Bilgi
Yeni Alınan Bir Telefonun Bataryası Kaç Saat Şarjda Kalmalıdır?
Bir çok kişi yeni bir telefon aldığında telefonun bataryasını full şarj olana kadar veya 12 saat gibi bir süre şarjda bırakması gerektiğini düşünür. Lafı hiç uzatmadan belirteyim, böyle bir şey yok! Yeni aldığınız telefonu kullanmaya başlamanızın hiçbir zararı yok. Aslında biraz bu olayın temeline indiğimizde bu durumun eski teknoloji bataryalar (nikel kadmiyum) için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Eskiden bir telefon aldığınızda 8, 12 veya 24 saat şarjda bırakılmasına dair uyarılar bulunuyordu. Tabi eski alışkanlıklar dolayı halen bu işlemi yeni nesil telefonlar için uygulandığı düşünen insanlar var. Ancak şu anda üretilen telefon bataryalarının (lityum iyon) full şarj etme veya belirli bir süre şarjda tutma gibi bir durumu yok.
Hali hazırda yeni aldığınız telefonu şarja taktığınızda ve batarya %100 olduğunda otomatik olarak enerji (elektrik) aktarımı durdurulur. Yani sizin telefonu 12 veya 24 saat şarjda tutmanızın hiçbir anlamı bulunmuyor.
Yeni teknoloji bataryalar, fabrikada üretim esnasında şoklama yapılarak çıkarılırlar. Bunun iki nedeni bulunuyor. Birincisi uzun transfer ve bekleme sürelerine karşı dayanıklık kazandırmak. İkincisi ise, bataryaların kullanım esnasında maksimum düzeyde performans göstermesini sağlamak. Ayrıca yeni nesil telefon bataryaların çoğu lityum iyon (bazılarında lityum polimer) teknoloji kullanılarak geliştiriliyor. Lityum iyon pil (veya kısaca Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pillerdir. Günümüzde yaygın olarak elektronik cihazlarda kullanılır. Bu piller ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir. Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır. Yeni telefonların bataryalarında eski bataryalar gibi hafıza olayı olmadığı için uzun süre şarjda tutmanıza gerek yoktur. Batarya %100 olduğunda şarjdan almanız doğru olacaktır. Zaten almasanız bile –yukarıda bahsettiğim üzere- bataryalarda koruma modülü olduğu için şarj %100 olduktan sonra elektriği otomatik kesecektir. Uygunsuz kullanılmaları halinde tehlikeli olabilirler. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise diğer pil türlerine göre ömürleri daha kısa olabilir. Daha gelişmiş lityum iyon pil tasarımları ise lityum polimer pil (lithium polymer cell) ve lityum titanat pil hücreleridir.
Bataryalardan bağımsız olarak; yeni nesil akıllı telefonlar, bataryaların doluluk oranlarına göre, USB bağlantısından elektrik aktarımını bloklayabilmektedirler.
Sonuç olarak yeni bir telefon aldığınızda şu saatte kadar şarjda tutun demek yanlış bir ifade olacaktır. Telefon bataryası ne zaman %100 duruma geldiyse o zaman şarjdan çıkarılmalıdır.