Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere basit bir şekilde bir klasörde bulunan dosya isimlerini nasıl yazdıracağımızı kısaca anlatacağım. Bu işlem sonucunda bir klasör içerisinde yer alan dosyaların isimlerini Excel, Word, Access gibi ortamlara aktarabileceğiz.
Kullanılacak Yöntem ve Komutlar -1:
Klavyeden Windows+R tuşuna basıyoruz.
Gelen pencereye cmd yazıp “Tamam” yapıyoruz.
Gelen siyah ekrana gitmek istediğimiz klasörün bağlantısını alıyoruz ve “cd” komutundan sonra ekliyoruz.
dir komutu, bir dizindeki dosya ve klasörlerin listesini, son değiştirme zamanı ve dosya boyutlarıyla birlikte görüntüler. (dir=directory)
dir /a komutu, gizli ve sistem dosya ve dizinleri dahil olmak üzere tümünü listeler. (a=all=archive)
dir /ah komutu, sadece gizli dosya ve klasörleri listeler. (ah=all hidden)
dir /as komutu, sadece sistem dosya ve klasörlerini listeler. (as=all system)
dir /s komutu, içinde bulunulan dizin içindeki dosya ve dizinlerle beraber tüm altdizinlerini ve bunların içindeki tüm dosyaları görüntüler. (s=sub directory)
Üstteki komutlardan işimize yarayanı yazıp enter yapıyoruz. Örneğin; dir /as komutu.
Bu aşamadan sonra dir>liste.txt komutu, bu komut içinde olunan klasördeki dosyaların isimlerini, uzantılarını ve oluşturma tarihini liste.txt isminde metin dosyasının içine doldurur. (Altta görüldüğü gibi.)
dir /b /o:n>liste.txt komutu, bu komut içinde olunan klasördeki dosyaların sadece isimlerini ve uzantılarını liste.txt isminde metin dosyasının içine doldurur. Böylece dosya isimleri ve uzantıları .txt (metin belgesi) olarak alınmış olur. Daha sonra bu .txt dosyasını Excel, Access, Word vb. ofis programları ile kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Kullanılacak Yöntem ve Komutlar -2: (Windows 7)
Öncelikle bu yöntemimiz (Windows 7’de sadece) en basit ve kolay yöntemlerden bir tanesidir. Daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler aşağıdaki ikinci yöntemi inceleyebilirler. İlk olarak listelemek/yazdırmak istediğimiz klasörün üstüne geliyoruz “Shift” tuşuyla beraber sağ tıklayın. “Komut Penceresini Burada Aç” seçeneğine klikliyoruz.
dir /b > liste.txt komutu klasörün içinde oluşturduğu liste.txt dosyasına isimleri yazdıracaktır. Bu komut sadece dosya adlarını yazdıracaktır.
dir > liste.txt komutunu kullandığımızda ise dosya boyutunu ve oluşturulma tarihini de ekstra olarak verecektir.
dir /b /s > liste.txt komutu ise alt klasörler dahil olmak üzere bir liste dökecektir.