Bilgi
Wushu Nedir? Nasıl Yapılır? Kuralları Nelerdir?
Wushu Nedir?
Wushu (Türkçe okunuşu ile Wuşu) Çin savunma sanatlarına verilen genel bir isimdir. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir savunma sanatı olan bu spor dalı kelime anlamı olarak olarak, güç iş, zor teknik ve sanat anlamına gelmektedir.
Wushu’da saldırı ve savunmanın yanısıra akrobasi ve baleye benzeyen koreografik hareketler sergilenir. Bunun sonucunda beden ve ruhun uyumu sağlanılması hedeflenmektedir. Wushu’da denge, esneklik, düşünce, solunum egzersizleri, pratik zeka ve meditasyon oldukça önemlidir. Bunlar, beden sağlığını en iyi şekilde etkiler.
Wushu sporu, sadece yarışmayı öğretmez. Pratik zeka kullanılarak başarıyı sağlayan, ruh ve moral gücü veren bir spor sanatı olup, aynı zamanda konsantrasyonu geliştiren bir antrenman türüdür.
Wushu bir spor dalı olarak düşünüldüğünde insanı yaralayan uygulamalı dövüş tekniklerinden olabildiğince farklıdır. Wushu’nun rutin hareketleri dövüş yöntemlerini içermesine karşın, insanın vücut yapısını geliştirme, savunma niteliğindeki saldırı kabiliyetini yükseltmeyi hedefliyor. Wushu, Çin halkı ve Çin geleneksel kültürünün özünü yansıtan bir spor dalıdır. Bu spor aynı zamanda Çin’in milli sporu ve Çin halkının akıl eseri olarak, bir açıdan da Doğunun milli kültürünü yansıtmaktadır.
Wushu’nun Tarihsel Gelişimi
Eski Çin’de Kung-fu adı ile bilinen çıplak el, silahlı veya silahsız dövüş teknikleri zaman içerisinde yüzlerce stil ve sisteme bölünmüştür.
Bu bölünme sonucunda ülkenin bir çok ustası Wushu adıyla genel bir birlik oluşturmaya çalışmışlardır. Kısa zaman içerisinde Wushu, daha çok halkın üst seviye yaşayan kesiminde ilgi görmeye başlamış genellikle üst düzey askerler, sanatçılar, iş adamları ve aristokrat kesim arasında yapılmaya başlanmıştır.
Geleneksel olarak Wushu, Çin savunma sanatlarının genel bir adıdır. Wushu ustaları çalışmalarını bir kültür olarak ifade ederler. Günümüze kadar yüzlerce Wushu teknik ve stili geliştirilmiştir. Ancak tarihsel gelişim ile birlikte ilkel savunma silahlarının zamanla ortadan kalkması, Wushu sanatının içerik, sistem ve tarz olarak değişerek yarışma kurallarının belirlenmesi nedeniyle yavaş yavaş bir spor haline gelmesine neden olmuştur.
Modern anlamda Wushu ilk olarak 1949’lu yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti’nde geliştirilerek bir gösteri sporu olarak yapılmaya başlanmıştır.
1988 yılına gelindiğinde Uluslararası Wushu federasyonu kurulmuş böylece bu spor dünyada yayılmaya başlanmıştır. 1999 yılında Uluslararası Wushu Federasyonunun Uluslararası Olimpiyat Komitesine yapmış olduğu başvuru kabul edilmiş ve Wushu Sporu Olimpiyat Oyunlarına dahil edilmiştir.
Türkiye’de 1970’li yıllardan itibaren Kung Fu adı altında çalışılmış olup 1990’lı yıllardan itibaren dünyada yapıldığı şekliyle ülkemizde Modern Wushu sistemi uygulanmaya çalışılmıştır. 1999 yılında Federasyonu kurulması ile bir çok Avrupa ve Dünya Şampiyonlarında boy gösterilip, çeşitli dereceler alınmıştır. 2008’de Çin’in Harbin şehrinde düzenlenen Dünya Wushu Şampiyonasında finalde Vietnamlı olan rakibi Nguyen Tri Quan’ı 2-1 yenerek altın madalya kazandı. Türkiye’nin bu spor dalındaki ilk dünya şampiyonu ünvanını kazandı.
Wushu Genel Kuralları
Wushu Dövüş Stili ve Form Stili olarak ikiye ayrılmaktadır. Dövüş stiline sanda’da denilmektedir. denilir. Bu tür yarışmalar bireysel ve takım müsabakaları şeklinde yapılmaktadır.
Sporcular, küçükler (15-18 yaş arası) ve büyükler (18-35 yaş arası) şeklinde sınıflandırılır. federasyon tarafından belirlenmiş bir platform üzerinde ve belirlenmiş kilo aralıklarında müsabakalara çıkarlar. Wushu kurallarına baktığımızda genel olarak başın arka kısmı, boyun, boğaz ve kasık bölgelerine vurmak yasaktır. Ancak göğüs, baş ve uyluk bölgelerinden puan alınabilmektedir.
Birden fazla yardımcı personelim görevli olduğu Wushu müsabakalarında nihai son karar baş hakem tarafından verilir.
Fatma
26 Aralık 2018 at 18:15
Bu wushu sanda değil ki bu tao