Bilgi

Yazıcı Nedir? Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?

Tarih |

Yazıcı, elektronik ortamdaki grafik ya da metinleri bir kağıt üzerine işleyen alettir. Yazıcı anlayabileceğimiz dilde ise bilgisayar da ki herhangi bir dosyayı kağıt üzerine dökmemizdir. Yazıcılar bilgisayara USB kablosu veya RJ45 ile bağlanır. Günümüzde ki yazıcılar artık faks çekme, tarama ve fotokopi çekme gibi özellikleri vardır.

Yazıcılar 3’e ayrılır

1 – NOKTA VURUŞLU YAZICILAR:

Bu yazıcılar baskı işlemi için mürekkep emzirilmiş kumaşa iğneleri vuruş yapması prensibine dayanıyor. Daktilolar da ki sisteme benzetebiliriz Her bir baskı iğnesi basılmak istenen görüntüyü oluşturan karakterleri basar. Nokta vuruşlu yazıcılarda kullanılan iğne sayısı arttıkça çözünürlükte o kadar artar.

2 – MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILAR :

Günümüzün en yaygın yazıcılarıdır. Bu yazıcılar renkli çıkış verebilmeleri sayesinde oldukça ilgi görüyorlar. Enjekte yazıcılar 1980 yıllarda ortaya çıktı. Enjekte yazıcılar sahip oldukları çeşitli avantajlara rağmen çıktı maliyetinin yüksek olması ve kaliteli baskı için özel kâğıtlara ihtiyaç duyulması gibi dezavantajlara sahip. Enjekte yazıcılar çalışma prensibi genel olarak mürekkep püskürtme ucundan baskı yapılan kâğıda yatay olarak hareket eden kafa yardımıyla püskürtülür. Baskı kafası bunun için soldan sağa doğru hızlı bir şekilde (saniyede ortalama iki defa )kâğıt üzerine gidip gelir. Baskı kafası bu şekilde çizgiler halinde istenen basım işlemini gerçekleştirirken, ayrı bir motor, kâğıdı hareket ettirir. Böylece yeni çizgiler oluştukça sayfanın sonuna yaklaşılır.

3 – LASER YAZICI:

İlk lazer yazıcı 1984 yılında Hewlett- Packard tarafından üretildi. Genel olarak lazer yazıcının işleyişi fotokopi makinelerine benzer. Çalışması: Lazer ışınları, elektrikle yüklü bir foto reseptörü uyarıyor. Sayfanın beyaz bölgeleri için foto reseptör yükünü boşaltırken, siyah bölgeler için elektrikle yüklü olarak kalıyor. Fotoresptörler bu anlamda kızıl ötesi alıcı diyotlara benzerler.

Lazer kontrol birimi basılacak sayfa hakkında bilgiyi lazer tarama ünitesine gönderir. Lazer tarama ünitesi de bu bilgiyi içeren lazer ışınını fotoreseptöre gönderirken basılacak sayfada açık ve koyu renkli bölgelere göre farklı elektro statik profiller çizilmesini sağlar. Böylece basılacak sayfanın elektrostatik bir görüntüsü oluşturulur. Sayfanın hangi bölgelerinin koyu ,hangi bölgelerinin açık renkli olduğu böylece belirlendikten sonra, fotoreseptör tonerden uygun bölgeler için gerekli mürekkebi çeker ve baskı işlemi gerçekleşir.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version