Bilişim Teknolojileri
Tarayıcı/Scanner Tavsiyesi | Hangi Tarayıcıyı Almalıyım?
Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere –çok kısa bir şekilde- Tarayıcı/ Scanner alırken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi tarayıcıyı tavsiye edersiniz? En uygun tarayıcı öneriniz nedir? Sorularına cevap vermeye çalışacağım.
Tarayıcı (Scanner) herhangi bir kağıdın görüntüsünü bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılan cihazlardır. Tarayıcılar (Scanner) bazı cihazlara –yazıcı, fotokopi makinalarına- entegre halinde bulunabileceği gibi sadece tarama fonksiyonunu gerçekleştirmek üzere tek başına da bulunabilir.
Tarayıcı (Scanner) genel anlamda –işlevsel olarak- ikiye ayırabiliriz. Bunlardan ilki sadece doküman tarayıcı olarak ta nitelendirebileceğimiz seri halde A4/A5 formatında kağıtları tarayan cihazlar. Bir diğeri ise manuel olarak A4/A5 formatında kağıtlardan tutun kitap vs. gibi bir arada bulunan materyalleri taratmak için kullanılan cihazlar. İhtiyaca yönelik olarak tarayıcı seçilirken bu iki özelliğe dikkat edilmelidir.
Eğer kitap, kimlik, fotoğraf gibi birbirinden farklı, bağımsız ve manuel olarak müdahale gerektiren dokümanları da tarayacaksanız o zaman size tavsiyem şu şekilde olacaktır.
1- Canon Lide 220 Tarayıcı: İlk tavsiye edeceğim ve hali-hazırda piyasada en çok tutulan model bu. Yaklaşık 340 TL gibi bir fiyata sahip. Bütçeniz yetersizse alternatif Canon Lide 120 Tarayıcıyı yaklaşık 285 TL’ye bulmanız mümkün. Canon Lide 220 Tarayıcı düz yataklı olup, fotoğraf ve belge taramak amacıyla tasarlanmıştır. 4800×4800 dpi gibi inanılmaz bir kalitede tarama fonksiyonu gerçekleştiriyor. Tarama Hızı (Renkli) satır başına 2,2 milisaniye (300 dpi), satır başına 33,2 milisaniye (4800 dpi) ve Tarama Hızı (Gri) satır başına 2,2 milisaniye (300 dpi), satır başına 11,1 milisaniye (4800 dpi) olarak geçiyor. Tarama Hızı – A4 300 dpi renkli 10 saniye!
2- Epson Perfection V19 Tarayıcı: Alternatif olarak değerlendirebileceğimiz kaliteli bir marka da Epson Perfection V19 Tarayıcısı. Link >>> Bakınız
Fotoğraf değilde döküman taratmak istiyorsanız ve A4/a5 formatında yani tek sayfa şeklinde ise o zaman en mantıklısı bir döküman tarayıcısı. Bu cihazlardan doğrudan kitap taratmanız zor. Çünkü sayfalar manuel olarak değilde otomatik olarak ara bir sistemden geçerek taratır. Tabi tarama hızı haliyle daha yüksek oluyor. Bu tip cihazlar genellikle kurumsal yapılarda resmi yazı göndermek için kullanıyor. Özellikle çok sayıda dökümanı -veya resmği yazıyı- taratarak karşı tarafa gönderme veya dijital ortamda saklama esasına dayanır.
1- Canon DR-C130 Tarayıcı: Eğer kaliteli bir tarayıcı arıyorsanız o zaman Canon DR-C130 Tarayıcı size göre. Fiyatı yaklaşık olarak 1900 TL civarında. Piyasada daha uygun seçenkli olanları bulabilirsiniz. DR-C130, çok kalın veya yaklaşık 3 m boyundaki uzun sayfalara kadar çeşitli doküman tiplarini rahatça tarama özleliği bulunuyor. Tarayıcının üç yollu tepsi, tasarımı, masa üstündeki yerin en uygun olduğu durumlarda çıktı tepsisi kapalı, açık ve yarı açıkken tarama yapmanızı sağlar. Kullanıcının bir zarfı veya yapışkanlı not kağıdı ekli bir belgeyi tararken özel durumlarda “yok say ve devam et iş taraması yapmasını sağlayan kullanışlı çift besleme dedektör sistemi güvenli tarama sağlar. Link >>> Bakınız
2- Canon P-215 Tarayıcı: Bir diğer tavsiye modelimiz yine Canon’a ait olan P-215. Ofiste, evde veya seyahat halindeyken kullanıma uygun yüksek hızlı, mobil belge tarayıcı. Ofiste, evde veya seyahat halindeyken, Canon P-215 gerçek Tak-Çalıştır rahatlığı sağlıyor. P-215, dakikada 30 görüntüye varan çift taraflı tarama ile en hızlı mobil tarayıcıdır. Şu anda hali hazırda en çok satılan tarayıcı modeli olduğunu söyleyebilirim. Fiyatı yaklaşık 900 TL civarında.
Bu tip cihazlar dışında kalem tarayıcılar moda. Bu tip cihazların hitap ettiği kişiler daha çok akademik çalışmalar yapanlar için geçerli. Kullanımı bir bilgisayara bağlı olarak gerçekleşiyor. Burada amaç daha çok bir kitaptan alınan bilginin daha sonra tekrar düzeltmek amacıyla arşivlenmesi esasına dayanıyor. Tabi farklı şekillerde kullanımıda mümkün. Bunlar içinde en bilineni IRISPen Air 7 modeli. Tabi farklı firmaların çıkardığı ürünlerde mevcut.
Son olarak taşınabilir tarayıcılar konusunda az biraz bilgi vereyim. Bu tip tarayıcı modelleri bir SD kart yardımı ile çalışır. 8 GB, 16 GB gibi kapasiteleri bulunuyor. Ancak satın alma işleminde SD kart veya batarya genellikle bulunmadığından ayrıca almanız gerekiyor. Tarama işlemlerinde kalibrasyon gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra dilediğiniz bir formatta tarama yapıyorsunuz. Bu tip cihazlar kütüphanelerde çalışma yapan öğrenci veya akademisyenlerin tercih edeceği cihazlar. Taranan dökümanlar daha sonra bir kablo yardımı ile bilgisayara aktarılarak kullanılır. Örneğin: SCAN-900DPI Renkli Mini Taşınabilir Tarayıcı
Sorularınızı veya isteklerinizi yorum kısmında paylaşın kısa zamanda cevap vermeye çalışalım.
Selametle.