Bilgi

Yeni Doğan Bebek İçin Kimlik Nasıl Alınır? Ne Zaman Çıkarılır?


Yeni doğan bebek için kimlik başvurularınızı adresinizin bulunduğu ilçe nüfus müdürlüğünden yapma zorunluluğunuz yoktur. Başvurularınızı herhangi bir ilin ilçe nüfus müdürlüğünden de yapabilirsiniz. Yeni doğan çocuklarda randevu almak için iki seçeneğiniz bulunuyor. E-Devlet (tıkla) veya Nüfus Genel Müdürlüğü (tıkla) web sitesi üzerinden alabilirsiniz. Alınan randevuya gidilemeyecek durumlarda; sistemden olumsuz etkilenmemek ve mağduriyet yaşamamak için; aldığınız randevu tarihini takip ediniz ve randevu tarihi ile ilgili bir değişiklik olması durumunda randevunuzu, randevu saatinizden en az yarım saat önce iptal ediniz. Aksi durumda 15 gün içerisinde hiçbir randevu verilemez. Doğum bildirimi; veli (anne veya baba), vasi, kayyım ya da resmi vekil tarafından yapılır. Doğum bildirimi sırasında doğuma ilişkin resmi veya doğum raporunun ibraz edilmesi yeterlidir.

DOĞUM NEDENİYLE KİMLİK KARTI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

  • Doğumdan sonra yukarıda verdiğimiz bağlantıları kullanarak kimlik kartı başvurusu için randevusunu alın. Doğum bildirimi; veli (anne veya baba), vasi, kayyım ya da resmi vekil tarafından yapılır.
  • Randevuya gittiğinizde yanınızda doğuma ilişkin resmi veya doğum raporunun ibraz edilmesi yeterlidir. (Doğum yapılan hastaneden alınacak imzalı ve mühürlü doğum belgesi.)
  • Kanuni süresi içinde (Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün) veya Sosyal Hizmetler Kanunu uyarınca Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu yetkililerince yapılan doğum bildirimleri sonucu düzenlenen kimlik kartlarından değerli kâğıt bedeli alınmaz.
  • Kanunu süreyi aştıysanız mobil bankacılık veya bir bankaya uğrayarak 37,50 TL değerli kağıt bedelinin yatırılması gerekmektedir. (Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı )
  • Yeni doğan bildirimi kavramı ile karşılaştığımızda birçoğumuzun kafası karışabilir. Yeni doğan bildirimi anlamı, yeni doğan bebek için ilçe nüfus müdürlüğüne kimlik kartı için başvurmak anlamına geliyor.

YENİ DOĞAN İÇİN KİMLİK NEREDE ÇIKARILACAK?

Yeni doğan bebeğin kimliği İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne yapılan başvuru sonrasında alınacak. Bazı yerlerde her ne kadar yapılacak başvuru için randevu alınmasına gerek olmasa da ikametgahınızın olmadığı yerdeki İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekiyor.

İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne yapılacak başvuru anne, baba, veya vekaletname sahipleri tarafından yapılabilir.

YENİ DOĞAN İÇİN KİMLİK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Yeni doğan bebeğiniz için başvuru yaparken ihtiyacınız olacak, ilçe nüfus müdürlüğüne teslim edeceğiniz belgeler:

  • Doğum yapılan hastaneden alınan imzalı ve mühürlü doğum belgesi.
  • Başvuru yapan kişinin, annenin ve babanın kimlikleri.

Bu belgelerle birlikte başvuru yaptıktan sonraki yaklaşık 7 gün içerisinde belirttiğiniz bebeğin kimliği teslim edilecektir. Bebeğiniz doğduktan en geç 30 gün sonrasına kadar başvuru yapıp kimlik çıkarmış olmanız gerekir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için bu süre 60 gündür.

Tek bir süreç halinde tüm işlemleri kısaca anlatmak gerekirse yeni doğan bebek için kimlik işlemlerinde:

  • Anne veya Babanın Şahsen ve Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı ile Başvurusu
  • Hastaneden Alınan Doğum Belgesi
  • Kanunu Başvuru Süresince (30 Gün) Yapılan Başvurularda Kimlik Kart Bedeli Ücretsizdir.

Randevu almak isteyenler;

Resmi internet sitelerini kullanabilecekleri gibi Alo 199 hattını da arayarak randevu alabilirler.

Randevu günü-saatinde, randevu aldığınız İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek, sıramatikten SIRA NUMARASI almanız gerekiyor. Unutmayınız; sıra numaranızı, randevu saatinden yarım saat öncesine veya bir saat sonrasına kadar alabilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı