Bilgi

Toner Nedir? Ne İşe Yarar?


Lazer Yazıcılar da kurutulmuş toz halindeki mürekkebin muhafaza edildiği parçalara Toner denmektedir. İlk zamanlarda toner için karbon kullanılmaktaydı ancak daha sonra polimer maddesi eklenmeye başlandı.

Toner tozları yazıcı içerisinde tamburun elektrostatik yük ile yüklenmesi ve ardından kağıt üzerinde 180-200 derece arasında ısıtılarak yapıştırılması işlemine dayanır.  Tonerlerin üretildiği bazı renklere örnek olarak; Sarı, Siyah, Macenta ve Mavi verilebilir.

tone renkleri

Toner tozlarının birçok farklı çeşidi vardır. Toner tozlarının şekil itibariyle boyutları 8 ile 10 micrometre arasında değişmektedir. Toner tozları bir süre havada asılı kaldıktan sonra bulunduğu ortamdaki zemine inmektedir. Toner tozları ile sürekli ilgilenmesi gereken bir kişinin veya dolaylı yoldan toner tozları ile muhatap olan bir kişinin sürekli solunumu halinde sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Soğuk su haricindeki bir ısıda su ile yıkanırsa kıyafetlerden tonerin çıkması imkânsız hale gelebilir. Çünkü; tonerlerin sıvılarla birleştiği ısı ve sıcaklıkta eriyerek o bölgeye yapışmaya sebep olmaktadır. Veya bir diğer örnek olarak gözlerimiz ile tonerin temas etmesi durumunda, gözlerimizi sürekli açık tutmaya çalışarak 10 dk. – 15 dk. süresince yıkanması çok önemlidir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı