Bilgi

Türkiye’de Whatsapp Kullanımında Yaşanan Değişiklikler

Tarih |

Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan anlık sohbet uygulaması olan Whatsapp’ta bir yenilik yaşanıyor. Ancak bu yenilik kullanıcıların hoşlanmadığı ve onları kızdıracak türde bir durum. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler de Facebook ile verileri paylaşmak zorunlu olacak. Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde ise bu durum kullanıcılar için zorunlu değildir. Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkede kullanıcılar Whatsapp’ı kullanmaya devam edebilmek için Kabul Et tuşuna basmak durumunda bırakılmıştır.

Whatsapp, kullanıcılarına koşulları ve gizlilik ilkesini bulunduran bir metin yolladı. Bu metnin içerisinde “Whatsapp hizmeti ve verilerinizi nasıl işlediğimiz, işletmelerin, Whatsapp sohbetlerini saklamak ve yönetmek için Facebook tarafından barındırılan hizmetleri nasıl kullandığı, Facebook şirket ürünlerinde entegrasyonlar sunmak için Facebook ile nasıl çalıştığımız” konuları hakkında pek çok bilgi yer aldığı gözetilmiştir.

Whatsapp kullanıcıları “Kabul Et” kısmına bastıklarında 8 Şubat tarihinde başlayacak olan yeni sistemi, yeni gizlilik ilkesi ve koşulları kabul etmiş olacaklardır. Kullanıcıların bilgisine aktarılan bu metinde Whatsapp uygulamasını kullanabilmek için bu koşulların kabul edileceği aksi takdirde Whatsapp’ı kullanamayacakları belirtilmiştir. Kısacası kabul etmez iseniz Whatsapp’ı artık kullanamayacağınız için silmek durumunda kalıyorsunuz.

Türkiye’de ki kullanıcılar bu şartları kabul etmek zorunda ancak Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşlarında bu zorunluluk bulunmamaktadır. Şartlar kabul edildiğinde ise elde edilen veriler Facebook’un şirketleriyle reklam vb. amaçlarla paylaşılacaktır. Sadece Avrupa Birliği vatandaşları bu zorunluluktan muaf olduğu için Avrupa’da Avrupa Birliği üyesi olmayan tüm ülkeler kullanmaya devam etmek istiyor ise 8 Şubata kadar bu şartları kabul etmek zorundadır.

Facebook şirketlerinin bir parçası olan Whatsapp’ta kullanıcılara sunulan bilgilerde Facebook şirketlerinin bir parçası olduğunu vurgulamıştır. Whatsapp’ın diğer Facebook şirketlerinden bilgi aldığı ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunduğunu dile getirmektedir.

Whatsapp‘ın kullanıcılarından topladığı bilgiler, mesajlar, bağlantılar, kayıt bilgileri, güvenlik, emniyet ve Facebook şirketlerindeki iletişimler için kullanır vaziyettedir. 2014 yılında Facebook tarafından satın alınmıştır Whatsapp.

Facebook sahibi Mark Zuckerberg, Facebook aracılığı ile bazı verilerimize ulaşabiliyor ve bu şekilde ilgi alanlarımıza göre reklamlar karşımıza çıkıyor. Ancak artık daha özel bilgilere erişilerek bu bilgiler diğer şirketler ile paylaşılacak. Verileriniz, devlete veya şirketlere satılarak yeni bir gelir kaynağı elde edilecek. Bilgilerimiz dahilinde karşımıza reklamlar çıkıyor. Nerede yaşadığımız, eğitim bilgilerimiz gibi konular dahilinde bilgiler zaten yer alıyor ve bunlara erişilebiliyor ya da beğendiğimiz bir eşyaya baktığımızda karşımıza onunla ilgili onlarca reklam çıkıyor. Ancak bu durum artık piyasa için yetersiz kalmış durumdadır. Daha özel bilgilere ulaşılamıyordu. En sevilen ürünler, markalar, yapılan alışverişler ancak girdiğimiz siteler üzerinden tahminde bulunarak karşımıza çıkıyordu. Bu durum piyasaya yetersiz gelmeye başlamıştı. İşte bu durum yüzünden artık Whatsapp’ta yazışmalarımızda nelere ihtiyaç duyduğumuz öğrenilip bu tarz reklamlar karşımıza çıkacaktır. Yanı Whatsapp yazışmalarımızdaki konular Facebook’a ve İnstagrama aktarılıp orada karşımıza bu konular ile alakalı reklamlar sunulacaktır. Vatandaşlar ise bu durumdan memnun değil ve artık Whatsapp kullanmayacağını dile getiriyor.

Kullanıcılar artık Telegram ve Signal gibi diğer uygulamalara geçeceğini belirtmektedir. Bu uygulamalar ise şu ana kadar devlet ve şirketler ile bilgilerimizi paylaşmamıştır. Mesajlarınızı istediğiniz zaman silme seçeneği sunuyor. Whatsapp‘ın ise ya sil ya kabul et olarak sunulan bu tavrı vazgeçilmezlikten ve alışkanlıktan dolayı kaynaklandığı  düşünülüyor. Artık Telegram ve Signal son günlerde yoğun bir kullanıcıya ulaşmaktadır. Ancak uygulamaların bu duruma hazır olması gerek çünkü alt yapısı güçlü olmayan uygulama rağbet göremez. (AŞ)

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version