Bilgi
WordPress Sitesi Hızlandırma | Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır?
WordPress tabanlı olan bir web sitesini hızlandırmak aslında olabildiğince kolay. Bu konuda SEO denen bir olayın içerisine girmenize gerek yok. Bu konunun adeta farklı bir mühendislik alanıymış gibi lanse edilmesi başlı-başına bir saçmalık.
WordPress siteniz yavaşsa bunun üç nedeni var. Birincisi temanız, ikincisi hosting firmanız üçüncüsü kullandığını eklentiler. Bu üç önemli faktör sitenizin açılma süresini etkileyen en önemli unsurlar. Korsan yada crack dediğimiz bir tema kullanıyorsanız sitenizin yavaşlamasının en önemli nedeni. Aslında kullanılan temalar çoğunlukla WordPress ile yayınlanmış bir tema veya orjinal ise o zaman aklan ikinci seçenek geliyor. Hosting firmanız! Genellikle hosting firmaları suçu kendilerinde bulmazlar. Ama siz siz olun hizmet aldığınız hosting firmanızı araştırarak seçin. Ve mümkünse yurtdışı kaynaklı servera olan (Fransa, İngiltere veya başka bir ülkede) serverı olan firma seçin. Türkiye’de bu şekilde hizmet veren oldukça saygın hosting firmaları var. Tabi bunlar bir elin parmaklarını geçmiyor.
Bunlar okeyse şimdi asıl konumuza geçebiliriz. Eklentiler konusu. Kullanacağınız eklentiler sitenizin hızını %75-80 oranında etkiler! Bazı eklentiler sitenin hızını olabildiğince düşürebileceği gibi bazıları arttırabilir.
Sırasıyla.
GOOGLE SPEED ile sitenizin hem mobilde hemde masaüstünde ki hızını tespit edin! (Tıkla) Ve not edin!
İlk yapacağınız işlem gereksiz bütün eklentileri silmek. Kullanmadığını veya tanınmayan, çok az kullanılmış eklentileri sitenizden silin.
P3 (Plugin Performance Profiler) eklentisi ile sitenizin hızını düşüren eklentiyi bulup eğer gereksiz ise silin. Kullanmadığını ama ara ara kullandığınız eklentileri devre dışı bırakın.
W3 Total Cache ve WP Super Cache eklentisi kurun. Tavsiyem W3 Total Cache eklentisi kurup etkinleştirmeniz yeterli. Ekstra bir ayarlama yapmanıza gerek yok. Varsayılan yani default ayarları zaten standart ayarları oluyor. Bu eklenti sitenizin hızını olabildiğince yükseltecektir. WP Super Cache eklentisi genellikle wordpress sitelerinin yapısı ile uyumsuzluk gösterebiliyor. Bu eklenti çoğu zaman bu nedenle tavsiye edilmez. Ancak sitenizle uyumlu isede sıkıntı yok ama WP Super Cache eklentisini kurduktan sonra ayarlardan aktif hale getirmeniz ve birkaç ayarını yapmanız gerekiyor
Yukarıdaki işlemler tamamsa WP Optimize eklentisi ile sitenizi (default ayarları ile- ayarlarını değiştirmeden) optimize ettikten sonra bu eklentiyi de devre dışı bırakın. Eklentiyi kurun etkinleştirin ardından OPTİMİZE edin. Bu kadar. Bu eklentinin özelliği sürekli eklenti indirip kurarak yaptığınız kalıntılar kısaca çer-çöpleri siler. Böyle sürekli veritabanından sorgu yada isteklerle sitenizin hızını etkileyen faktörleri ortadan kaldırır. Oldukça faydalı bir eklenti olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Son olarak kullandığınız sitedeki paket kodları (javascript-css v.s) sıkıştıran eklenti olan Gzipy ve Better WordPress Minify eklentisi ile sitenizin açılma süresini hızlandırın. Kurup aktifleştirmeniz yeterli.
Ayrıca sitenize fotoğraf v.s atarken mümkün olduğunca küçük boyutta (maximum 250 kb) olmasına önem verin. Çünkü siteniz kliklendiği anda bunun yüklenme süresi sitenizin açılış hızını uzatacaktır. Bu yüzden WP Smushit eklentisi ile ara ara sitenizdeki fotoğrafların boyutlarını küçültün. Bundan sonraki fotoğraf yüklemelerinde ise küçük boyutlu fotoğraf atın.
Şimdi hızınızı bir kez daha GOOGLE SPEED ile sitenizin hem mobilde hemde masaüstünde ki hızını tespit edin ve karşılaştırın.
Yukarıda saydıklarım dışında wordpress site hızlandırma için htaccess değişikliği felan tavsiye edilmekte. Ancak yazılımsal olarak yapacağınız her değişiklik başınıza iş açabilir. :))
Bol güneşli günler. Selametle.
Ali
8 Ekim 2017 at 20:57
Hocam öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Fakat ben P3 profilleri indirdim yükledim ve otomatik tarama yaptım eklenti bana sorguları gösteriyor ama kullandığım eklentilerin çizelgesini göstermiyor. Sizce neden olabilir.
Seokaos Kadir
12 Haziran 2019 at 02:45
Cüneyt Hocam site hızlandırma için yazdıklarınızdan faydalandım, 2019 senesinde de işe yarar.
Bu sitenin shift delete ile bir bağlantısı var mı merak ettim.
Cüneyt Çağala
12 Haziran 2019 at 15:42
faydalı olduysak ne mutlu bize. ayrıca shift delete ile bir bağlantımız bulunmuyor.