Bilgi
Türk Kültürünün En Güzel Mirası: Türk Kahvesi
Harika kokusu ve dillerden düşmeyen bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır cümlesiyle güzel kokulu bol sohbetli anlarımıza tabi ki Türk kahvesi eşlik ediyor. İsterseniz yemeğin üzerine isterseniz de sabah kendinize gelmek için bol köpüklü bir Türk kahvesini tercih edebilirsiniz. Yarım aşırı aşkın bir tarihi var ve sunumu sayesinde görsel bir şölen yaşayabilirsiniz.
Türk kahvesinin özel pişirme süreci ve taşıdığı köklü kültürel tarihi nedeniyle 2013 yılında UNESCO’nun Kültürel Miras Listesi’ne yazılmaya layık görüldü. Gelenek, misafirperverliğin ve dostluğun bir sembolü olarak da kabul görmüştür. Bunun nedeni hem dostluk kavramı için önemli bir simge olarak görülmesi hem de bu simgenin gelenek ve göreneklerimize yansımasıdır. O kadar geniş bir yelpazesi var ki Türk kahvesinin kız isteme merasiminden tutun da falcılığa kadar yer tutuyor hayatımızda.
Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?
Evimizde de harika kahve lezzetini elde edebiliriz. Bol köpük elde etmek bazen zor olsa da hem sağlıklı hem de biraz hileli bir tarifi sizinle paylaşacağım.
1 kişilik kahve için ihtiyacınız olan tek şey kahve ve maden suyu. Tabii şeker sevenler için farklı tatlandırıcılar da kullanılabilir. Bu sayede hem bol köpük elde edeceksiniz hem de Türk kahvesinin yararlarına bir yarar da siz ekleyeceksiniz. Bir diğer önemli nokta kısık ateşte pişirmeniz olacak. Köpük oluşmaya başladıkça alı fincana koyabilirsiniz. Cezveyi tekrar kısık ateşe koyduğunuzda bir daha köpürünce hemen ocağın altını kapatın ve kahve keyfinizin tadını çıkarmaya bakın.
Faydaları
Sabahları içeceğiniz bir fincan Türk kahvesi, gün içinde size enerji ve zindelik olarak geri dönüyor. Depresyon stres, üzüntü, bunalım ve kaygı bozukluklarına iyi geldiği defalarca araştırmalarda yer almış.Bununla beraber kalp sağlığı başta olmak üzere kanser, cilt sağlığı gibi sorunları giderme özelliği var. Bu kadar faydayı sıralamışken çok da fazla içip abartmamak gerekiyor. En ideali günde 2 fincan içmek. En güzeli de sade içmek. Çünkü bir fincan sade Türk kahvesinin içerisinde 7 kcal kalori ,orta şekerli Türk kahvesi içerisinde 17 kcal kalori, şekerli Türk kahvesinde ise 42kcal kalori bulunmaktadır. Tabii seçim yine de size kalmış. Dokuz biyoaktif amin ve beş mineralin yanı sıra pH, renk, içindeki özellikleri, farklı markaları kapsayan öğütülmüş Türk kahveleri bilimsel olarak bir sürü araştırmanın konusu olmuş.
Sonsöz
Markası ne olursa olsun, sunum şekli ne olursa olsun, faydaları uzun bir liste olan Türk kahvesine her geçen gün yeni bir fayda ekleniyor. Yurtdışında hem sağlık açısından faydaları inceleniyor hem de tarihi, kültürel miras olması açısından araştırılıyor. Kendi kültürel mirasımız biraz daha ilgiyi hakkediyor olsa gerek. İçilmeli ve daha da yaygınlaşmalı.