Bu yazımızda Tepki Süresi (Response Time) Nedir? Tepki Süresi (Response Time) Kaç Olmalıdır? Sorularına yanıt vermeye çalışacağız. Tepki Süresi bir pikselin parlaklığını veya rengini bir seviye değiştirebilmek için gerekli olan minimum süredir. Başka bir ifade ile bir pikselin istenen rengi alması için geçen süre onun tepki süresidir. Milisaniye cinsinden ölçülen bu değerin düşük olması, alınacak monitörün daha iyi olduğunu gösterir.
Bu süre hareketli görüntü oynatan (video veya animasyon) monitörlerde (LCD, LED v.s) büyük önem taşımaktadır. Ekranlardan bu sürenin daha az olması istenir. Tepki süresi hızlı değişen video ve oyun sahnelerinde hayalet görüntülerin oluşmaması için önemli bir faktördür. Daha net ve kaliteli görüntüler elde etmek için düşük tepki süresine sahip LCD/LED Monitörler alınması gerekir. (Genellikle 5 ms ve altında tercih edilmelidir)
Plazma Ekranlarda hareketli sahnelerde anlık resim yenileme ve tepki süresiyle LED ve LCD Tv’lerden 1000 kat daha hızlıdır.
Tepkime hızı çok yüksek olduğunda, Ghosting dediğimiz hayaletlenme olayı oluşur. Kısaca piksellerin değişimi esnasında arkasında iz bırakır. Input Lag olayında Türkçeye gelen görüntü ile gerçekte olan görüntünün farkı diye anlamlandırabiliriz. Bu olayda gerçek görüntü kaçırma diyebiliriz. Ve son olarak Motion Blur dediğimiz hareket bulanıklığı meydana gelebilir.