Kanunu bilmemekten veya eksik bilmekten dolayı muhattap olduğumuz kişi ne anlatırsa ona inanırız. Aldığınız herhangi bir elektronik eşya (laptop, televizyon, bilgisayar, tablet gibi) ölü piksel sorunu ortaya çıktığında ürünü aldığımız gibi aldığımız yere götürürüz. Derdimizi anlatmaya kalkmadan karşımızdaki kişi profesyonelce birkaç cümle ile kader deyip talebimizden vazgeçebiliyoruz. Oysaki durum bu değil Tüketici Koruma Kanununda gayet net anlatmış. Her ne kadar ölü piksel terimi geçmese de piksel sorunu varsa değişim söz konusu. Hadi gelin kanun maddesine bir bakalım.
Diyor ki Tüketici Koruma Kanunu:
“Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.”
“Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.”
Aynı kanun bu durumda tüketici;
- Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
- Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
- Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
- İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme, seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
Gayet net değil mi? Eğer aldığınız üründe böyle bir şey varsa bu sayılan maddeleri okuyabilirsiniz. Umarım doğru yola döner 😀