Bilgi

Tarayıcı Nedir? Nasıl Çalışır?


Tarayıcı , şekil , yazı , grafik , resim ,proje , harita vb. gibi dosyaları çeşitli elektronik sinyaller üreterek bilgisayarımızın başlangıç ünitesine gönderen bilgisayar ara donanımlarından biridir. Mekanik yapı olarak fotokopi ve faks makinelerine benzemektedirler.

tarayıcı nedir

Scannerlerde mevcut alandaki bütün ayrıntıları algılamsını sağlayan sensörler bulunmaktadır . Bu sensörlere CCD denir. CCD bir tür çiptir. Fotoğraf makinaları, video kameralar , tarayıcılar , fotokopi makinaları gibi birçok makine ve cihazlarda ışığa duyarlı yüzeyler olarak görev yapmaktadırlar.Gelen ışığı elektrik gerilimine çevirirler. Işık hücresinde biriken gerilm  (adc) ve işlemci vasıtasıyla resme çevirilir.Bu sensörlerin görev ağırlığı ışık miktarına göre farklılık arz eder. Renk tonu tarama işlemleri belirli renklerle yapılmaktadır. Bu renkler yeşil, krmızı ve mavi renkleridir.Renk algı özelliği yüksek olan tarayıcılarda verimin daha yüksek olduğu söylenebilir. Tarayıcı , bilgisayarlara bağlantısını USB ile yapılan makinalardır. Bu şekilde dökümanlar ve dosyalar bilgisayara aktarılmış olur. Tarayıcılaın bize sağadığı kolaylık , örneğin bir dökümanı elle yazmak yerine bu donanım sayesinde bilgisayara kolayca aktarılır.  Tarayıcıların masa üstü tipi türlei olduğu gibi el vasıtasıyla yapmasını gerektiren el ile olan tarayıcı türleride vardır. Tarayıcılar bilgisayara paralel çıkışla bağlanır. Tarayıcılarda ayrıca yazıcılara bağlayan ayrı bir çıkışta bulunmaktadır.  Tarayıcıları günlük yaşantımızda birçok alanda kullanmaktayız . Okullarda , işyerlerinde , ofislerde ve daha birçok yerde bize kolaylıklar sağlamaktadır. Çizilmesi zor olan grafik resim vb. birçok şeyi aktarma işlemini yapması grafik tasarımcılarına büyük kolaylıklar sağlar.

Bilgisayar ara donanımlarından olan tarayıcılar bilgisayarın giriş aygıtları kategorisinde yer alırlar .

El tarayıcıları , film tarayıcıları , kitap tarayıcıları, düz yataklı tarayıcı , robotik kitap tarayıcı gibi birçok türü vardır

İlk tarayıcılar fotoğraf endstrisinde kullanılmak üzere yapılmıştır. Bunlar drum tarayıcı olarak bilinirler. Drum tarayıcı bir silindir ortasına yansıyan ışığı kırmızı mavi ve yeşil renkleri şeklinde ayrıştıran bir kırıcı sensör ile bu renkler bir filitreden yansıyarak CCD ye gelip elekro sinyale dönüşüyordu.Drum tarayıcılar günümüzdeki normal masa üstü tarayıcılara ön ayak olmuştur.

Masaüstü bir tarayıcıda yüzeyb alt tarafta kalabilecek şekilde fotokopi makinesinde olsuğu gibi cam zemin üzerine yerleştirilir. Camın altında bulunan lamba lens ayna ve ve trayıcı dizisi ile birlikte hareket eder .  Sonra lense yansıyan bu görüntü CCD nin üzerine odaklanır. Parlak ve karanlık olan bölgeler bu sensör sayesinde yakalanır. Önce kontrol devresine ardından bilgisayara yansıtılır.

Tarayıcıda bulunan bazı parçalar

1 ) Lambalar: Parlak ışık veren bir lamba olmaksızın hiçbir tarayıcı iyi sonuçlar veremez.

2) Odaklar ve Lensler: Çok çeşitli lenbsler olabilmektedir. Camın üzerine konmuş cisme odaklanmış lensler günümüz ucuz tarayıcılarında kullanılmaktadır.

3) Sensörler: İki çeşidi Bulunur CCD ve CIS

Tarayıcı Özellikleri

  • Çözünürlük: Optik ve interpolated olarak iki tür çözünürlük vardır
  • Bit Derinliği: Bir görüntü de bulunan her bir piswel karşılığı olarak tarayıcı bir bit sayısı tutar
  • Optik Yoğunluk: 
  • Hız:
  • Yazılım: İşletim sisteminin dos olduğu tarihlerde tarayıcı kendi özel uyguluması ile gelirdi. Yapılması gereken resmi taratıp diske kaydedip ve kullanacağın uygulamayı çalıştırmaktı. Daha sonra Twain ile bu sistem değişerek standart program bağlandırıcısı bu sistem oldu

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı