Bilgi

Yakıt Tasarrufu İçin Bilinmesi Gerekenler

Tarih |

Bir otomobil için “fabrika yakıt tüketim değerlerini” yakalamak aslında çok zor değil. İstenilen vites geçişlerini sağladıktan sonra agresif sürüş şeklini bırakırsanız “aracın teknik özelliklerinde yazılan tüketim aralıklarına” rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bir otomobil kalkış esnasında maksimum düzeyde yakıt tüketimine ulaşır. Bu esnada araca ne kadar çok yüklenirseniz tüketilen yakıt miktarı o derece artacaktır.

Yakıt tüketiminin en çok arttığı diğer bir an ise otomobilin dur-kalk yaptığı sırada gerçekleşmektedir. Trafik ışıklarının bol olduğu ve yoğun araç trafiği bulunan güzergahlarda sürekli frene basmak ve kalkış için tekrar gaza yüklenmek yakıt tüketimini attıracaktır. Bu tür durumlarda yakıt tasarrufu için püf nokta aslında ideal bir hızda ilerleyip frene çok aşırı yüklenmeden aracın durmasını sağlamak ve kalkış esnasında aracın bağırmasını gerektirecek kadar gaza yüklenmemek minimum düzeyde yakıt tüketimi sağlayacaktır.

Diğer bir durum ise belirli bir hız limitinin üzerine (daha çok 120 km/s ve üzerinde) çıkıldığı anda yakıt tüketim miktarı artacaktır. İdeal devir ve ideal hız bir otomobilin en az yakıt tükettiği andır.

Klima ve koltuk ısıtıcısı gibi konfor tüketicileri her zaman için yakıt tüketimini arttırmaktadırlar. Çok gerekmedikçe konfor tüketicilerini kullanmamak veya doğru bir şekilde kullanmak en doğru olandır. Özellikle şehir içinde hava çok sıcak durumda ise camları açıp araç bir süre hareket ettikten sonra klimayı açıp ardından camları kapatmak en doğru yol olacaktır. Seyir halinde iken hem klimayı açıp, hem de camları açarak seyahat etmek belki havalı olabilir ancak yakıt tüketimi için pek olumlu olacağını söyleyemeyiz. Aynı şekilde çok soğuk havalarda aracın doğrudan klimasının değil de motor sıcaklığını kullanmak daha doğru olacaktır.

Ayrıca çok yüksek hızlarda camları açık bir şekilde seyahat ediyorsanız rüzgarın karşı yönden oluşturacağı güç yakıt tüketiminin artmasına neden olacağını belirtelim. Bu nedenle özellikle şehir dışı yollarda ve yüksek hızlarda seyahat ederken camları kapatarak seyahat etmek hem güvenli b,r sürüş sağlayacak hem de yakıt tüketimine olumlu yönde etkisi olacaktır.

Aracınızdaki her gereksiz yük ekstra yakıt tüketimi demektir. İlk başta 20 kg’lık bir yükün çok önemli olmadığı düşünülebilir. Ancak araçla çok fazla seyahat ediyorsanız ve yakıt tüketimine önem veriyorsanız aracın içindeki önemsiz yüklerden kurtulmanız gerekmektedir.

Otomobilin kitapçığında, kaput altında veya yakıt dolum kısmında yazan lastik basınç değerleri ne ise onu yapın! Falanca usta böyle dedi, arkadaşım böyle yaptı vs. gibi laflara kesinlikle aldırış etmeyin. Ayrıca aracın orijinal donanımsal (jant, yay vs.) birimlerinden meydana gelen değişikliklerin aracın hem güvenliğini tehlikeye düşüreceğini hem de yakıt tüketimini arttıracağını unutmayın.

Aracınızı çok yüksek veya çok düşük devirde kullanmanız yakıt tüketimine olumsuz etkisi olmaktadır. Ayrıca rölantide/boşta yakıt tüketiminin devam ettiğini unutmayın. Park halindeyken çalışır durumda bırakılan bir araç yakıt tüketmeye devam eder ve motor sağlığı için pek tavsiye edilmez. Ayrıca seyir halinde iken boşa alınan bir araç tehlikeyi beraberinde getirmektedir.

Her zaman bilinen ve kurumsal bir kimliği olan yakıt dolum istasyonlarından yakıt alın. Bu hem aracınızın motor sağlığını koruyacak hem de olabilecek yakıt sorunlarının önüne geçilmiş olacak.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version