Akıllı telefonu olan herkesin artık neredeyse mecburen kullandığı bir uygulama olan WhatsApp hakkında bir çok kişi oldukça az bilgiye sahip. Bu konuda az-biraz olsun bilgi vermeye çalışacağım. WhatsApp eski Yahoo Şirketinin çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından geliştirilmiş bir uygulama. Temel kullanımı resim, video,ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj gönderme üzerine. Aslında uygulama olarak buna benzer binlerce uygulama var lakin WhatsApp hemen hemen ilk olma özelliği ve kolay kullanılabilir arayüzü nedeniyle dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı en fazla olan uygulamalar arasına girmiştir. Kullanıcıların kullandıkları GSM şebeke ücretlerinin pahalı olması ve özellikle resim gibi multimedya gönderiminin hem uzun sürmesi hemde maliyetli olması nedeniyle bir çok kişi WhatsApp uygulamasına yönelmiştir. Ayrıca internet üzerinden herhangi bir bilgisayarı açarak ekrandaki QR kodu okutmak suretiyle bilgisayardan da kullanma özelliği bulunmaktadır.
WhatsApp’ın milyarlarca kullanıcıya hizmet vermesinden sonra Facebook’un sahibi Toprak Ağası Mark Zuckerberg hemen harekete geçti ve 19 Milyar Dolara WhatsApp‘ı satın aldı. Şimdi WhatsApp’ın bilinmeyen özelliklerine bakalım.
1- WhatsApp uygulaması Android, iOS, BlackBerry, Windows Phone, Symbian ve Nokia S40 cihazlarında çalışır.
2- WhatsAppta tüm yazışmalar, gelen veya gönderilen resim,videolar uygulamayı silseniz bile ayrıca telefonunuzda yedeklenir. Yedeklemeler otomatik veya talimatınızla gerçekleştirilir. Uygulamayı sildikten sonra SD veya Dahili SD kartında bulunan WhatsApp klasörünü silmeden hiçbir şeyi silmiş sayılmazsınız. Mesajlaşmalarınız günün belirli saatlerinde kriptolanarak WhatsApp klasöründe bulunan Database içinde saklanır. Videolarınız Media Klasöründe Profiline Baktığınız kişilerin fotoğrafları ise Profile Pictures klasöründe telefon numaraları ile birlikte saklanır :))
3- Ayrıca WhatsApp’ta tüm konuşmalarınızın ve resim/video yedekleriniz telefonunuz dışında WhatsApp yani Facebook’un serverlarında saklanır :)) Sildiklerinden emin değilim.
4- WhatsApp’da bir video göndermek istediğinizde ancak 16 MB’lik bir video kaydı gönderebilirsiniz. 16 MB’den büyük video kayıtlarının genellikle 2-20 saniyelik kısmı gönderim yapılır veya hiç gönderilmez.
5- Özellikle WhatsApp kullanıcılarının dikkat etmesi gereken diğer bir husus tüm yazışmalarının herhangi bir Bulut Yedekleme dediğimiz (Google Drive ile) yedeklenmesidir. Herhangi bir kişi ayarlarınızdan buraya kendi Google Driverini yazıp yazışmalarınızı istediği yerden görebilir :))
6- Whatsapp Web uygulaması ile dilediğiniz bir bilgisayardan internet sayfasını açarak tarayıcıya https://web.whatsapp.com yazıp telefonunuzdan Ayarlar kısmında Whatsapp Web kısmında açılacak kameraya internet sayfasındaki QR Kodu okutarak bilgisayardan kullanabilirsiniz. Yalnız bu durumda telefonunuz internete bağlı olmak durumundadır.
7- WhatsApp’ta bir guruba sonradan katıldıysanız o grupta önceden paylaşılan resim/video ve resimleri göremezsiniz. Katıldığınız andan sonra paylaşılan verileri ve yazışmaları görebilirsiniz.
8- Herhangi bir yazışmada size gönderilen resim/fotoğraf silik ise bunun üç anlamı vardır. Ya telefonunuza bu resmi sildiniz (galeriden) veya indirmediniz yada karşıdaki kişi bu resmi silmiştir.
9- Çift Mavi klik veya Tik karşıdaki kişinin mesajı gördüğü anlamına gelir. Mavi tik olayı okundu bilgisidir. Siz okundu bilgisini kapatabilirsiniz ancak bu kez karşıdaki kişinin okundu bilgisini göremezsiniz. Yani gönderdiğiniz mesajın okunup okunmadığını belirten çift mavi tik’i göremezsiniz.
10- Tek mavi tik mesajın gönderildiği anlamına gelir. Yani mobil bağlantıyı kesmeniz halinde artık mesaj karşıdaki kişiye gönderilecektir. Geri dönüşü yoktur.
11- Son görülme tarihi kişinin WhatsApp’ı son kullandığı tarihtir. Ancak kişi isterse son görülmeyi AYARLAR’dan tamamen kapatabilir. Ancak bu kez kendisi başkalarının son görülme tarihini göremez. İsterseniz Son Görülme Tarihi, Profil Fotoğrafınız, Durumunuz ve Okundu bilgisini kaldırabilirsiniz. AYARLAR kısmında HESAP kısmına gelerek GİZLİLİK menüsünden açılan pencerede Son Görülme Tarihi, Profil Fotoğrafınız, Durumunuz ve Okundu bilgisini ayarlayabilirsiniz.
12- WhatsApp’ta Profil Fotoğrafını isterseniz değiştirebilirsiniz. Bunun için AYARLAR kısmından PROFİL sekmesini seçmeniz yeterli. Fotoğrafınızı veya İsminizi değiştirebilirsiniz. Dilerseniz fotoğrafınızı 11. Maddede anlattığım yola sadece arkadaşlarınız veya hiçkimseyi seçebilirsiniz. Ayrıca belirlediğiniz isim ise karşı tarafta görülmez. Karşı taraf numaranızı rehbere hangi isimle kaydettiyse öyle çıkar. Bu isim sadece grup yazışmalarında çıkar.
13- WhatsApp’ta Durum ise o andaki ruh halinize bağlı olarak veya devam olarak isminizin altında görülmesini istediğiniz bir mesajdır. Dilerseniz 11. maddede ki gibi bu mesajı tamamen görülmesini engelleyebilir, hiç yazmayabilir veya sadece arkadaşlarınız tarafından görülmesini sağlayabilirsiniz. Durum değiştirmek için WhatsAppta ayarları tıklamanız yeterli açılan panelde durum yazacaktır.
14- WhatsApp kullanıma göre ücretsizdir. Her ne kadar kurulm v.s yaparken 1 yıl ücretsiz v.s densede şimdiye kadar kimseden herhangi bir ücret alınmamıştır.
15- Dilerseniz WhatsApp hesabınızı tamamen silebilirsiniz. Ancak bunun hiç bir şey ifade etmediğini hatırlamak isterim. Sadece bir hattı hiç kullanmayacaksanız veya iptal edilecekse kesinlikle silinmesi tavsiye edilir. Çünkü 6-12 ay sonra bu hattın yeni bir sahibi olacaktır. Ayarlar kısmından HESAP kısmına gelerek silebilirsiniz.
16-Yeni aldığınız bir hat var ise numaranızı değiştirebilirsiniz. Telefon numaranızı değiştirmek hesap bilgileri, grup ve ayarlarınızı diğer numaranıza taşıma işlemidir. Yeni numaranız SMS veya Çağrı alabiliyorsa hemen taşıma işlemi yapabilirsiniz. Eğer hem telefonunuz ve hem numaranız yeniyse eski telefonunuzdan numaranızı değiştirmeniz gerekiyor
17- Dilerseniz istediğiniz kişiyi engelleyebilirsiniz. Böylece size mesajları iletilmez. Ancak karşıdaki kişi çeşitli yollarla sizin onu engellediğinizi farkedebilir. Engellemek için kişiyle mesajlaşma sayfasında ayarlar kısmını seçip engelle demeniz yeterli. Eğer engeli kaldırmak veya engelli listesine bakmak istiyorsanız 11. maddede ki fotoğraftaki aşamaya bakabilirsiniz. AYARLAR –> HESAP —> GİZLİLİK kısmında bulunuyor.
18- WhatsApp toplu mesaj göndermek için YENİ YAYIN kısmını seçmeniz gerekiyor. Özellikle Ramazan, Kurban Bayramı gibi dini günlerde herkese toplu mesaj atmak için burayı kullanmanız gerekiyor. Grup ise belirli bir arkadaş yada kişilerle aynı ortamda konferans mesajlaşması olayıdır. Dilerseniz gruptan çıkabilir veya yönetici kişi grubu silebilir.
19- Whatasppta bir kişi telefonla arayabilirsiniz. Bunun için kişi listesinden sohbet penceresini açtıktan sonra isminin yanındaki telefon ikonunu kliklemeniz yeterli. Oldukça kullanışlı ve ücretsiz bir kullanımdır.
20- WhatsApp güvenilir mi? Cevap Facebook, Gmail, WhatsApp’tan bütün platformlara kadar hiçbir şey güvenli değildir. Güvenilirde değildir. Bu nedenle özel yazışmalarınızı bu platformlarda paylaşmamanız oldukça önemlidir. Eğer önemli bir kurumda çalışıyorsanız bunlara dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.