Bilgi

Yeşil Pasaport Yenileme 2023: Yeşil Pasaport Süresi Uzatma, Randevusu, Ücreti ve Gerekli Evraklar Nelerdir?


Yurt dışı seyahatlerinde yetkili kuruşlar tarafından verilen pasaport yabancı ülke yetkililerinin kimlik doğrulamasında geçerli olan resmî belge niteliği taşımaktadır. Pasaportların; siyah, bordo, gri ve yeşil gibi çeşitleri bulunmaktadır. Ancak pasaportların belirli bir süresi vardır. Bu süreden sonra pasaport yenileme işlemi yapılmalıdır. Pasaport yenileme işlemi İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE yapılmaktadır. Pasaport yenileme işlemi için gerekli evraklar ve ödenmesi gereken bir ücret vardır. Bu yazımızda yeşil pasaport süresi uzatma, ücreti ve gerekli evraklar nelerdir? “Yeşil Pasaport Yenileme 2023” içeriğimizden konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır? 2023

Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya E-Devlet Sistemi üzerinden randevu alınması gereklidir. Ayrıca dilerseniz Alo 199 çağrı merkezinden telefonla arayarak randevu alınabilir. Alınan randevuya gidilemeyecek durumlarda; sistemden olumsuz etkilenmemek ve mağduriyet yaşamamak için; aldığınız randevu tarihini takip ediniz ve randevu tarihi ile ilgili bir değişiklik olması durumunda randevunuzu, randevu saatinizden en az yarım saat önce iptal ediniz. Aksi durumda aynı gün içerisinde (24 saat) ikinci bir randevu verilemez. Sadece Yeşil (Hususi) Pasaport Süre Uzatımı için randevu verilmektedir!

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü | Tıkla

  • E-Devlet Sistemi | Tıkla

Yeşil Pasaport Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aşağıdaki belgeleri hazırlayarak Valiliklerde bulunan İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE başvuru yapılır. Başvuru internet üzerinden alınır. Herhangi bir il’deki il nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Başvuru esnasında herkes nüfus müdürlüğünde hazır bulunmalıdır.

  • Çalışanlar için (devlet memuru) müdürlüklerinden alacakları başvuru talep formları.
  • T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanının aslı. (15 yaşından büyükler için fotoğraflı),
  • Pasaport defter bedeli yatırılmaz, bu işlem ücretsizdir.
  • Yeşil pasaport yenileme işlemlerinde harç bedelleri veya defter ücreti yatırılmayacaktır.

Yeşil pasaport süre uzatımında yeni bir defter düzenlenmediğinden ücretsiz olarak işlem yapılmaktadır. Ayrıca mevcut pasaportunuzda fotoğraf bulunduğundan yeni fotoğrafa ihtiyaç gerek yoktur.

  • Emekliler: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge.
  • İstifa Etmiş Kişiler: Çalıştığı dönemdeki kadro bilgisini gösteren belge.
  • Hak Sahibi Vefat Edenler: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge.
  • 18 Yaşından Küçükler: Velilerden alınmış muvafakatname.

Yeşil Pasaport Yenileme İçin Bilmeniz Gerekenler

Yeşil pasaport süre uzatımında memur iseniz müdürlüğünüzden talep formu getirilmesi, emekli iseniz ve sistemde kayıtlı değilseniz emekli belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

Geçerlilik süresi “1 yıldan az kalan” yeşil pasaportların geçerlilik süresi uzatılabilmektedir. Ayrıca geçerlilik süresi “1 yıldan fazla olan” yeşil pasaportların geçerlilik süresi yapılmamaktadır. Bu nedenle geçerlik süresi 1 yıldan fazla olanlar yeniden pasaport başvurusu yapmaları gerekiyor.

Bir başkası sizin adınıza süre uzatımı yapamaz. Süresi uzatılacak yeşil pasaport sahibi il nüfus müdürlüğüne başvuru aşamasında bizzat hazır bulunması gerekiyor.

Süre uzatımı işleminde eğer –yanlışlıkla– defter bedeli yatırdıysanız mevcut yeşil pasaport başvurunuzu iptal ederek ödediğiniz defter bedelini herhangi bir işleme gerek kalmaksızın vergi dairelerine müracaat ile geri alabilirsiniz.

Çocuklarınızın pasaport süresini uzatmak istiyorsunuz, ancak pasaportta bebeklik fotoğrafları varsa yurtdışı giriş-çıkışlarında sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle süre uzatımı yapılabilirsiniz fakat çocukların fiziki görünümlerinde büyük ölçüde değişiklik olabileceğinden yeni pasaport başvurusu yapılması daha doğru olacaktır. Bu nedenle yeni pasaport başvurusu yapılacak kişiler için defter bedeli ödemeleri gerekiyor.

Pasaport başvurularında olduğu gibi süre uzatımı işleminde yasal temsilcilerin muvafakatleri alınmaktadır.

Unutmayın yeşil pasaportlara kaşe uygulanarak geçerlilik süresinin uzatılması uygulaması Dışişleri Bakanlığı tarafından diğer ülkelerin ilgili makamlarına bildirilmiştir. Ancak süresi uzatılan bu pasaportların kabul edilip edilmeyeceği ilgili yabancı ülke makamlarının takdirinde olduğundan, normalden farklı kontrol uygulamaları olabilir.

Yeşil pasaport yenileme işlemi normal başvuru işlemi gibi İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE yapılmaktadır. Herhangi bir il nüfus müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz. İkamet adresiniz, çalıştığınız yerin bir önemi yoktur.

Yeşil pasaport alma hakkı olmayanların önceden yeşil pasaport almışlarsa yenileme işlemi yapılmaz. Bu durumda pasaportun teslim edilmesi gerekir.

Yeşil Pasaport Yenilemek İçin Gerekli Belgeler

1- Çalışan Memurlar İçin; Yeşil Pasaport Talep Formu.  (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 gün geçerlidir.)

(Hak sahibi memurun çalıştığı kurumun İl Müdürlüğü veya Bölge Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğünce tanzim edilerek gönderilen yetkili kişi tarafından onaylanmış, hak sahibi ile birlikte pasaport alacak diğer aile fertlerinin kimlik bilgilerinin bulunduğu formdur.)

2- Emekliler İçin; Emeklilik Yazısı. (Emniyet Müdürlüklerine Daha Önce Verilmiş Olsa Dahi, Müdürlüğümüze yapılacak ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına, emekli olunan kurumdan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) emekli olunan tarihteki kadro derecesi ve görev unvanını gösterir yazı istenecek, tereddüt edilmesi halinde belge hak sahibinden yeniden istenecektir.)

3- İstifa/Çekilme İçin; İstifa/Çekilme Yazısı. (Emniyet Müdürlüklerine Daha Önce Verilmiş Olsa Dahi, ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına, istifa/çekilme olunan kurumdan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) kadro derecesi ve görev unvanını gösterir yazı istenecek, tereddüt edilmesi halinde belge hak sahibinden yeniden istenecektir.)

4- Hak Sahibi Merhum ise; Emniyet Müdürlüklerine Daha Önce Verilmiş Olsa Dahi, ilk pasaport başvurusu ve yenileme işlemlerinin her ikisi için de bir defalığına, hak sahibi eş adına, hak sahibinin çalıştığı kurumdan (Örneğin Öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğünden, Doktorlar İl Sağlık Müdürlüğünden) vefat edilen tarihteki kadro derecesini ve görev unvanını gösterir yazı istenecek, tereddüt edilmesi halinde belge hak sahibinden yeniden istenecektir.

BİLGİ: Yukarıda sayılan belgeler yeşil pasaport ilk başvuru ve yeşil pasaport yenileme işlemlerinin her ikisi için de istenmektedir.

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Şartları Nelerdir?

Yeşil pasaport olarak bazı şartlar isteyen hususi pasaport, 10 yıl süre ile memurlara ve eş, çocuklarına verilir. Bu pasaporta sahip olan kişiler ayrıcalıklı olarak belirli bir süre dahilinde pek çok ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilir. Peki yeşil pasaport kimlere verilir? Yeşil pasaportun verildiği bazı meslek grupları aşağıda verilmiştir.

Devlet memuru olup 1, 2 veya 3. derece kadrolardan birinde çalışanlar, atananlar veya emekli olanlar “YEŞİL PASAPORT” alma/başvurma hakkı kazanır. Aşağıda maddeler halinde bilgisi verilen yeşil pasaport şartları taşıyan kişiler; kendisi, eşi, 18 yaş altı çocukları, 25 yaşından küçük bekar, işsiz ve okuyan çocukları, yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocukları için yeşil pasaport alabilir.

  • Kadrolu memur ve kamu görevlilerine
  • Devlet sporcusu olan kişilere
  • Emekli olan eski belediye başkanlarına
  • Görev sürelerince büyükşehirlerdeki il ve ilçe başkanlarına
  • TBMM eski bakanlarına ve üyelerine

Aile Nedeniyle Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport hak sahibiyseniz sizinle birlikte bazı aile bireyleri de yeşil pasaport hakkına sahip oluyor.

– Eşiniz ve 18 yaş altındaki çocuklarınız doğrudan yeşil pasaport hak sahibi oluyor.

– 25 yaşın altındaki, hak sahibi ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, sigortalı iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklarınız veya yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarını eğer sizinle ikamet ediyor, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan faydalanabiliyor. Ancak engellerini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri gerekiyor.

– Ebeveynlerinden dolayı yeşil pasaport hakkına sahip olan çocuklar, ebeveynlerinin hiç pasaportu olmasa bile gerekli başvuru ile kendilerine yeşil pasaport çıkarabilirler. Ebeveynlerinden dolayı yeşil pasaport sahibi olan çocuk, yaşı müsait olsa da çalışmaya başlayıp sigorta üyeliği başladığında pasaportunu iade etmek zorunda.

– Yeşil pasaport alma hakkı bulunanların anne, baba ve kardeşlerine yeşil pasaport verilmesi mümkün değildir.

– Yeşil Pasaportun süresi yeni düzenleme ile 10 yıla çıkarılmıştır. (Mayıs 2022)

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? DEVAMI OKU >>>

Sorularınızı yorum kısmında yazabilirsiniz. Kısa zamanda cevap vermeye çalışacağız.

4 Yorum

4 Yorum

  1. Müge Gülses

    23 Ocak 2023 at 12:02

    süre uzatmada elimizdeki yeşil pasaporta mı işlem yapılıyor yoksa yeni deftermi düzenlenıyor

    müge gülses

    • Cüneyt Çağala

      23 Ocak 2023 at 22:59

      süre uzatmada yeni pasaport veriliyor diye biliyorum. sonuç olarak yeni pasaport başvurusu gibi işlem yapılıyor ve pasaportun üzerinde süre bulunuyor. aynı pasaportu vereceklerini sanmıyorum.

  2. Alper

    20 Şubat 2023 at 23:12

    Mevcut pasaporta kaşe basılarak süre uzatımından bahsetmişler,

  3. İhsan Özkan

    7 Temmuz 2023 at 01:29

    Ben emekli memurum. Yeşil Pasaportum var . Mart.2024 de geçerlilik süresi doluyor. Ekim.2023 de Yurtdışına çıkacağım. Bu tarih itibariyle 6 aydan az bir zaman kaldığı için geçerlilik süresini uzatmam gerekiyor mu ? Gerekiyorsa ne gibi bir işlem yapmalıyım.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı