Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda “Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?” gibi sorularınıza kısaca cevap vereceğim.
Yurtdışına seyahat ederken kimliğinizi uluslararası standartlarda doğrulamak için kullanılan ve resmî kurumlar tarafından verilen belgeye pasaport deniliyor. Pasaportun kullanım ve elde edilme şekline göre renkleri, türleri ve işlevleri vardır. Pasaportlar; bordo pasaport (umuma mahsus), siyah pasaport (diplomatik), yeşil pasaport (hususi), gri pasaport (hizmet) şeklinde 4’e ayrılır.
Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Şartları Nelerdir?
Yeşil pasaport olarak bazı şartlar isteyen hususi pasaport, 10 yıl süre ile memurlara ve eş, çocuklarına verilir. Bu pasaporta sahip olan kişiler ayrıcalıklı olarak belirli bir süre dahilinde pek çok ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilir. Peki yeşil pasaport kimlere verilir? Yeşil pasaportun verildiği bazı meslek grupları aşağıda verilmiştir.
Devlet memuru olup 1, 2 veya 3. derece kadrolardan birinde çalışanlar, atananlar veya emekli olanlar “YEŞİL PASAPORT” alma/başvurma hakkı kazanır. Aşağıda maddeler halinde bilgisi verilen yeşil pasaport şartları taşıyan kişiler; kendisi, eşi, 18 yaş altı çocukları, 25 yaşından küçük bekar, işsiz ve okuyan çocukları, yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocukları için yeşil pasaport alabilir.
- Kadrolu memur ve kamu görevlilerine
- Devlet sporcusu olan kişilere
- Emekli olan eski belediye başkanlarına
- Görev sürelerince büyükşehirlerdeki il ve ilçe başkanlarına
- TBMM eski bakanlarına ve üyelerine
Kimler Yeşil (Hususi) Pasaport Alabilir?
1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar.
2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak “ÇALIŞAN” veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken “EMEKLİ” olan devlet memurları.
3- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak “ÇALIŞAN” ve bu kadro derecesinden “SÖZLEŞMELİ” olarak çalışmakta iken “EMEKLİ” olan devlet memurları.
4- Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken “EMEKLİ” olan sözleşmeli devlet memurları
5- Görevleri Süresince İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanları.
6- Yukarıdaki maddelerde belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Yeşil Pasaport düzenlenmektedir.
7- 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Yeşil Pasaport düzenlenmektedir.
8- Yeşil Pasaportlar 10 yıllık süreyle verilir. İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanlarına ise görevleri süresince yeşil pasaport verilir.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Aşağıdaki belgeleri hazırlayarak Valiliklerde bulunan İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE başvuru yapılır. Başvuru internet üzerinden alınır. Herhangi bir il’deki nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Yaş sınırı olmaksızın herkes için (çocuklar dahil) biyometrik fotoğraf zorunludur. Başvuru esnasında herkes nüfus müdürlüğünde hazır bulunmalıdır.
- Çalışanlar için (devlet memuru) müdürlüklerinden alacakları başvuru talep formları.
- 1 adet biyometrik fotoğraf,
- C. kimlik numaralı nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi (15 yaşından büyükler için fotoğraflı),
- Pasaport Defter Bedelinin yatırılmış olması.
- Varsa, daha önce alınmış pasaport, başvuru sırasında İl Nüfus Müdürlüğüne verilir.
Yeşil pasaport başvuru işlemlerinde harç bedelleri yatırılmayacaktır. Sadece pasaport defter bedeli yatırılır. Başvuru sırasında dekont istenmez. Sistem üzerinde görüntülenir. Pasaportlar için pasaport defter ücretleri her yıl ocak ayında “Maliye Bakanlığınca” belirlenir. 2022 Yılı için pasaport defter ücreti 225 TL’dir.
- Emekliler: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge.
- İstifa Etmiş Kişiler: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren
- Hak Sahibi Vefat Edenler: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren
- 18 Yaşından Küçükler: Velilerden alınmış muvafakatname.
Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Devamı Oku >>>