahip değilseniz, birçok servis ücretsiz olarak tarama yapmaktan memnuniyet duyar.
Motor arızaları, araçtaki farklı sistemlerden kaynaklı olabilir. Arızanın nedeninin anlaşılması için bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulur. Eğer motor arızası ikaz lambası devam olarak yanıyorsa bu, aracınızı kesinlikle bir yetkili servise göstermeniz gerektiği anlamına geliyor.
Motor arıza lambası ikonundaki küçük değişiklikler, araçtaki arıza hakkında size bilgi veriyor. Araba çalıştırıldığında yanan ve kısa sürede sönen bu ikaz göstergeleri eğer araç çalışırken yanmıyorsa ya da yanıp sönüyorsa sorun var demektir. İçi boş olan sembol, motordaki arızayı; iç kısmında aşağı doğru ok bulunması, motor gücündeki azalmayı; içinde “stop” yazan sembol ise enjeksiyon hatası olduğunu belirtiyor.
Düşük Lastik Basıncı Uyarısı | Lastik Basınç Sensörü
Lastik basıncıyla ilgili bir sorun olduğunda TPMS simgesi yanar. Bu, bir veya daha fazla lastikte basıncın düşük olduğu anlamına gelebilir. Bazı arabalarda size hangi lastiğin düşük olduğunu söyleyecek teknoloji bulunur, ancak diğerleri için her bir lastiği manuel olarak kontrol etmeniz gerekir. Yeniden doldurulmuş lastik(ler) basıncı koruyamıyorsa muhtemelen bir sızıntınız vardır.
Genellikle bir profesyonel tarafından sıfırlanması gereken bir TPMS sensörüyle ilgili bir sorun da olabilir. Bazen soğuk hava nedeniyle düşük lastik basıncı uyarı lambası yanabilir. Sıcaklık düştüğünde, lastik basıncı her 10 derecelik düşüş için yaklaşık 1 PSI düşebilir.
Lastik basıncı üreticiye göre değişir ancak genellikle 32-40 PSI aralığındadır.
Özetle; lastik basınç sensörü yandığında lastiklerinizin basıncının düştüğünü gösteren ikaz işaretidir. Düşük basınçlı lastikler, güvensiz ve konforsuz sürüş deneyiminin yanı sıra fazla yakıt tüketmenize de neden olabilir. Bu nedenle en yakın yakıt istasyonuna gidip lastiklerinizi ideal düzeyde şişirmelisiniz. Lastiklerinizi eşit bir şekilde ve istenilen oranda şişirdikten sonra bazı araçlarda kendiliğinden lastik basınç sensör işareti söner, bazılarında ise söndürmeniz için multimedya menülerini kullanarak lastik basıncını eşitlediğinize dair butona dokunmanız gerekiyor.
Fren Çekili Uyarısı | Park Freni Simgesi
Çevresinde daire bulunan bir “P”, park veya acil durum freninin devrede olduğunu gösterir. Arabayı çalıştırmadan önce serbest bırakmak isteyeceksiniz. El frenini indirdiyseniz ve ışık yanık kalıyorsa veya yanıp sönüyorsa başka bir sorun olabilir. El freni tamamen devreden çıkmamış olabilir, anahtarda bir sorun olabilir veya fren hidroliğiniz azalmış olabilir.
Aktarma Organı Arızası | Güç Aktarım Sistemi Uyarı Lambası
Aktarma organı uyarı ışığı bir vitese benzer ve motor, şanzıman veya tahrik mili ile ilgili bir sorun olduğunda yanar. AWD veya 4WD sistemlerinde sorun olduğunda da yanabilir. Aktarma organı arıza ışığı, biraz çakışma nedeniyle kontrol motoru ışığıyla birlikte yanabilir. Bu ışığı görürseniz, bu karmaşık sistemlerdeki sorunları tam olarak teşhis etmek zor olabileceğinden bir tamirciye gitmelisiniz. Kontrol motoru ışığı gibi, aktarma organı uyarı ışığı yanıp sönüyorsa, sorunun acil olduğu ve hemen bir tamirci görmeniz gerektiği anlamına gelir. Hem motoru kontrol edin hem de aktarma organı arıza ışığı aynı anda yanıp sönüyorsa, güvenli hale gelir gelmez kenara çekip motoru kapatmalısınız.
Debriyaj veya Fren Pedalına Basın | Fren Pedalına Basın Uyarısı
Bir el kitabınız varsa ve fren pedalına basmadan önce motoru çalıştırmaya çalışırsanız bu ışık yanabilir. Esas olarak sadece bir hatırlatmadır.
Çekiş veya Stabilite Kontrolü (ESP)
Çoğu araba, stabilite (ESP) kontrolünü açıp kapatmanıza izin verir. Kazara veya kasıtlı olarak kapattıysanız, bu ışığın yandığını göreceksiniz. Stabilite kontrol sistemleri, aracın kaymasını önlemek için gücü azaltır ve gerektiğinde tekerleklere fren uygular. Kapatmak size daha fazla güç sağlayabilir, ancak kaygan koşullarda güvenlik azalır. Öncelikle bazı arabalarda ESP bulunmadığına dikkat etmek oldukça önemlidir. Sadece 2014’ten itibaren Avrupa Birliği, tüm ana akım arabalarda ESP’nin takılmasını zorunlu hale getirmiştir. Yine de belirli düşük hacimli spor otomobiller böyle bir zorunluluktan muaftır.
ORTAK GÖSTERGELER
Bu ortak göstergelerden herhangi birini görürseniz servise gitmenize gerek yoktur. Esas olarak, önemli bir şeyi unutmamanız için hatırlatıcı işlevi görürler.
Kapılar Açık | Açık Kapı Uyarı Işığı
Çoğu araç, kapılardan birinin açık olup olmadığını bu sembolün yanıp sönmesiyle size bildirir. Çoğu zaman size hangi kapının açık olduğunu gösterir, böylece o yolcuya bir kapıyı nasıl düzgün bir şekilde kapatacağını hatırlatabilirsiniz.
Eko Sürüş Göstergesi | Ekonomik Mod
Birçok modern araç, yakıt ekonomisini iyileştirmeye yardımcı olmak için bir Eko Sürüş modu ile birlikte gelir. Bu modu etkinleştirdiyseniz “ECO” ışığı yanacaktır. Daha fazla yakıt tasarrufu sağlamak ve çevreyi korumak için bu sürüş modunu kullanın.
Emniyet Kemeri Hatırlatıcısı | Emniyet Kemeri Takılı Değil Uyarısı
Bu oldukça açıklayıcı. Emniyet kemerinizi takmayı unuttuysanız bu dostça hatırlatmanın yandığını göreceksiniz. En rahatı olmayabilirler ama kemer takmak için birkaç neden var. Bir, çünkü yasa bu. İkincisi, çünkü yapmazsanız arabanız büyük ihtimalle bip sesi çıkaracak ve canınızı sıkacaktır.
Kaput Açık Işığı | Kaput Kilitleme Sinyali
Bu uyarı göstergesi sayesinde kaputunuzun açık olduğunu unutmayacaksınız. Kaputu yeni kapattıysanız ve kaput hala açıksa kaput mandalının tamamen sağlam olduğunu bir kez daha kontrol edin.
Düşük Yakıt Seviyesi | Yakıt Gösterge Işığı
Bu uyarı ışığını muhtemelen bir çok kez görmüşsünüzdür ve anlamı en yakın yakıt istasyonunda durmanız gerektiği anlamına gelir. Depoda genellikle 40-80 km gidecek kadar yakıt ancak araca göre değişir. Pompanın yanındaki okun yakıt deponuzun hangi tarafta olduğunu gösterdiğini biliyor muydunuz?
Bagaj Açık | Bagaj Kilit Simgesi
Bazı insanların bagajı açık olarak yolda ilerlediğini görmüş olabilirsiniz. Ancak bu kullanışlı uyarı ışığıyla, bu kişinin siz olmadığından emin olabilirsiniz. Bagajınızın açık olduğunu ve kapatılması gerektiğini size bildirmek için bu işaret yanacaktır.
Yıkama Sıvısı Seviyesi | Silecek Suyu Göstergesi
Silecek suyu seviyeniz düşükse bu ışık yanar. Görüşünüzü etkileyebilecek bir şeyi ön camdan silmeniz gerekebileceği ihtimaline karşı silecek suyu deponuzu dolu tutmanız önemlidir.
SÜRÜCÜ YARDIMI ÖZELLİKLERİ
Daha eski bir araç kullanıyorsanız, sürücüye yardımcı pek çok özelliğiniz olmayabilir. Ancak, birçok yeni araçta bu güvenlik ve rahatlık özellikleri standart veya seçenek olarak bulunur.
Uyarlanabilir Hız Sabitleyici | Adaptif Hız Sabitleme Sinyali
Uyarlanabilir hız sabitleyici, önünüzdeki araçla aranızda güvenli bir mesafeyi korumak için aracınızın hızını otomatik olarak ayarlamak üzere sensörler veya kameralar kullanan bir özelliktir. Sistem aktif olduğunda gösterge ışığı yanacaktır. Duruma göre göre renk değiştirebilir. Çoğu araç için, sistem açıkken ancak aktif değilken gösterge ışığı beyaz olacaktır. Sistem devreye girdiğinde ve aktif olduğunda yeşil olacaktır. Sistem kapalıyken haliyle simge görünmüyor. Geleneksel hız sabitleyici sembolü gibi görünse de, uyarlanabilir hız sabitleyici simgesi hız göstergesinin yanında küçük bir araba simgesi de bulundurur.
Otomatik Başlat-Durdur | Start- Stop Sinyali
Birçok yeni araçta , araç dururken ve rölantideyken motoru kapatan Otomatik Start-Stop özelliği bulunur. Fren pedalındaki basınç serbest bırakıldığında veya gaz pedalına basıldığında motor tekrar çalışır. Sistem aktif olduğunda bu ışık yanacaktır. Sistemi manuel olarak devre dışı bırakmak istiyorsanız araç üzerinde yer alan bu tuşa bir kez basmanız yeterlidir.
Kör Nokta İzleme Sistemi | Kör Nokta Sinyali
Kör nokta izleme sisteminiz varsa, bu sistem kapalıyken sizi uyaracaktır. Kör nokta izleme sistemleri, kör noktanızda bir şey olup olmadığını algılamak için arka tampona veya yan aynalara takılı sensörleri kullanır. Yan aynalarda genellikle geçmenin güvenli olmadığını belirtmek için yanıp sönen ışıklar vardır.
Cruise Control | Seyir Kontrolü | Hız Sabitleme Sinyali
Hız sabitleyici devredeyken bu ışık yanacaktır. Uyarlanabilir hız sabitleyici sembolüne çok benziyor ancak hız göstergesinin yanında araba simgesini göstermiyor.
Şerit Yardımı | Şerit Yardım Işığı
Şerit yardımı birçok modern araçta ortak bir güvenlik özelliğidir. Sembol genellikle bir şeridi temsil etmek için her iki tarafında çizgiler bulunan bir arabanın görüntüsüdür. Bu gösterge ışığı sistem etkinleştirildiğinde yanacaktır. Simge sabitse, şeritten ayrılma uyarısı etkinleştirildi anlamına geliyor eğer simge yanıp sönüyorsa şeritten çıkmak üzere anlamı çıkar.
AYDINLATMA SEMBOLLERİ
Bunlar, kontrol panelinizde görebileceğiniz bazı yaygın aydınlatma sembolleridir. Muhtemelen bunların çoğunu zaten biliyorsunuzdur, ancak bilgileri tazelemekten asla zarar gelmez.
Uzun Huzmeli Farlar | Otomatik Uzun Far Sinyali
Otomatik uzun far göstergesi, normal uzun fara benzer. Ancak altında “AUTO” yazısı olacak ve uzun farlar otomatik olarak etkinleştirildiğinde yeşil yanacaktır.
Sis Lambası Işıkları | Ön Sis Farları Sinyali
Sis farlarınız varsa, bunlar açıldığında bu sembol görünecektir. Genellikle manuel olarak açılmaları gerektiğinden, bu iyi bir hatırlatmadır.
Tehlike Işıkları | Dörtlü Sinyaller
Bu üçgen şekilli gösterge, tehlike ışıklarının veya dörtlü flaşörlerin açık olduğu anlamına gelir. Yolun kenarına çekmeniz gerektiğinde kullanışlıdırlar, ancak kapatmayı unutmaları da kolaydır. Bu göstergenin yardımcı olmasının nedeni budur. Dörtlü flaşörler devreye girdiğinde, açık olduklarını ve yanıp söndüklerini sesli olarak hatırlatmak için bir klik sesi de olacaktır.
Yüksek Işın Işığı | Uzun Işık Farı
Kimse parlak uzun huzmeler tarafından taciz edilmekten hoşlanmaz. Genellikle bunları kapatmayı unutursanız, kontrol panelinizdeki bu sembole dikkat edin. Sürücü arkadaşlarınız size teşekkür edecek.
Park Işığı | Park Lambası Sinyali
Park lambaları açıksa bu sembol yanar. Otomatik ışıkları olanlar için, nadiren manuel olarak açabilirsiniz. Ancak bunu yaparsanız, gösterge panelinizde bu gösterge ışığı görünecektir.
Dönüş Sinyalleri – Yön Göstergeleri | Sağa Sola Dönüş Sinyali
Dönüş sinyallerinin nasıl göründüğünü (muhtemelen) zaten biliyorsunuz. Sola veya sağa dönük oklardır. Dönüş sinyalleri, hangi flaşörün açık olduğunu gösterir, böylece diğer sürücülere dönüş yönünüzü bildirebilirsiniz. Ayrıca size açık olduklarını hatırlatmak için bir tık sesi çıkarırlar, böylece otomatik olarak kapanmazlarsa kapatmayı unutmazsınız.
BİR UYARI IŞIĞI AÇIKKEN ARABA KULLANABİLİR MİSİNİZ?
Bir uyarı ışığı açıkken araç kullanabilirsiniz ve sorun yaşamazsınız. Ancak hangi ikaz ışığı olduğuna bağlı olarak hemen kontrol ettirmek isteyebilirsiniz.
Örneğin, düşük soğutma suyu seviyesi veya motor yağı uyarı lambaları yanıyorsa hemen bir tamirci bulmalısınız. Sürmeye devam ederseniz, aşırı ısınmaya bağlı olarak motora zarar verebilirsiniz. Dikkatli davranmak her zaman daha iyidir.