Bilgi

Veri Depolama Birimleri


Harddisk(HDD), Solid State Disk (SSD), Flash Mellek, Micro SD(Hafıza Kartı), Bulut Depolama vb. depolama birimleri bunlardır.

Harddisk genelde bilgisayarların içinde bulunan iletişim sistemleri ve gerekli medya, arşiv vb. bulunduğu kısımdır. Harddiskin tarama hızı vardır. Ortalama bir harddiskin hızı 5400rpmdir. Daha gelişmiş harddisklerin hızı ise 7200rpmdir. Bu hızlar bilgiye erişim süresini gösterir. Harddiskin çalışma prensibi mekaniktir. Bu yüzden eski teknolojide sarsılmalardan etkilenir. Yeni teknolojide ise sarsıntıları apsorbe eder ve herhangi bir darbeden kolay etkilenmeyen harddiskler bulunur. Harddiskin hızına ve hafızasına göre fiyatı değişmektedir. Ünlü harddisk markaları arasında samsung, toshiba, sandisk vb. markalar bulunmaktadır.

SSD’ler harddisklerden farklı olarak çalışma prensibi dijital olmalarıdır. Bu sayede harddisklerden daha hızlı ve daha verimli çalışır. Ayrıca daha az yer kaplar. SSD’lerin genel olarak okuma yazma hızına göre ve hafızasına göre fiyatı belirlenir. Genelde oyuncular tercih eder (PC oyuncuları). Yeni teknolojisi oldukça pahalıdır.

Flash bellekler taşınabilir hafıza kartlarıdır. İçinde bulunduğu teknolojiye göre USB 2.0 veya USB 3.0 veriyi aktarıp hızı değişmektedir.

Mikro SD; fotoğraf, müzik, medya gibi belgeleri saklamamıza yarar. Genelde telefon ve fotoğraf makinelerinde kullanılır. Şu anda da en yüksek bellek miktarı 128 gb’dir.

Bulut depolama ise veriler internet üzerinden her saniye ulaşabileceğimizden sunucularda saklanır. Bu sunuculara girerken genelde mail ve şifre kullanılır. Sunucunun kullanmaya ayırdığı hafızaya göre fiyatı artmaktadır. Yedekleme açısından son derece kullanışlıdır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı