Bilgi

Tüm Zamanların En Büyük 10 Dehası

Tarih |

Bu liste, fikirlerinin gücünü ve dünya üzerindeki etkilerini temsil edecek şekilde sıralanmış, çeşitli disiplinlerdeki en etkili düşünürleri temsil etmektedir. Tüm zamanların en büyük 10 dehası en bilge erkekler ve kadınlar arasında en iyi filozoflar, fizikçiler, ünlü şairler, düşünürler, öğretmenler, fizyologlar, sanatçılar, mucitler, mühendisler, dünyanın en yeri doldurulamaz CEO’ları, ekonomistler ve politikacılar ve yetenekleri birçok çalışma alanına yayılmış olanlar yer alır.

Bu liste tarihi bir perspektiftir. Bu nedenle bu listeye dahil olan en büyük düşünürler birçok farklı çağdan geliyor. 21. yüzyılın en büyük zihinleri uzak geçmişteki büyük dâhilerden oldukça farklı olabilir, ancak her insan yaşadığı zaman bağlamında değerlendirilmelidir. Örneğin, 2013’te yeni bir telefon türü icat etmek, kişiyi “tüm zamanların en parlak zekâsı” olarak nitelendirmezdi. Ancak 1876’da Alexander Graham Bell telefonun patentini ilk aldığında, o bir dâhiydi.

Madam Curie

Marie Curie, Polonya’da doğmuştur. Fizikçi, kimyager, mucit ve hayırsever olarak tarihe geçmiştir. Ailesi, kendi topraklarındaki Rus kontrolünden kaçmak için Fransa’ya taşındı. Yaşamı boyunca büyük başarılar elde etti. En çok ön plana çıkan çalışmaları radyum ve polonyum keşfiydi.

Madame Curie başlangıçta “radyoaktivite” ifadesini ortaya attı. Bunu kanser için olası bir tedavi olarak devam ettirdi. Ayrıca fizik ve radyoaktivite alanındaki çalışmalarıyla Nobel Ödülü’nü kazandı. Bu başarıyı gösteren ilk kadındı. İkinci Nobel’ini kimyadaki çalışmasıyla almıştır.

Michelangelo

Michelangelo, Rönesans döneminde yaşamıştır. Heykeltıraş, ressam, mimar, şair ve mühendisti. Yaptığı eserler, Batı sanatının gelişiminde muazzam bir etki oluşturmuştur. Pek çok tüm zamanların en büyük dehaları gibi onun da başarıları sayısızdı. Pieta ve David olarak bilinen eserleriyle tarihe geçmiştir.

Arşimet

Syracuse Arşimet, eski bir Yunan matematikçiydi. Aynı zamanda fizikçi, mühendis, mucit ve astronom olarak da bilinmekteydi. Hayatının çok az detayı bilinmektedir. Hala klasik antik çağın önde gelen bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir. Arşimet, fiziksel dünyayı tanımlamak için uygulamalı matematiği kullanmıştır. Bunu yapan ilk kişiydi. Günümüzde çok ağır nesneleri daha küçük kuvvetlerle hareket ettirmemizi sağlayan kaldıraç ve makaraların yasalarını keşfetti. Ayrıca devasa metal gemilerin okyanuslarda yüzmesine imkân veren kaldırma yasasını da keşfetti. Arşimet matematikte üsleri kullanan ilk kişi oldu.

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, klasik çağın öne çıkan bestecisiydi. En erken çocukluğundan itibaren inanılmaz bir yetenek gösterdi. Beş yaşında klavye ve keman konusunda oldukça yetkinliğe ulaştı. İnanılmaz bir şekilde sekiz yaşında ilk senfonisini yazdı. 600’den fazla farklı eser besteledi. Bunların arasında senfoniler, konçertolar ve operalar vardı. Bu eserler genellikle kendi alanlarında zirve olarak görülür. Bu büyük başarılara, sadece 35 yıllık kısa ömrü içinde ulaştı. Böbrek yetmezliğinden erken bir yaşta öldü. Uzun bir ömür yaşasaydı dünya ile daha kaç eser paylaşacağını bilemiyoruz.

Nikola Tesla

Nikola Tesla, Sırp Amerikalı bir mucit olarak tanınır. Makine mühendisi, elektrik mühendisi, fizikçi ve fütüristti. Modern alternatif akım elektrik besleme sistemi tasarımı ile tarihe geçmiştir. Tesla, New York’ta Thomas Edison için çalışmak üzere 1884’te Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmiştir. Bundan önce iletişim ve elektrik mühendisliği alanında çalışmıştır. 26 farklı ülkede kendi adına 300’e yakın patente sahiptir. Tesla, ayrıca ilk uzaktan kumandayı ve röntgeni bulan kişidir. İlk hidroelektrik santralinin kurulmasına da katkı sağlamıştır.

Aristoteles (Aristo)

Aristo, Makedonya’da dünyaya gelmiş Yunan filozof ve bilim insanıydı. 18 yaşına ulaştığında Atina bulunan Platon Akademisi‘ne dahil oldu. Orada 37 yaşına gelene dek çalıştı. Yazıları ilk kapsamlı Batı felsefesi sistemine yol açtı. Birçok uzman, Aristoteles’in dünyadaki bilinen tüm olası alanları bilen son kişi olduğu konusunda hemfikirdir. Pek çok konudaki katkıları, Aristoteles’i tüm zamanların en zekileri içinden biri yapmıştır.

Galileo Galilei

Galileo, Rönesans sırasında Bilimsel Devrim‘de önde gelen isimlerdendi. Fizikçi, matematikçi, mühendis, gökbilimci ve filozoftu. Başarıları oldukça fazlaydı. Başlangıç ​​olarak, Venüs hakkındaki gözlemleri ses getirdi. Güneş’in dünyanın merkezi olmadığını evrenin merkezi olduğunu kanıtladı. Ayrıca Jüpiter’in dört büyük uydusunu buldu. Galileo, daha hassas ölçüm yapan askeri pusula icat etti.

Isaac Newton

İngiltere’de doğan Sir Isaac Newton, tüm zamanların on dehası içinden biri olarak kabul edilen bir fizikçi ve matematikçiydi. Principia adlı kitabının klasik mekaniğin temellerini atığı kabul edilir.

Cebirin çözemediği bilim, ekonomi ve mühendislik problemlerinin çoğunu çözebilecek hesabı keşfetmiştir. Newton ayrıca optik alanında yeni bir çağ başlatan çalışmalar yaptı. Yansıtıcı teleskopu keşfederek bir prizma kullanarak ışık ışınlarını renklere indiren ilk kişi oldu.

Albert Einstein

Albert Einstein, Almanya doğumlu bir teorik fizikçiydi. 1905’te yayımlanan Annus Mirabilis kağıtları, modern fiziğin temelini oluşturdu. Çalışmaları, atom teorisi ile birlikte atomların ve moleküllerin varlığının bilimsel kanıtlarını sağladı. Ayrıca moleküllerin boyutunu belirledi.  Avogadro’nun sayısını doğruladı.

Einstein, görelilik teorisini ve özel görelilik teorisini önerdi. Ünlü denklemi aracılığıyla kütle-enerji denkliğini meydana getirdi. Albert Einstein, 1921’de Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

Leonardo De Vinci

Leonardo da Vinci, İtalyan Rönesans’ının önde gelen figürüydü. Tarihte Da Vinci’den daha geniş bir yelpazede daha fazla uzmanlığa sahip başka birini bulmak zordur. Sayısız icat ve keşifle tanınır. Örneğin, hayata geçirilmeden 400 yıl önce bir tank tasarladı. Leonardo’nun robotu olarak bilinen mekanik şövalyeyi oluşturdu. Günümüz dalgıç giysisine bir öncü tasarladı.

Anatomide Da Vinci, insan vücudu üzerinde şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı çalışmayı gerçekleştirdi. 20. yüzyıldan önce, çalışması anatomi alanında birçok keşfe yol açtığı için tüm zamanların en büyük 10 dehası içinde yer aldı. Sanatta Da Vinci, tüm zamanların en büyük ressamlarından olarak görüldü. Mona Lisa adı verilen tarihin belki de en bilinen tablosunu yaptı.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version