Uydu telefonu, Dünya’nın yörüngesinde bulunan iletişim amaçlı uyduları kullanarak bağlantı ve iletişim sağlayan bir çeşit mobil telefondur. Cep telefonları ile benzer şekilde hizmet verirler; konuşma, sms ve düşük bant internet hizmeti sağlarlar. Cep telefonlarından farklı olarak herhangi bir baz istasyonuna ihtiyaç duymadan doğrudan uydu ile bağlantı kurarlar.
Uydu telefonu üzerinden çağrı yaptığınızda veriler, en yakın uydu üzerinden aktarılır. Uydu telefonları genellikle dışarıdayken daha iyi çalışırlar. Veriler uyduya ulaştıktan sonra aradığınız kişinin telefonuna ulaştırılır. Uydu telefonu olmayan bir telefonu arıyorsanız çağrı, onu karşıdaki cihaza bağlayan, dünya üzerindeki mobil istasyon üzerinden yönlendirilir.
Uydu telefonlarının kapalı alanlardaki çekim gücü çok düşüktür. Bir bina içerisinde uydu telefonuyla sağlıklı bir görüşme yapmak için pencere önüne yönelmek veya çatıya çıkmak gerekebilir. Uydu telefonu almadan önce firmanın kapsama alanını öğrenerek ihtiyaca uygun bir telefon belirlemek gerekebilir. Bazı telefonlar tüm dünyayı, bazıları ise yalnızca belli bir kesimi kapsamaktadır.
Bir uydu telefonu, adından da anlaşılacağı üzere gibi yeryüzündeki standart telefonların kullandığı baz istasyonları yerine yörüngede bulunan uydulara bağlanır. Bir çağrı gerçekleştirmek için bazı uydu ağları mevcut ancak genellikle ikiye kısma ayrılırlar.
Sabit (Geosynchronous) Uydular: Sabit uydular, dünya yüzeyinden 30 bin km’ye kadar uzakta, tek bir noktada dururlar ve kapsama alanları oldukça geniştir. Bu ağlardaki gecikme, uyduların uzaklığı nedeniyle fark edilir derecededir. Sabit uydulara bağlanan telefonlar daha çok güce ihtiyaç duyar ve boyutları daha büyüktür.
Düşük Yörüngeli Uydular: Bu uydular yörüngenin etkisiyle dünyanın farklı bölümlerine doğru hareket ederler ve genellikle yeryüzünden 750-1500 km’ye kadar yukarıda uçarlar. Bu uyduların tüm dünyayı turlaması sadece 1 – 1,5 saat alır. Bu tür ağların uydu sayısı daha fazla olduğundan (Iridium’un 66 uydusu bulunuyor), kuzey ve güney kutuplarda daha iyi çekiş gücü sunarlar. Düşük yörüngeli ağlara erişim daha az güç gerektirdiğinden, bu tür ağlara bağlanan telefonlar normal telefonlardan biraz büyüktürler.
Uydu telefonları kullanılan şebeke sistemlerine göre farklı fiyat aralıklarına sahip. Genel fiyat aralığı ise 1000 ile 3000 Lira arasında değişiyor. Uydu telefonuyla görüşmek için sadece telefonu almak yetmiyor, aynı zamanda bu iletişim hizmeti sağlayan firmalara görüşme için de belirli bir miktar ücret ödemek gerekiyor. Uydu telefonlarında görüşmeler genellikle ön ödemeli olarak gerçekleştiriliyor. Standart cep telefonu tarifesine göre oldukça pahalı olan “bir dakika ücretlendirmesi” olduğunu da hatırlatalım.
Türkiye’de piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz bu uydu telefonlarının dinlenemediği veya dinlenmesinin oldukça zor olduğuna dair iddialar bulunuyor. Hatta ülkemizde uydu telefonu satmanın bir ön koşulu da, eğer bağlantı şifreli kuruluyor ise bu şifreleme algoritmasının detaylarını yani master key’ini satıcıların devlete bildirme zorunluluğu bulunuyor.
Kaynak:
- https://www.chip.com.tr/haber/uydu-telefonlari-yarar-nasil-calisir_52117.html
- https://www.tamindir.com/blog/uydu-telefonu-nedir-ve-nasil-calisir_17429/
- http://www.wiki-zero.co/