Bilgi

3000 TL Toplama Bilgisayar Tavsiyesi

Tarih |

Bir arkadaşın isteği üzerine sizlere “3000 TL Toplama Bilgisayar” tavsiyesinde bulunacağım.

Öncelikle şunu hatırlatmak istiyorum. Elektronik ürünlerin neredeyse çoğu ithal edildiğinden ve dolar ile satın alımı gerçekleştiğinden doların daha düşük olduğu dönemlerde donanımları satın almanız size büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır. Örneğin şahsen üç ay önce (ocak 2018) 1500 TL’ye aldığım ASUS GeForce GTX1060 GDDR5 3GB 192Bit NVIDIA Ekran Kartı şu anda (Mart 2018) yaklaşık 1900 TL’ye satılıyor. Aradaki farkın ne kadar büyük olduğunu görüyorsunuz.

Diğer hatırlatmak gereken konu ise eğer bütçeniz yetersiz ise RAM veya Ekran Kartını daha düşük fiyatta satın alıp sonradan ekleyebilir veya değiştirebilirsiniz. Örneğin 8GB RAM’i sonradan ek bir 8GB RAM alarak 16 GB’ye tamamlayabilir veya 400 TL’ye MSI GeForce GT730 4GB GDDR3 128Bit Nvidia DX11 Ekran Kartı alıp sonradan 1000 TL’ye daha üst düzey bir ekran kartı satın alabilirsiniz.

Bir toplama bilgisayarda en önemli donanımlar Ekran Kartı, İşlemci, RAM ve Anakarttır. Geriye kalan bileşenler Kasa, Soğutma Sistemleri, Ek Fanlar, PSU (Güç Kaynağı), HDD, SSD, DVD/CD Writer/Reader tamamen isteğe bağlı ve sonradan değiştirilebilir donanımlardır. Ancak tek seferde alırken daha seçici davranmanız gerekiyor.

İlk olarak anakarttan başlayalım. Anakartlar günümüzde yaygın olarak kullanılan çeşitleri ATX ve mATX (Micro/Mini ATX)’dir. Diğer çeşit anakartlar (ITX, Extended ATX) farklı amaçlar için kullanılabileceği gibi çok gerekli değilse bu çeşitler pekte tercih edilmiyor. Zaten hali hazırda alacağınız kasaların çoğu ATX ve mATX anakartlara uyumlu olacaktır. Anakart modeli olarak Asus, MSI ve Gigaybte anakart almanız sizin için en uygun seçenek olacaktır. Bu markalar hali hazırda piyasada ki en iyi anakart markalarıdır. Hangi model anakart alırsanız alan AMD işlemci mi yoksa INTEL işlemci için mi alacağınızı belirlemeniz gerekiyor. AMD işlemci kullanacaksanız AMD işlemci destekleyen anakart almanız gerekiyor. Yani İntel işlemci destekleyen bir anakarta AMD işlemci takamazsınız.

Ayrıca piyasada PCI Express 2.0 veya PCI Express 3.0 slota sahip anakart modelleri bulunuyor. Bu kısımlar Ekran Kartını takacağınız slotlardır. Eski anakartlar hariç yeni nesil anakartların çoğunda PCI Express 2.0 veya PCI Express 3.0 sloyu mevcut ve ekran kartınız 2.0 veya 3.0 olsun ikiside uyumluluk sağlıyor. Yani PCI Express 2.0 ise buraya PCI Express 3.0 bir ekran kartı takabilirsiniz. Buradaki temel mantık hızdır.

Burada İNTEL işlemci kullanacağız ve intel işlemcilerin en yaygın kullanılan İşlemci Soket Tipi olan Soket 1151 tavsiye edeceğim. Bu nedenle kullanacağımız anakart INTEL işlemciye uygun olacaktır.

Alacağımız anakart MSI B250M GAMING PRO Intel B250 Soket 1151 DDR4 2400MHz USB3.1 Anakart Modeli. Yaklaşık fiyatı 450 TL.

Alacağımız işlemci modeli ise anakartımıza uyumlu olan Intel Core i5 7400 Soket 1151 3.0GHz 6MB Önbellek 14nm İşlemci olacak. İşlemcimizin fiyatı ise yaklaşık 900 TL.

Ekran kartı seçimine geçelim. Ekran kartında AMD veya INTEL aynı anakartta kullanılabilir. Bu konuda sıkıntı yok. Ama tercihen INTEL anakarta INTEL bir ekran kartı almanız tavsiye ediyorum. Ancak yine de dediğim gibi herhangi bir problem olamayacaktır. MSI GeForce GT730 4GB GDDR3 128Bit Nvidia Ekran Kartı yaklaşık fiyatı 400 TL.

Şimdi kendimize bir RAM seçelim. RAM seçerken anakarta uyumlu Frekansta ve yapıda bir RAM almanızda fayda var. Aksi halde bilgisayarınız çalışmayacaktır. Kullandığımız anakart modeli 32 GB RAM’e kadar destekliyor. Eğer 7. Nesil işlemci kullanılacaksa DDR4 2400 veya 2133 MHz RAM almamız gerekiyor yok eğer 6. Nesil işlemci kullanıyorsa 2133 MHz RAM almamız gerekiyor ki biz zaten başta 7. Nesil bir işlemci seçmiştik. Alacağımız RAM yaklaşık 500 TL değerinde olan GSKILL 8GB RipjawsV Kırmızı DDR4 2400MHz CL15 1.2V Single Ram modeli.

Gel gelelim kasaya. Kasa satın alma işlemlerinde bazı satıcılar PSU dediğimiz Güç Kaynağı ile birlikte sattıkları gibi bazıları ayrı ayrı satıyor. Burada şahsen kullanmış olduğum Zalman Z3 Plus kasayı öneriyorum. Ayrıca kasa ile birlikte önerdiğim linkte 600W PSU bulunuyor. İkisinin toplam fiyatı 500 TL civarında olan Zalman Z3 PLUS 600LE 600W MidT ATX Pencereli Siyah Kasa öneriyorum. Eğer farklı bir kasa alacaksanız alacağınız PSU’nun en az 600 Watt ve 80+Plus sertifikalı olmasına bakın. Ayrıca PSU’nun kasa ölçülerine uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

Harddisk olarak ilk etapta en çok tercih edilen 230 TL değerinde WD 3.5″ 1TB Caviar Blue SATA 3.0 7200Rpm 64MB Cache Harddisk satın alın. Sonradan bütçeniz yeterli düzeye geldiğinde bir SSD alabilirsiniz. SSD’ler yeni nesil diskler olup daha hızlı, kolay kolay bozulmayan ve içerisinde mekanik parça bulunmadığından sessiz çalışan depolama birimlerdir.

Son olarak almanız gereken şey bir DVD/CD Reader-Writer. Bunlar yaklaşık 100 TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz. Piyasadaki tüm DVD/CD Reader-Writer’ler işinizi görecektir. Önerdiğim model Asus DRW-24D5MT 24X ± DOUBLE LAYER SATA DVD Yazıcı/Okuyucu.

3000 TL Toplama bilgisayarımız tamam. Şimdi ekstra ücretle alabileceğiniz donanımlara gelelim. Burada işlemci soğutma olarak SOKET FAN işlemci kutusu içinde geliyor. Bunu satıcıdan teyit ettirebilirsiniz. Ancak oyuncu biriyseniz ekstra bir soğutma sistemi alabilirsiniz. Bunun için Cooler Master HYPER TX3I EVO 1366/1156/1155/1151/1150/775 İşlemci Soğutucu alabilirsiniz.

3000 TL Toplama Bilgisayar Tavsiyesi

Gelgelim montaj işlemine. Daha önce bu işi yapmadıysanız bu işte biraz zorlanacağını hatta donanımlara zarar verebileceğinizi hatırlatmamda fayda var. Öncelikle kasayı ve aldığınız tüm malzemeleri salonun ortasına yığın. Yanınıza tornavide setleri ve varsa bir tane termal macun hazır bulunsun. Malzemelere özellikle anakarta, işlemciye ve ekran kartınıza dikkat bir şekilde elinize alın. Statik elektrikten dolayı sonra zarar vermeyin.

Kasayı kutusundan çıkardıktan sonra öncelikle DVD/CD Writer ve HDD’yi kasaya ekledikten sonra işlemciyi anakartaki yuvasına dikkatli bir şekilde ekleyin ve anakartı kasaya montajlayın. Soğutucu veya soket fanın montajını yapın. Sonrasındaki işlemlerde RAM ve Ekran kartını ekleyin. Son olarak kasa üzerindeki kabloları  anakarta takın ve PSU Kablolarını donanımlara bağlayın. Tüm bağlantılar tamamsa bilgisayarımızı çalıştırabiliriz.

NOT: Önerdiğim tüm donanımlar Vatan Bilgisayardan elde edilmiştir. Daha ucuza farklı platformlardan temin edebilirsiniz. En üstteki fotoğraf temsilidir.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version