Bilgi
1 Eylül Dünya Barış Günü Neden Kutlanır?
Dünya Barış Günü veya Uluslararası Barış Günü (İngilizce: International Day of Peace), her yıl 21 Eylül tarihinde kutlanan uluslararası bir bayramdır. Ancak “Dünya Barış Günü”nün 1 Eylül tarihinde sadece Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanmaktadır.
1 Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’yı işgali ile başlayan II. Dünya Savaşı’nın yaşattığı acıların unutulmaması için bu tarih, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Barış Günü ilan edildi. Başta Avrupa olmak üzere, I. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş olan dünya güçler dengesinin yıkılmasına, birçok yerde siyasi haritanın bozulmasına, savaşın yarattığı büyük ve önemli sorunlara, yıkıntılara, bunlarla birlikte, savaş sonunda uluslararası güçler dengesinde bir boşluğun doğmasına neden olan II. Dünya Savaşı, altı yıla yakın sürdü. Savaştan sonra, insanlığın bu felaketi unutmaması için Birleşmiş Milletler, II. Dünya Savaşı’nın başlamasının 50’inci yılında bir girişimde bulundu. Bu yıkımın unutulmaması için dünyanın dört bir yanında 1 Eylül tarihi, “Dünya Barış Günü” olarak kutlanmaya başlandı.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler, Nazilerin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 20. yüzyılın 1 Eylül’ü tarihinin en kanlı savaşı olması dolayısıyla “Dünya Barış Günü” olarak ilan etti. SSCB ve Varşova Paktı’nın dağılmasının ardından dünyada 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlayan ülke Türkiye ve KKTC‘dir.
İlerleyen yıllarda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul’un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül’ü Barış Günü olarak kabul edilmiştir.
Birleşmiş Milletler, Barış Günü’nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazınmıştır.
Kaynak: Tıkla