TDI (Turbosarj Direkt Enjeksiyon), VAG (Volkswagen Group) ‘un kullandığı tüm atmosferik olmayan dizel motorlar için kullanılan bir kısaltmadır. Turbo şarj sistemine sahip olan bu motorlar, dünyada ki ilk seri üretim turbo dizel motor olma özelliğini taşırlar. Dünyada düşük yakıt tüketimi ve uzun kilometre dayanıklılığı ile nam salmışlardır. TDI motor direkt yakıt enjeksiyon sistemi ve silindir kontrol sistemlerine sahiptir. TDI’ın açılımı ise Turbocharged Direct Injection’dır. Volkswagen grubu bu motor tipini Audi, Skoda, Porsche, Seat ve Volkswagen otomobillerinde kullanmaktadır. Ayrıca bunlar dışında hafif ticari, ticari, deniz araçları ve yolcu otomobillerinde de kullanılmaktadır. Motora direkt yakıt püskürtme teknolojisini kullanır, ayrıca intercooler’a da sahiptir. Bu sistemler sayesinde düşük devirlerde dahi yüksek güç almanıza olanak sağlar. En küçük hacimli TDI motor 2 silindirli 0.8 litredir. En büyüğü ise 12 silindirli 6.0 litredir. TDI motorları ayrıca bazı Land Rover otomobillerinde de bulunmaktadır. İlk olarak Audi tarafından 1989 yılında 5 silindirli 2.5 litre hacimli olarak piyasaya çıkmıştır. TDI motorun ilk kullanıldığı otomobil AUDI 100‘dür. 2007 yılında DSG şanzıman ile buluşan TDI motor, günümüzde otomatik ve manuel seçeneklerinde alınabilir.
TDI (Turbocharged Direct Injection) yazısındaki kırmızı harfler motorun gücünü göstermektedir. Bütün harfler kırmızı ile yazılmışsa en güçlü motoru, bütün harfler gri ile yazılmışsa en güçsüz motoru göstermektedir. Buradaki güç, beygir ve tork miktarı demektir. Audi yeni RS konseptinde TDI motorlara da yer vermiştir. Yeni nesil TDI motorlarda Bi-Turbo uygulaması yapılmaktadır. Bunun anlamı motoru besleyen iki adet turbo olması demektir. Volkswagen bu motorlara BiTDI demektedir. TDI motora sahip olan araçlarda quattro ve all-road uygulamaları mevcuttur. Bunlar VAG grubunun dört çeker otomobillerine verdiği isimlerdir.
Modern, yüksek basınçlı ve sessiz Commonrail Dizel Enjeksiyon sistemine sahip bu motorlarda yakıt, tek bir yüksek basınç yakıt pompası tarafından hatta verilir. Ortak hatta bulunan bu yüksek basınçlı dizel yakıtı, elektronik motor kontrol ünitesince sıradaki silindirlere, piezzo enjektörler tarafından püskürtülür.
Sistemin üstünlüğü, birden falza öncül, bir ana ve birden fazla ardıl enjeksiyonu tek bir ateşleme sekansında gerçekleştirebilmesidir. Bu sayede, yüksek sıcaklığa sahip sıkıştırılmış havanın içine küçük enjeksiyonlar yapılarak sessiz ön yanmalar yaratılabilmekte ve ana enjeksiyonun yaratacağı gürültü azaltılabilmektedir. Ardıl enjeksiyon ise yanma zamanından sonra silindirde bulunan egzoz gazına yapılmakta ve böylece yanmamış gazların da yanması sağlanarak emisyon değerlerinde düşüş sağlanmaktadır.
Dizel direkt enjeksiyonunda yakıt doğrudan yanma odasına püskürtülür. Günümüzdeki en yüksek etki derecesine sahip ve en verimli dizel motor tipi direkt enjeksiyonlu motordur.
- 1.2 TDI 60 hp,
- 1.4 TDI 70-75-80-90 hp,
- 1.6 TDI 90-105,
- 1.9 TDI 86-105-130-160(cupra r) hp,
- 2.0 TDI 102-136-140-143-170-180 hp, 190 hp, 240 hp
- 2.5 TDI 109-130-163-174 hp,
- 3.0 TDI 240 hp, 272 hp, 320 hp
- 5.0 TDI 313 hp ve
- 6.0 TDI 500 hp motorlara sahiptir.
Kaynak:
- http://binekarac.vw.com.tr/vwsozluk/ShowComponent.aspx?ComponentID=17702
- http://www.otomovi.com/tdi-motorlar-hakkinda-her-sey/