Bilgi
Windows İşletim Sistemleri
Microsoft Windows birçok kullanıcıya kolaylık sağlayan bir işletim sistemi diyebiliriz.Windows işletim sisteminden bahsebilmemiz için öncelikle Microsoft ailesini çok iyi bilmeliyiz. Microsoft Windows, 1981 yılında eski MS-DOS işletim sistemi üzerine bazı eklentiler yapılarak şuanki modern çağa ayak uydurmak için piyasaya sürülmüştür.Microsoft kurucularından olan BİLL GATES müthiş bir iş başararak bizim hayatımızda birçok konuda yardımcı olacak modern çağın en etkili sistemlerini yapmıştır.
Windows işletim sisteminin çeşitlerine bakacak olursak çeşitli özelliklere sahip birçok sürüm görürüz.Bunları tek tek inceleyelim:
Windows 1.0:Bu sürüm 1986 yılında çıkmış ancak neredeyse hiç rağmet görmemiş.Ayrıca MS dos üzerinde microsoftun oluşturduğu ilk sürümdür.
Tabi daha sonra bunlara ek olarak Windows 1.02 Windows 1.03 Windows 1.04 gibi sürümlerde eklenmiştir.
Windows 2.0:Windows un bu ikinci sürümleri birçok yenilik getirmiştir.Bunlara bakacak olursak Microsoft bu sürümle birlikte intel işlemcisinin hızından ayrıca uygulamalar arası iletişim özelliklerinden yararlanılmıştır.Windows 2.0 sürümüne baktığımızda vga gibi bir yenilikte bulunuyor.Bu ne işe yarar diye sorarsanız ekran düzeyinde ayarlama oynama gibi yenilikler getirmiştir.
Windows 3.0 :Bir kere kullanıcı arayüzü diğer sürümlere göre çok geliştirilmiştir.Aynı anda birçok işlemi bir arada yapabilme özelliği vardır.Önemli özelliklerinden bir taneside uygulamalar komut olmaksızın uygulamanın simgesine tıklanıp aynı anda açılabiliyordu.
Windows NT 3.1:Microsoftun ürettiği NT çekirdeği üzerindeki ilk sürümdür.Birçok özelliği bulunmaktadır.İlk kez 23 temmuz 1993 yılında piyasaya Microsoft ailesi tarafından sürülmüştür. NT 3.1 in arayüzü ile 3.1 sürümünün arayüzü birbirine çok benzemektedir. Windows NT ninde kendi arasında sürümleri vardır.Bunlar Windows NT 3.1 Windows NT 3.5 Windows 3.51 gibi…
Windows 95:Masaüstü ilke kez Windows 95 ile işlevini yerine getirdi.Çok önemli bir bilgi sağ tık ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.Windows sürümlerinin vazgeçilmezi haline gelen bir diğer yenilik ise başlat yada start düğmesi etkinliği kazandı. Anlaşılacağı üzere Windows 95 ile birçok yeniliği Microsoft hayatımıza sokmuş bulunmaktadır.
Windows 98:Microsoftun ürettiği 5. sürüm olma özelliğine sahiptir.Microsoft bu özelliğiyle geçmiş sürümlerin özellikle Windows 95 in açıklarını kapatmaya çalışılmıştır.Şuan günümüzde kullanımı yoktur ya da çok az varsa da bilinmemektedir.
Windows 98 Second Edition :1999 yılında piyasaya giriş yapan bu sürüm 98 sürümünün eksiklerini kapatmaya çalışmıştır.Bu sürüme internet bağlantısı ve LAN eklendi.DVD ROM ve USB eklentileride eklendi.
Windows NT 4.0:Windows NT sürümünden farklı olarak Windows 95 arayüzü birimidir.Bu konuda bu sürüm birçok kullanıcıya kolaylık sağlanmıştır.Dezavantajlarından bir tanesi çoklu ortam konsunda yetersiz kalmaktadır.
Windows 2000:Windows 2000 adındanda anlaşılacağı üzere 17 şubat 2000 tarhinde piyasaya sürülmüştür.Microsoft bu sürümünde NT 5.0 sürümü yerine Windows 2000 olarak piyasaya girmiştir.Önceden USB destediği vardı.Bu sürümde tak çalıştır özelliği gelmiştir.Önemli özelliklerinden biriside Windows Explorer güncellendi.Çoklu ortam desteğide bu sürümde artırılmıştır.
Windows XP:Windows XP Microsoftun çıkardığı 6. Sürüm olma özelliği taşımaktadır.25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür.XP in diğer sürümlerden farkı olarak tamamen 32 bitlik Windows NT ve Windows 2000 çekirdek üzerine kurulmuştur.Diğer sürümleri ise Windows XP 64 Bit Edition Windows Service Pack 2
Windows Server 2003 :Windows .NET adını taşıyan ilk sürüm olma özelliğiyle piyasaya sürülmüştür.Windows server 2003 aşağıdaki sürümlerden oluşmaktadır:Web Edition,Standart Edition,Enterprise Edition,Datacenter Edition
Windows FLP: Bu işletim sistemi XP ye göre daha az yazılım içermesi açısından hemen tanınır. Güvenli bir sürümdür. Ayrıca oyunları desteklemesi bakımından biz kullanıcılar için güzeldir.
Windows Vista/Windows Vista Plus:27 Ocak 1927 tarihinde Microsoft ailesinin 6.sürümü olarak piyasaya sürülmüştür.Diğer sürümlere oranla grafik arayüzü çokca geliştirilmiştir.Bu da kullanıcının gözünde hoş bir görsellik yaratmıştır.Windows Vista nın en önemli özelliklerinden birtaneside internet Explorer 6 nın yerine internet Explorer 7 almıştır.Disk şifreleme olan bitlocker da bu sürümün yeni özelliklerindendir.6 çeşit Vista sürümü bulunur.Bunları sıralayacak olursak:Windows Vista Starter,Windows Vista Home Basic,Windows Vista Home Premium,Windows Vista Business,Windows Vista Ultimate,Windows Vista Enterprise
Windows 7: 22 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülen bu sürüm birçok özellik barındırıyor.Windows Vistaya göre daha hızlı olması diğer sürümlerden kendini çok çabukca ayırt edilebiliyor.Sistem güvenliği açısından yüksek güvenliğine sahiptir.Ayrıca Windows 7 İnternet Explorer 8 i kullanmaktadır.
Windows 8: 26 Ekim 2012 de piyasaya çıkmıştır.Windows 8 in en önemli ve diğer sürümlerinden ayrı olarak başlat menüsü yerine başlangıç menüsü gelmiştir.Aynı zamanda Windows Mağaza özelliği gelmiştir.Aynı şekilde logodada değişiklik oldu.Buda kullanıcı gözünde değişikliğine neden olmuştur.
Windows 10: 29 Temmuz 2015 tarihinde piyasaya sürülen bu sürümde Windows 8 de bulunan birçok özellik örnek olarak başlat menüsü kullanıcıların hoşuna gitmemiştir. Bu doğrultuda birtakım düzeltmeler yapılmıştır.Windowsun başlat menüsü tekrardan bu sürümde kendini göstermiştir.