SSD Diskler hayatımızda yer edinmeye başladıkça karşımızda bir çok kavram çıkmaya başladı. Aslında SSD’lerle birlikte bazı kavramların ne kadar önemli olduklarını anlama başladık. Bu kavramlardan bir tanesi kuşkusuz TBW (Total Bytes Written/Yaşam Döngüsü). Aslında bir çok bilgisayar kullanıcısının bu değerden habersiz olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılar bu TBW değerini tam bilmedikleri için SSD’yi HDD’yi kullandıkları gibi kullanabileceklerini düşünmektedirler. Halbuki SSD’ler HDD’lere göre daha sınırlı bir yaşam döngülerine sahipler. HDD’lere kullanım ömürlerine baktığımız zaman uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Ancak SSD’lerde bulunan TBW değerleri daha düşük olduğu için daha sınırlı bir süre kullanım olanağı sunuluyor. Bu nedenle sürekli format atmak veya yedekleme alanı olarak kullanmak pek tavsiye edilmeyen bir durum. Tabi bu normal kullanıcılar için önemli değil. Burada SSD’ye sürekli format atayım, aktif kopyalama/silme işleminde kullanayım diye düşünüyorsanız bence SSD’den vazgeçip bir HDD almalısınız. Örneğin, Toshiba OCZ TR200 240 GB SSD’nin TBW değeri 60 TB (yazdırma, silme ve yeniden yazdırma) değeri bulunuyor. Uzun yıllar kullanım sonrası ulaşabileceğiniz bu değerin üstüne çıkıldığında SSD bozulmaya başlıyor. Kısaca açıklama yapmam gerekirse SSD’lerde ise verileri tutan bir hücre, sınırlı sayıda yazdırılabiliyor ya da programlanabiliyor. Bir verinin bir hücrede kullanılabilmesi için öncelikle o hücrede bulunan verinin silinmesi gerekiyor. Bu silme ve yeniden yazdırma işlemleri hücreler üzerinde hasarlara neden oluyor. Tekrarlayan bu işlemler sonucunda –limit aşıldığında- SSD bozulmaya, işlevsiz kalmaya başlıyor.
TBW değeri aşıldıktan sonra yapmanız gereken şey verilerinizi yedeklemek. Aksi halde geri dönüşümsüz verilerinizin kaybına yol açabilirsiniz. Tabi burada –çok- korkulacak bir durum olmadığından bahsedeyim.
Örneğin: 60 TB TBW değerine sahip bir SSD düşünelim. 60 TB = 61440 GB’a eşittir.
Günlük 20 GB okuma/yazma işlemi gerçekleştirirseniz bu aylık 30 gün x 20 GB= 600 GB’olacaktır. Yıllık ise 12 x 600 GB = 7200 GB’dir. 9 Yılda ise 64800 GB değerine ulaşacaktır. Yani bu şekilde (günlük 20 GB yazma/silme) işleminde bile 9 yıl SSD’niz dayanacaktır. Hali hazırda normal bir kullanıcınının bu şekilde SSD kullanacağını pek sanmıyorum. Tabi yine de uyarımızı yapalım SSD’nizin sağlığı için sürekli format atma, biçimlendirme işlemlerinden vazgeçmek en mantıklısı olacaktır. Böylece daha uzun yıllar sorunsuz bir şekilde SSD’nizi kullanabileceksiniz.