Ultrabook, ilk kez Intel firmasının oluşturmuş olduğu notebook türüdür. Intel’in oluşturmuş olduğu bu konsept çeşitli kurallara dayanmaktadır. Intel’in ikinci nesil core işlemcilerinin kullanılmasını zorunlu kıldığı ultrabooklar daha yüksek performans ve uzun süreli pil ömrü sunmaktadır.
Ayrıca ultrabooklar incelik bakımından belirli standartlara oturtulmuştur. Yine ultrabooklarda olması gereken kurallardan biri de, SSD depolama birimlerinin kullanılmasıdır. Hızlı açılma süreleri ultrabook standartları arasında yer almaktadır. Bu konsept oluşturulurken fiyatların 1000 dolar altında olması planlanırken piyasadaki birçok ultrabook bu sınırın üstüne çıkmıştır. Yine de yeni gelecek ultrabook modellerinde bu fiyat altında ürünler beklenmektedir.
Ultrabook’lar, birçok analiste göre Macbook Air’in görünüşünü taklit etmek, aynı zamanda ARM tabanlı tabletlerle yarışmak üzere meydana getirilmiştir. Intel’in Sandy Bridge işlemcileri kullanılır. Optik sürücüleri bulunmaz. Kasalarının farklı noktalarda geçmemesi gereken bir kalınlık sınırı vardır. Ultrabook modellerinin bir kısmının ekranı dokunmatik olma özelliğine sahiptir. Bazı modellerde ise bu ekran çıkıp aynı zamanda tablet bilgisayar olarak kullanılabilmektedir.
Ultrabook’lar şu an ince ve hafif bir Windows bilgisayarı isteyenlere yönelik üretilmekte. Taşınabilirlik için bazı portlardan vazgeçmeyi göze alıyorsanız ve MacBook Air‘i seviyor ancak Windows’lu bir dizüstü istiyorsanız, ultrabook’lar size göre olabilir. MacBook Air’in ince dizüstü bilgisayarı MacBook Air’in de Windows çalıştırmanıza izin verdiğini hatırlatalım.
Intel, ultrabook’lar için 1.000 dolar sınırını getirse de özelliklerine göre 2000 doların üzerinde bir ultrabook bulmanız da mümkün. 2016’nın sonlarına doğru fiyatların düşmesi ve tüm dizüstülerin ultrabook’lara benzer bir hale gelmesi bekleniyor.