URL, Uniform Resource Locator açılımının kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı ise “Standart Kaynak Bulucu” demektir. İnternet dünyasında bir kaynağa rastgelen standart bir formata uygun bir karakter tertibidir. En basit hali ile internet adreslerinin ismidir. Bu adresler vasıtası ile aradığınız kaynakları buluruz. Herhangi bir evi, işyerini nasıl adresi ile arayıp nasıl buluyorsak internet sitelerini de bu adresleri ile arayıp buluruz. Her internet sayfası sadece kendine ait bir URL’ye sahiptir. Örneğin: https://www.tech-worm.com/
URL’ler, bilgisayarların sunucularla iletişim kurabilmek için kullandıkları sayıları (IP Adreslerini) değiştirir ve insanların okuyabilmesi için birer metin haline getirir. Kısaca örnek vermek gerekirse bu web sitesinin adresi normalde https://79.137.19.12/‘dir. Ancak insanlar tüm internet sitelerinin adreslerinin adreslerini bu şekilde hafızasında tutamayacağından https://www.tech-worm.com/ şeklinde eşleştirme yapılmıştır. Yani siz googleden doğrudan veya tarayıcıya www.tech-worm.com yazdığınızda 79.137.19.12 IP numarasına gitmiş oluyorsunuz. Bu IP numarasının sahip olduğu sunucu aynı zamanda bu sitenin içerisinde yer alan tüm verilerin (fotoğraf, resim, belge, dosya vs.) olduğu sunucu oluyor. Bu eşleştirme işlemlerini ise küresel çapta yetkili firmalar gerçekleştiriyor.
URL 1994 yılında Tim Berners-Lee tarafından oluşturulmuştur. URL formatı, UNIX dosya yol referansları esasına dayanır. Slash (/) işareti klasör veya indeksleri, dosya veya kaynakları ayırmakta kullanılır. Dosya formatları nokta son ekleri kullanılarak sınıflandırılabilirler.
Bu sayfayı incelediğimizde URL’sinin 5 bölümden oluştuğunu göreceksiniz.
https://www.tech-worm.com/url-nedir-url-nasil-kullanilir
- Protokol (Hyper Text Transfer): https://
- Subdomain/Alt Domain: www (World Wide Web)
- Alan Adı/Domain Name: tech-worm
- TLD (Top Level Domain): .com
- Sayfanın Yolu: url-nedir-url-nasil-kullanilir
Baştaki https:// bize bunun World Wide Web‘de yer alan bir HyperText dosyası olduğunu söyler. www.tech-worm.com alan adının sonundaki .com, bu sitenin iletişim kategorisinde bir site olduğunu gösterir. Burada .com, .net gibi sonla biten web sitelerini herkes rahatlıkla satın alabilir. Ancak mil, pol, gov, edu ile biten web sitelerini almak için yetkili bir konumda olmanız gerekiyor. (Ayrıca bazı adreslerin sonunda tr, uk, jp gibi ülke kodları da görebilirsiniz.)
- .gov (Goverment): Hükümet kuruluşları
- .edu (Education): Eğitim kurumları (üniversiteler gibi)
- .org (Organization): Ticari olmayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlar
- .com (Commercial): Ticari kuruluşlar
- .mil (Military) : Askeri kuruluşlar
- .net (Network): Servis Sunucuları (Internet Servis Sağlayıcıları gibi)
- .ac (Academic): Akademik kuruluşlar (bazı ülkelerde edu yerine kullanılmaktadır)
- .int (İnternational): Uluslararası organizasyonlar, kuruluşlar.
- .pol (Police): Emniyete bağlı kurum ve kuruluşlar.