Trojan bilgisayar kullanan çoçuk, yetişkin bireylerin haberi olmadan bilgisayarlarla-rımıza bulaşırlar. Halk arasında Truva atı olarak bilinen trojanlar çok çeşitli yollarla bilgisa-yarlarımaıza girerler. Yararlı gibi görünen kötücül bilgisayar yazılımlarıdır. Trojan bulaşan bilgisayarlar zombi bil-gisayar diyede tabir edilebilir. Bu tür bilgisarlar sahibinin isteğinin dışında kötü amaçlar için kullanılabilir.
Antik Yunanda Truva şehrini uzun süre boyunca kuşatmalarına rağmen şehri ele geçi-remedikleri için içine askerlerin saklandığı dev boyda bir atı armağan olarak kalenin içerisine sokarak ve gece geç vakitte at içinde saklanan askerlerin kalenin kapılarını içerden açarak şe-hirin ele geçirilmesini sağladıkları bilinmektedir. Gizleme hilesini kullanan kötücül yazılımlar bu efsanenin ismi ile anılmaktadır. Truva atları virüsler gibi kendi kendine çoğalamayan yazı-lım türleridir. Trojan virüsünü kullanan kişilerin amacıkarşı tarafın bilgisayarına girerek yap-tıklarına ulaşmasını sağlar.
Trojanlar çok çeşitli şekillerde bilgisayarlara bulaşabilirler.Truva atı resim gibi mater-yerlerle birleştirilip kullanıcıya normalde bir resim dosyası gibi gözüken ama aslında bir tro-jan yazılımı olan resimleri göndererek kullanıcıları yanıltabilmektedirler. Bu yalana kapılma-mamız için tanımadığınız 3. kişilerden aldığınız dosyaları açmadan önce uzantılarını kontrol ediniz. Soru cevap şeklinde Truva atının ne işe yaradığından bahsedecek olursak;
1) Trojanlar ne işe yarar? Bilgisayarı zombi bilgisayar yaparak dosyalarımıza ulaşabi-lirler. Banka bilgilerimizi çalmak için, önemli bilgilerinizi çalmak için, önemli iş görüşmeleri-nizi izleyebilir ve kayıt altına alabilirler,bilgisayardaki özel fotolarınıza ulaşabilirler.Bundan dolayı bilgisayar kullanırken daha duyarlı olmamız güncel virüs programlarını kullanmamız ve bilgisayarda sakladığımız verilerin her an başkasının eline geçebileceğini düşünerek hare-ket etmeliyiz.
2) Trojan hangi yollarla bilgisayarınıza bulaşabilir? E-posta yoluyla, İnternet siteleri aracılığıyla, illegal yazılımları aracılığıyla,yasadışı oyunlar aracılığıyla,yasadışı yazılım kırma araçlarıyla bilgisayarlarımıza bulaşabilirler.
3) Trojanların bilgisayarımıza bulaşmalarını nasıl engelleyebiliriz? Öncelikle antivi-rüs programınızı legal yollardan edinmelisiniz.Antivirüsünüzü devamlı güncel tutmalısınız. Bilgisayarınıza illegal yazılımlar yüklemeyiniz. E-posta ile gelen her linke tıklamayanız.Deep freeze benzeri yazılımlar kullanarakta kendinize tam koruma sağlamış olursunuz. İmzasız sürücüler yüklemeyeniz. Başkalarından aldığınız Resim vb. gibi dosyaları çalıştırmadan önce bu dosyanın uzantılarını kontrol ediniz. Bilgisayarınızdaki geçmiş klasörlerini temizleyiniz.
Son olarak bütün aldığımız önlemlere rağmen trojan bilgisayarıma bulaşırsa nasıl bun-dan kurtulabiliriz.Bilgisayarınıza hangi trojan’ın bulaşmasına bağlı olarak temizleme işlemle-ride farklı olmaktadır. Trojan’ı temizlemek çok kolay olmamaktadır. Acemi kullacılar içi en garantili temizleme yöntemi disk’e format atmaktır. Profesyonel kullanıcılar için ise öncelikle bilgisayar güvenli modda başlatılmalı ve trojan temizleyici yazılımlarla trojan temizlenip bil-gisayarın kararlılığı denetlenmelidir.
Telefonlarımızıda kullanırken dikkatli olamalıyız.Truva atları mobil iletişim cihazları-mızada çok kolay bir şekilde bulaşabilmektedirler.Halk arasında bütür kullanıma hizmet eden casus yazılımlara maskeli truva atı denilmektedir. Bunlar ise akıllı cep telefonlarımızı hedef almamaktadır.
Akıllı telefonlarımıza mobil uygulmalar aracılığı ile bulaşıp telefonomuzdaki tüm kişi listesine,özel aile fotograflarımıza ulaşabilirler. Telefonlarımızıda kullanırken yukarıda bilgi-sayar kullanırken dikkat etmemiz gerekenleri bahsettigimiz noktaların birçoğu geçerlidir.