Bilgi

YDS veya YÖKDİL’den 90 Üstü Almanın Yolları

Tarih |

Bu yazıda anlatılan şeyler tamamen gerçektir ve hiçbir kurumu kötüleme veya iyi şekilde reklamını yapma niyeti taşınmamıştır.

Çoğu üniversite mezunu arkadaşın hatta özellikle akademisyenlik yolunda  ilerlemek isteyen arkadaşların takıldığı baş belası konu dil engelidir. Bazen kendi alanında çok başarılı olan arkadaşlar sırf dil puanını elde edemedikleri için akademik hayata başlayamıyorlar. Peki dil puanı olarak iyi birşey yanı 70 üstü hatta 90 üstü alabilmek için ne yapmak gerekiyor?

Öncelikle reklamı yapılan mükemmel  puanlar vaat eden o havalı dershanelere gidip bir sürü para bayılmanıza gerek yok:) Yapmanız gerek şey alında çok basit.

Elinizde hangi puan olursa olsun tek seferde 90 üzerine çıkarak bu işi halledemeyeceğiniz kesin. Malesef olayın en acı gerçek kısmı bu. Eğer 50 puanın altı ve o civardaysanız tek seferde bu işi bitiremeyeceğinizi kesinleştirin ve yol haritanızı çıkarın. Size gerekli olan tek şey kendi yol haritanız ve sabrınız.

İkinci aşama kaynak seçimi. Bu aşamada sakın ama sakın bir sürü kaynak satın alıp sanki hepsini bitirip 100 üzerinden 100 alacakmışsınız gibi gereksiz kitap satın almayın. Burada benim tercihim ve tavsiyem Akın Dil Yayınlarının eğer 50 puan ve altındaysanız Reading Plus Eğer 50 puan üzeriysenin Reading Words kitaplarını almanızdır. Benim dil yolculuğumda en beğendiğim ve bana en iyi geldiğini düşündüğüm kitap Reading Words olmuştu.

Üçüncü aşama günlük kelime ezberi. Bu kısım yapacağınız total çalışma süresinin 1 veya 2 saatlik kısmını içermelidir. Bu kısımda da kesinlikle o  1000  kelimelik listelerden elde edinmeyin. Bu tip listeler tamamen zaman kaybıdır. Sizen en iyi gelecek şey kendi kelime listeniz hatta kelime defteriniz. Mümkümse günde minumun 1 veya 2 saat o defterle aşk yaşayın.Bu defterde hiç bilmediğiniz kelimeler, bilip de sürekli karıştırdığınız kelimeler, eş anlamlılar, fiil, sıfat , zarf hatta bağlaçlar ne isteseniz yazabiilirsiniz. Burada önemli bir nokta oluşturacağınız mini kelime listelerinizi kaç defa tekrar etiğinizi küçükbir yere not etmeniz. Not ederseniz tekrarını unuttuğunuz veya yeteri kadar tekrar yapamadığınız listelerinizi düzenli bir şekilde tekrar etme fırsatınız olacaktır. Bir başka tavsiyem ise kelime defterinize yazdığınız kelimelere ufak hatırlatıcı notlar veya cümleler eklemeniz üzerine olacak. Bu şekilde öğrenmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Dördüncü aşama gramer çalışma saatiniz. Bu aşamaya çok özen göstermenizden yana değilim. Elbette belli başlı temel şeyleri bilin. Ama oturup da sayfalarca gramer bilgisiyle kendinizi boğmayın. Bu konuda ders özetlerinden yararlanabilirisniz. Unutmayın ki sizin amacınız YDS veya YÖKDİL. Bu sınavlarda saçma gramer ayrıntılarıyla zaman kaybetmeniz doğru olmaz sizin stratejik olarak  konuyu öğrenip bol kelime ve okuma yapmanız lazım.

Beşinci aşama okuma saatiniz. Toplam çalışmanız en can alıcı kısmını oluşturacak kısım tam olarak burası. Tavsiye ettiğim kitaplardan yola çıkarak bu noktaya gelebilirisiniz.Ama bu bölümde size tavsiye edeceğim en güzel yayın More To Read serisi. Ben direk More to Read 2 kitabıyla başlamıştım. Parçaların uzunluğu ve bölüm sonu soruları sakın gözünüzü korkutmasın. Amaç tüm kitabı bitirmek değil. Sakin bir şekilde cümleleri anlayarak bilmediğiniz kelimeleri, kelime defterinize not ederek planlı bir çalışma yapın. Hatta kelime defterinizden tekrar yaparken parçaları açıp bir kez daha okelimeyi cümle içinde görürseniz harika olur. Bu noktada yapmamamız gereken en öenmli şey okuma kitabınızda kelimenin türkçe karşılığını kitaba yazmak olacaktır. Elinizdeki ingilizce okuma kitabının hiçbir yerinde asla türkçe yazı olmamalı.

Altıncı aşamada durup kendinizi bir tartmanız gerekecek. Çünkü bu aşamada artık yavaş yavaş soru çözmüne geçmeniz gerekecek.Tabi soru çözümüne geçmeden önce kelime defterinizi iyice gözden geçirin hatta eskitin o defteri. Bu kadar kelime ezberledikten sonra çatır çatır soru çözerim yanlışım çıkmaz diye düşünürseniz büyük bir hayal kırıklığına uğrarsınız. Soru çözmeye başladığınızda çok yanlışınız çıkacak ve bu aşamada sınava çalışmayı bırakacaksınız. Bu aşama en kritik noktalardan birisi. Sabrınızla bu kısmı başarılı bir şekilde geçebilirsiniz. Benim size tavsiyem 40 Test adlı kitabı almanız yönünde olacak. Kitap gayet güzel. En önemli nokta yanlış çıkan sorularınızın tespiti ve doğru çözümü anlamanız. Şunu unutmayın her yanlış sorunun doğru çözümünü bilmek sizi hedefinize daha da yaklaştırır. Günün sonunda bu kitaptan yanlış yaptığınız soruları tekrar çözerseniz süper olur. Bu aşamada kendinize büyük boy bir not defteri edinin. Bu deftere yanlış çözdüğünüz veya çözmediğiniz soruların çözümlerini öğrendikten sonra farkına vardığınız minik Gramer kurallarını, pratik çözüm yollarını not edin ve mutlaka bu defteri de tekrar edin.

Yedinci aşamada 40 Test adlı kitabın yarısından fazlasını çözmüş duruma gelmeniz gerekmektedir. Bu aşamada farklı bir soru bankasıyla olayı tatlandırabilirisiz. Artık çalışmalarınızı 2 farklı soru bankasıyla güçlendirebilirisiniz.Sorularda bilmediğiniz kelimeleri, kelime defterinize not edip okuma kitabınızdan bol okuma yapıp hızınızı ve bilginizi oldukça artırabiliriniz.

Sekizinci aşamada deneme çözümüne geçebilirisiniz. Tavsiyem öncelikle çıkmış soruları analiz etmeniz yönünde olacaktır. Her yılı deneme olarak çözdükten sonra puanınızı mutlaka hesaplayın yanlış sorularınızı analiz edin. Örneğin bağlaçlarla alakalı bir hata yaptıysanız dönüp bağlaç notlarınıza mutlaka bakın.Çıkmış sorular bittikten sonra deneme çözmeye başlayabilirisinz. Günlük olarak deneme çözerken bol kelime ve okuma çalışması yapmayı unutmayınız.

Çalışmalarınız başında günlük çalışma süreniz min 4 saat olmalı. Ardından bu süre 7 hatta 8 saate kadar çıkmalı.Ve kelime defteriniz bu sürecin sonunda paramparça olmalı 😀 Aşamaları geçerken asla kelime çalışması ve okumalalarınızdan vazgeçmeyin. Size yüksek puanı aldıracak kısım kelime ve okuma çalışmalarınız olacaktır.

Sizlere anlattığım bu reçete tamaman kişisel deneyimlerimden ibaret ve ben istediğim sonucu aldım. İsteyen herkesin istediği puanı alması dileğiyle.

1 Yorum

  1. Deniz

    17 Ekim 2020 at 08:02

    Kişisel deneyimlerinizden ibaret diye kendiniz dediniz. Tek seferde şunu yapamazsınız vs. Bunlar da kişisel deneyiminiz olduğuna göre bu kadar kesin ve bu kadar genel konuşmak neden? Tek seferde 32den beş ayda 91 alana ne diyeceksiniz? Bu yüzden sevmiyorum bı sınavdan geçer not alınca o konuda herşeyi söyleme hakkına sahip olunan tavrı…

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version