Bilgi

YouTube Vergi Ödemesi Nasıl Yapılır? | YouTube Gelirlerinin Vergilendirilmesi | 2022


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “YouTube Gelirlerinin Vergilendirilmesi” konusu ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Öncelikle bu konu uzun zamandan beri tartışılan ancak halen bir çözüme kavuşturulmuş bir konu değil. YouTube’den para kazanan veya kazanmak isteyen içerik üreticileri vergi konusunu nasıl çözeceklerini henüz tam olarak bilmiyorlar.

Konuya geçiş yapmadan önce bilmeniz gereken birkaç husus hakkında bilgi vereyim.

Gerçekte YouTube geliri diye bir şey yok. Şu ana kadar hiç olmadı ve muhtemelen kâğıt üzerinde de “Youtube Geliri” diye bir şey olduğunu sanmıyorum. İnternet ortamında para kazanabileceğiniz veya kazanılan sayısız platform bulunuyor. Örneğin; Twitter, Twich, İnstagram, Facebook, Tikok vs. Ancak şu anda en çok dikkat çeken platform Google Adsense’i kapsıyor. Buradaki temel olay her ay düzenli bir şekilde hesabınıza bir noktadan para yatırılması olayıdır. İster maaşınız olsun ister kiracınız tarafından gönderilen kira olsun veya ister Zürafaları Koruma, Kollama ve Yaşatma Derneğinden belirli periyodlarda 100 TL gelsin, devlet kimin yatırdığına bakmaksızın sizden vergi isteyecektir. Vergilendirme olayında kanunda belirtilen şartlara göre önceden kesebilir veya sonradan alınabilir. Burada gelirin kalemine göre vergi ödeme olayı farklılık ortaya çıkarıyor. Örneğin bir aracınız varsa yılda iki kez ocak ve temmuzda MTV vergisini ödemeniz gerekiyor, eğer kira alıyorsanız her yıl belirlenen tarihlerde bir önceki yıl almış olduğunuz toplam kiradan vergi vermeniz gerekiyor gibi.

Bir web siteniz varsa ve web sitenizde Google reklamlarını yayınlıyorsanız veya YouTube’de içerik üretiyorsanız -bir çeşit YouTube iş ortağıysanız- reklamların tıklanma ve gösterim oranlarına göre para kazanıyorsunuz demektir. Bu kazandığınız bu paralar “Google Adsense” hesabınızda birikiyor. Belirli bir limit sonrasında (minimum 200 TL) ayın belirli günlerinde (21-22’si gibi) Google tarafından hesabınıza yatırılıyor.  Buraya kadar her şey gayet normal gibi gözüküyor.  Devlet vergi sisteminde ise diyor ki; ticari bir faaliyet amacıyla ve kesintisiz bir şekilde herhangi bir yerde bir kuruş bile kazanıyorsan bana vergini ödeyeceksin, eğer vergini vermezsen ben sana aklını başına getirecek bir ceza yazarım diyor. (Teşbihte hata olmaz.) Fakat internet ortamında arapsaçına dönmüş bir para kazanma sistemi bulunuyor. İster Google olsun ister farklı bir platform olsun herkes aynı şekilde para kazanamıyor. Örnek bir içerik üretici sadece mikrofonun başına geçip çay içip ses çıkararak (ASMR) para kazanırken bir başkası yatırım yaparak para kazanıyor bir diğeri ise yıllarca okuyarak edindiği bilgisini kullanarak para kazanabiliyor. Verilendirme konusunda ise ayrı bir tutarsızlık var. Örneğin şirketi olan bir kişi -veya tüzel kişilikler- vergilendirme sisteminin verdiği kolaylıklarla neredeyse gelirinden hiç vergi vermeyecek duruma bile gelebiliyor. Bir lise veya üniversite öğrencisinin harçlığını biriktirmek için 2 bin, 3 bin TL kazanması ile hiç okul okumamış bir kişinin aylık 200 bin, 300 bin kazanması ve bunun tespit edilerek vergilendirilmesi gerçekten tartışılacak bir konu. Tabi durum sadece böyle değil. Örneğin eğitim amacıyla bir devlet memurunun veya bir öğretmenin internet ortamında para kazanması ve vergilendirme olayı olayları daha karmaşık hale getirebiliyor.

Hatta şöyle ki Türkiye’de içerik üretip vergi sistemi daha esnek olan bir ülkede bulunan hesabına para aktaran biri ile Türkiye’de içerik üretip vergi ödemek zorunda kalan biri arasında fırsat eşitliği konusu ortaya çıkıyor.

Eğer Türkiye’de internet platformlarından para kazanıyorsanız ve vergi ödemek istiyorsanız -önceden- şirket kurmanız gerekiyordu. Şirketi kurduktan sonra Bağ-Kur primi, varsa kira, çalıştığınız mali müşavir veya muhasebe için yapmanız gereken ödeme, beyanname damga vergisi, defter tutma, %18 KDV, ortalama %25 kurumlar yada gelir vergisi (gelir vergisi artan oranlı) vs. gibi kafayı çorba edecek bir işe girmeniz gerekiyordu. Zaten bu durumdan dolay nerdeyse birçok kişi vergi ödemek istemiyordu.

Neyse ki devlet yetkilileri (muhtemelen maliye bakanlığı) bu vergilendirme konusunun farkına varıp 26 Ekim 2021’de Resmî Gazetede yayınlanan kanun ile bir düzenleme yapılmasını sağladılar. Buna göre YouTube (Google Adsense) veya Sosyal Medya Fenomenlerinden yıllık kazancı 650 bin TL’yi aşmayanlar Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu kapsamdaki kazançlarını açılan banka hesabına yönlendirilmesi gerekiyor. Bankalar hesaba gelen tutar üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapacaklar ve sizin adınıza vergi dairesine yatıracaklar.

Hangi Kazançlar İstisna Kapsamında Bulunuyor?

Kanuna göre; sosyal medya fenomenleri ve YouTuber’ların internet üzerinden elde ettikleri kazançlar ile telefon, tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenler yazılımcıların elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden muaf olacağı açıklanmıştır.

– Sosyal medya platformları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerik üreten içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar. (YouTube, Twitch, Instagram, TikTok vs.)

– Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenler yazılımcıların elektronik paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar. (Google, Apple vs.)

Yukarıda belirtilen gelirler ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor ve istisnadan faydalanabiliyor. Tabi istisna kapsamından faydalanabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Yukarıda adı yer almayan gelirler ise ne yazık ki istisnadan kapsamında bulunmuyorlar. Gelirlerinizin bir kısmı sponsor firmalardan veya alternatif pazaryerlerinden geliyorsa (örneğin ürün inceleme, satış komisyonu gibi) bu gelirler kapsam dışında olup, bu gelirleriniz için şirket kurup fatura kesmeniz gerekiyor.

İstisnadan Faydalanmak İçin Hangi Şartlar Gerekiyor?

– Öncelikle istisnadan faydalanmak için gelirlerin 1 Ocak 2022 tarihinden sonra elde edilmesi gerekiyor. (Bu yıl veya önceki yıllarda elde edilmiş geliriniz varsa belirtilen istisnadan faydalanamıyorsunuz.)

– Bu kapsamdaki gelir tutarının 650.000 TL’den az olması (Bu tutar 2022 yılı ile sonraki yıllar için yeniden belirlenecek.)

– Türkiye’de bulunan bir bankada hesap açılması ve yurt dışı ödemelerinin bu hesaba gönderiminin sağlanması gerekiyor. (Yani kripto paralarla ödeme alırsanız veya Transferwise, Payoneer, Stripe gibi uygulamalar ile parayı kendi hesabınıza çekerseniz istisnadan faydalanamazsınız.)

Vergileme Nasıl Yapılacak?

Bankada açmış olduğunuz hesaba gelen ödemeler üzerinden banka %15 stopaj kesintisi yapacak ve bu tutarı sizin adınıza vergi dairesine gönderecek. Başka bir ifadeyle , bankaya bir hesap açılması ve elde edilen gelirlerin bu banka hesabına aktarılması gerekiyor. Böylece, banka otomatik olarak bu hesaba giden paranın %15’ini kesmiş olacak.

Bu durumu basit bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin, hesabınıza Google Adsense‘den 2.000 TL göndermiş olsun. Banka bu tutarın %15′i olan 300 TL’yi sizin adınıza vergi dairesine gönderecek ve kalan 1700  TL’yi hesabınızda bırakacaktır. Bu parayı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 650.000 TL’ye kadar değişmeyecek. Ayrıca bu gelirler KDV’ye tabi olmayacak. Yani 650.000 TL’ye kadar bu kapsamdaki geliriniz için vergi ödemeyeceksiniz ve başka gelirleriniz olsa da vereceğiniz beyannameye eklemeyeceksiniz. Geliriniz 650.000 TL’yi aşarsa ne olacak? Bu durumda gelirinizin tamamını beyan etmeniz gerekecek. Ayrıca kanunda belirtilen istisnadan faydalanamayacaksınız, şirket kurmanız (şahıs, yada Ltd. yada A.Ş.), yurtdışından gelen paralar için fatura kesmeniz (KDV konusu önemli) ve aylık/çeyrek bazlı beyannamelerinizi vermeniz gerekecek.

Son olarak, kanun yayınlandı ama bazı konular henüz net değil. Önümüzdeki günlerde Maliye Bakanlığı veya Vergi Daireleri tarafından açıklayıcı bilgiler gelmesi bekleniyor. Bu bilgilerden sonra bankaya gidip hesap açmanız gerekiyor. Bazı duyumlara göre vergi dairesine gidip belge almak gerekiyor. Ancak bütün bu bilgiler teyide muhtaç. Bir gelişme olursa ilerleyen zamanlarda detayları tekrar aktarmaya çalışacağım.

Ayrıca internet platformlarından özellikle Adsense‘den hesabına cüzi miktar alanların paniğe kapılmasına gerek yok. Bununla ilgili vergi cezası alanları hiç duymadım. Bundan sonrada olacağını hiç tahmin etmiyorum. Bu vergi cezaları alanlar Adsense gelirlerinden değil özellikle sponsorluklardan elde ettikleri ödemeleri beyan etmediklerinden kaynaklanıyor. Tabi bu ceza alanlar çok yüksek miktarda kazananlardan oluşturuyor. Özellikle sponsorluklardan yüksek miktarda  para kazanıp gelirlerini beyan etmeyenler vergi cezası alması bir hayli yüksek. Herhangi bir sorunuz veya düşünceniz varsa yorum kısmından belirtebilirsiniz.

YENİ BİLGİ (08.01.2022): Arkadaşlar sanırım devlet bankları içerik üreticileri için hesap açmaya başlamış. Yani hesabınıza yatan Adsense ödemeleri (veya Resmi Gazetede yayımlanan kapsamında ödeme alan kişiler) için otomatik %15 vergi kesintisi yapacak hesap açabiliyorsunuz. Bankalarda “Sosyal İçerik/Mobil Uygulama Üretim” başlığı ile hesap oluşturabilirsiniz. Gelişmeleri yakın zamanda aktarmaya çalışacağım. 

1 Yorum

1 Yorum

  1. kemal

    5 Ocak 2022 at 15:19

    Merhaba ,bankaların mevzuattan haberi yok .Benim gelirim var nasıl keseceksiniz siz mi tespit ediyor yoksa ben mi ileteceğim diye sorduğumda bize bilgi gelmedi diyorlar. nasıl keslecek haberimiz yok vs… ortada resmi gazete var ama süreç bile çizlimemiş. tipik türkiye

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı