Bilgi

VGA, DVI ve HDMI Farkları Nelerdir?


Bu yazımızda VGA, DVI ve HDMI Farkları Nelerdir? Hangisinin Görüntü Kalitesi Daha İyidir? Sorularına yanıt vermeye çalışacağız. Detaylara girmeden önce basitçe VGA, DVI ve HDMI arasındaki farkı özetleyecek olursak;

  • VGA Kablosu: Analog görüntü taşır ancak ses taşımaz.
  • DVI Kablosu: Dijital görüntü taşır ancak ses taşımaz.
  • HDMI Kablosu: Dijital görüntü ve ses taşır.

Görüntü sistemlerinde henüz tam bir standarda geçilmediğinden dolayı günümüzde bir çok görüntü sisteminde (monitörler) VGA, DVI ve HDMI portlarını bir arada görebiliyoruz. Bu standartların uzunca bir süre hayatımızda yer edineceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Yukarıdaki kısa özetten de anlaşılacağı üzere HDMI Kablosunun diğer kablolardan farkı ses taşıma özelliğinin bulunması. Ancak bu durum çoğu zaman karşımıza ek maliyet olarak çıkabilmektedir. Günümüzde çoğu monitörde yerleşik ses sistemi bulunmadığından HDMI kablosunun çok üstünlüğü kalmıyor. Hatta monitörde ses sistemi bulunsa bile ses kalitesinin özellikle oyun veya müzik severler için yeterli olacağını düşünmüyorum.

Bir diğer fark dijital analog farkı. Normal bir kullanıcı için kablonun dijital veya analog olması çok önemli bir konu değil. Zaten bu durum öyle kolay fark edilecek bir olay olmadığını hatırlatalım. Şahsen VGA ile HDMI Kablosunu Asus VG245H 24″ Monitörde denedim. Aradaki farkı kesinlikle anlamıyorsunuz. Ancak yine de belirtelim dijital görüntü analog görüntüye göre daha kalitelidir. Bunu normal bir şekilde fark etmek biraz zordur.

Bir çok kişi VGA kablosunun devrinin kapandığını iddia ediyor. Ancak yeni nesil monitörlerin çoğunda halen VGA Portu yer alıyor. Bu nedenle uzun bir süre VGA kullanmaya devam edeceğiz.

Şimdi sizlere VGA, DVI ve HDMI hakkında biraz bilgi vermeye çalışalım.

VGA (Video Graphics Array)

Açılımı Video Graphics Array (Video Grafikleri Dizilimi) olan VGA 1987 yılında ortaya çıktı ve ilk defa 1988 yılında IBM tarafından piyasaya sürüldü. Bugün hala birçok bilgisayarda görebileceğiniz VGA girişi analog sinyallerle çalışır. VGA’nın kullandığı çok yüksek frekanslar sayesinde yüksek çözünürlüklere ulaşabilmektedir. Ancak videonun kalitesi ile kablonun kalitesi birbirine bağlı değerlerdir. Bir VGA konnektörü incelediğimizde 3 sıraya ayrılmış 15 adet pin içerir ve bir yamuk şekline sahiptir. VGA konnektöründe genellikle mavi renk sıklıkla kullanılmaktadır.

VGA standardı bir çok bilişim otoritesine göre günümüzde performans, kalite ve kolaylık bakımından yetersiz olduğu düşünülmektedir. Büyük bilgisayar şirketleri VGA standardını üretmeme planları üzerinde çalışmaya başlamıştır.

DVI (Digital Visual Interface)

Digital Visual Interface (DVI) LCD ve dijital projektörler gibi cihazlardaki görüntü kalitesinin artırılması için tasarlanmış bir standarttır. DVI ile sıkıştırılmamış dijital video verisinin taşınmasını amaçlamaktadır. VGA’nın haleflerinden biri olarak kabul edilen DVI artık bir çok bilgisayarda ve ekranda yerini almış durumda. VGA kadar adı duyulmamış olan DVI’nın farklı konnektörleri bulunuyor. Nadiren bulunan DVI-A konnektörü dışında tümü, sıkıştırılmamış dijital video ile çalışabiliyor. Bu ise görüntü kalitesinin kablonuzun kalitesine çok fazla bağlı olmadığı anlamına geliyor.

DVI, HDMI (High-Definition Multimedia Interface) ile kısmen uyumludur. Birden farklı çeşitleri bulunmaktadır. HDMI ile tek farkı DVI’ın ses taşımamasıdır.

  • DVI-D (Sadece Dijital)
  • DVI-A (Sadece Analog)
  • DVI-I (Entegre – Digital ve Analog)
  • M1-DA (Entegre – Digital, Analog ve USB)

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

HDMI’da (High Definition Multimedia Interface) DVI’in halefi olarak kabul edilen oldukça yeni bir teknolojidir. Genellikle yüksek çözünürlüklü televizyonlarda karşımıza çıkan HDMI, belki de bu yüzden hızla popülerlik kazandı. HDMI, küçük boyutu, yeni televizyonlarla uyumu nedeniyle giderek bilgisayarlarda daha çok rastlanır hale geldi.

HDMI 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına (bkzn: “HD Ready” LCD televizyon) bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

HDMI da DVI gibi sıkıştırılmamış veriyi dijital olarak aktarmak üzere tasarlanmıştır. Video sinyalinden öte, HDMI 8 kanal sıkıştırılmamış veya sıkıştırılmış dijital ses de taşıyabilir.

5 çeşit HDMI konnektör türü bulunmaktadır. En ünlü olan HDMI-A bugünkü cihazların çoğunda kullanılıyor.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı