Bilgi
VPN Nedir? Ne İşe Yarar?
“Virtual Private Network (VPN)” başka bir ifade ile “Sanal Özel Ağ” aracılığı ile ağlara uzaktan bağlantı sağlanır. VPN sanal bir şekilde ağ bağlantısı oluşturduğu için ağa fiziksel olarak bağlantı sağlanmış gibi görünür. Virtual Private Network (VPN) ile internet üzerinden farklı bir ağa ile bağlantı kurulmasını sağlayan bağlantı yazılımıdır. VPN ile iletişim kurulan noktalar arasındaki bağlantı şifrelendiğinden herhangi bir şekilde ağ üzerinde bilgi paketleri ele geçirildiğinde bu bilgi paketlerinin kullanılabilmesi imkansızdır. VPN’in en önemli iki uygulaması OpenVPN ve IPsec’dir.
İki çeşit VPN bağlantısı söz konusudur bunlardan ilki uzaktan erişim VPN bir diğeri ise siteden siteye VPN’dir.
a- Uzaktan Erişim VPN: Uzaktan erişim VPN bağlantıları, evinde çalışan ya da seyahat esnasında ofisinde olamayan kullanıcıların İnternet üzerinden özel ağ üzerindeki sunucuya erişme imkânı sağlar. VPN, istemcisiyle uzaktan erişim sunucusu arasında noktadan noktaya bir bağlantıdır. Ayrıca veriler özel bir ağ üzerinden gönderiliyormuş gibi görünmektedir. Bu yüzden ortak ağın gerçek alt yapısı önemli değildir.
b- Siteden siteye VPN: Siteden siteye VPN bağlantıları farklı ofisler arasında veya farklı kuruluşlar arasında ortak bir ağ üzerinden güvenli bir şekilde iletişimi sağlamaz. VPN bağlantısı WAN (Wide Area Network) bağlantısı gibi çalışır. WAN bağlantısı şehirler, ülkeler gibi uzun mesafeler arasında iletişimi sağlayan ağ çeşididir. Ağlar, İnternet üzerinden verileri bir yönlendirici ile başka bir yönlendiriciye iletir. Yönlendicilere göre VPN bağlantısı, veri bağlantısı olarak işlev görmektedir. Siteden Siteye VPN bağlantısı özel bir ağın iki bölümünü birbirine bağlar.
VPN hizmetini kullanmak için farklı yöntemler vardır. Kimisi ücretli abonelik ile bilgisayara kurulan bir program aracılığıyla kullanıma imkan verirken, kimi hizmetler de İnternet üzerinden link bazında giriş için kullanılır.
VPN bağlantıları Kapsülleme, Kimlik doğrulama, Veri şifreleme özelliklerine sahiptir.